Πολιτική

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται να έχει μπει για τα καλά ο υποψήφιος Βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, που εκλέχθηκε πρώτος και με διαφορά στο Κιλκίς, καθιστώντας έτσι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα μετά από πολλά χρόνια που ήταν στο περιθώριο.

Το όνομά του έπαιζε πανελλαδικά και αποτελούσε σταθερά, πηγή ευχάριστων ειδήσεων για το ν. Κιλκίς. Αρχικά, προεκλογικά, με την πρωτότυπη και συμμετοχική εκστρατεία του που έγινε γνωστή μέσω των Social Media σε όλη τη χώρα, αλλά και αντικείμενο μελέτης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αλλά και μετεκλογικά, η συμβολή του στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίστηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη που τον όρισε υπεύθυνο προεκλογικού αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα.

Διαγιγνώσκοντας η Νέα Δημοκρατία τόσο τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον Παραστατίδη καθώς δεν πρόκειται για εύκολο αντίπαλο μιας και βάζει δύσκολα θέματα στην πολιτική, που δεν θίγονται εύκολα, επιχείρησαν να πλήξουν την εικόνα του, όπως ανέδειξε ο ίδιος ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αξιοποίησαν έτσι μια δήθεν δήλωσή του περί αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, που στην πραγματικότητα όποιος δει ιδίοις όμασι, αναφέρεται στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης.

Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του, η φράση που του αποδίδεται εντάσσεται στην κατηγορία των fake news, καθώς αποτελεί προϊόν «μονταζιέρας» της ΝΔ, παραθέτοντας πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός. Όπως αναφέρει, με πρακτική «κόψε-ράψε», η Ομάδα Αλήθειας, ένας παρακομματικός μηχανισμός της ΝΔ, αναρτά το βίντεο και ακολούθως αναπαράγεται από 300 ιστοσελίδες (κυρίως αλλά όχι απαραίτητα φιλοκυβερνητικές), καταλήγοντας και στους τηλεοπτικούς δέκτες, με απώτερο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας.

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας ο κ. Παραστατίδης αναφέρεται ρητά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που επαναλαμβάνει έτσι κι αλλιώς από την προεκλογική περίοδο της προηγούμενης κιόλας αναμέτρησης: στην ανάγκη να αλλάξει ο λόγος (το αποτέλεσμα της διαίρεσης) άμεσων/έμμεσων φόρων, που αποτελεί βασικό δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως υπογραμμίζει, είναι αναγκαίο να επέλθει αναδιανομή του πλούτου, ώστε να αποκατασταθεί η ανισότητα που υπάρχει για την μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ παράλληλα αυτή η αναδιανομή θα μπορεί να έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή. Τα παραπάνω λοιπόν παραποιήθηκαν και δοκίμασαν να τα ερμηνεύσουν ως αύξηση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα ως θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στέφανος Παραστατίδης πλέον στην προεκλογική του εκστρατεία γίνεται ακόμα πιο πρωτότυπος και πηγαίνει στα χωριά με προτζέκτορα και παρουσιάσεις σε powerpoint, κάνοντας συνολική παρουσίαση της φορολογικής κατάστασης στη χώρα και των θέσεων των κομμάτων. Έτσι, στην ειδική παρουσίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στο Χέρσο, ανέφερε: «Η ΝΔ έχει εστιάσει στη μείωση της φορολογίας των υψηλών κυρίως εισοδημάτων και κερδών, στην απαλλαγή της φορολογίας στις μεταβιβάσεις μεγάλης περιουσίας στα τέκνα των πολύ πλουσίων και πρακτικά στην εξάλειψη της φορολογίας μερισμάτων ανεξαρτήτως ύψους. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ ακολουθούμε μια προσέγγιση διαφορετική και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΝΔ. Με το πρόγραμμά μας, εστιάζουμε μόνο στα πολύ πλούσια στρώματα και προτείνουμε μια ήπια φορολογική μεταβολή, τόσο για να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές πολιτικές, όσο και για να σηματοδοτήσουμε μια προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων». Όλα αυτά, βέβαια, τεκμηριωμένα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, που είναι δημόσια προσβάσιμα.

Ακολούθως, παρουσίασε τα τρία φορολογικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ:

α) Κλιμακωτή φορολογία μερισμάτων: όπως ανέφερε «το σημερινό επίπεδο του 5% είναι απελπιστικά χαμηλό και κρύβει μια στοχευμένη πολιτική υπέρ των μεγάλων μερισματούχων. Η δική μας πρόταση είναι: μια κλιμακωτή φορολόγηση με 5% έως 50.000€, 10% από 50-100.000€  και 15% πέραν αυτών, τα οποία είναι εύλογα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

(β) Γονικές παροχές: «Προτείνουμε χαμηλότερα όρια αφορολόγητης μεταβίβασης γιατί είναι αδιανόητο περιουσίες ακόμη και 4,8 εκατ. ευρώ να κληρονομούνται χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ φόρος».

(γ) Φορολογία στα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη: «Αυτό το οποίο λέμε, δεν είναι η φορολογία γενικά των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι η έκτακτη φορολογία των ουρανοκατέβατων κερδών τα οποία έκαναν οι ενεργειακές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και την οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει και η κυβέρνηση και μάλιστα με φορολογικό συντελεστή 90%».

Πάντως, αν κατάφερε να κάνει κάτι ο Παραστατίδης ήδη στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι ότι άνοιξε για τα καλά την πολιτική συζήτηση, κι όχι της life style πολιτικής επικοινωνίας, αλλάζοντας την ατζέντα και θέτοντας τα πραγματικά ιδεολογικά διακυβεύματα των εκλογών, που θα ορίσουν τελικά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Περισσότερα

Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης: “Κύριε Γκουντενούδη η ανεπάρκεια της διοίκησης σας είναι αποδεδειγμένη και καταχωρημένη στην συνείδηση των πολιτών

Αυτό δεν αλλάζει με την παραπληροφόρηση που επιχειρείτε συνέχεια. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 εσείς σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παραδώσατε […]

Βασίλης Ρόκος: SOS των αστυνομικών για την μεταστέγαση του ΤΣΦ Παιονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης

Με αντιπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς συναντήθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρόκος, μετά το σοβαρό ζήτημα […]

Δείτε ακόμα