Αθλητισμός

Το πραγματικό όφελος

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Σε νέα φάση εισήλθε η από καιρού εξελισσόμενη προεκλογική περίοδος, με την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, το Σάββατο 22.4.23.

Έτσι, οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κατερχομένων στις εκλογές κομμάτων «ανεβάζουν στροφές» και «ταχύτητα» στην προεκλογική εκστρατεία τους, περιλαμβάνοντας σ’ αυτήν τα καίρια ζητήματα όλων των τομέων της ζωής του τόπου και αναπτύσσοντας τις δικές του θέσεις και προτάσεις γι’ αυτά, στο πλαίσιο των αντιστοίχων κομματικών.

Φυσικά, στους εν λόγω τομείς συγκαταλέγεται και αυτός του αθλητισμού, αφ’ ενός μεν διότι και σ’ αυτόν υφίστανται προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν, και θετικά σημεία, που πρέπει να υποστηριχθούν, αφ’ ετέρου δε επειδή, λόγω του εύρους και του μεγέθους της απήχησής του, προσφέρει «έδαφος» τόσο στην άμεση και ευρεία επικοινωνία όσο και στην προβολή.

Συγχρόνως, όμως, ακριβώς χάρη στις ανωτέρω δύο παραμέτρους του, αποτελεί «εξεταστικό κέντρο», στο οποίο όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, καλούνται να δώσουν κατά την προεκλογική περίοδο τις «κατατακτήριες εξετάσεις» εκείνες, από τις οποίες «θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι», δηλαδή οι περιστασιακώς και συγκυριακώς ενδιαφερόμενοι για τον αθλητισμό και οι συνειδητοί και πραγματικοί φίλοι του.

Η στήλη έχει από καταβολής της όλη την καλή διάθεση και προαίρεση να μην θεωρεί δεδομένη αυτήν την διάκριση.

Όμως, τα δεδομένα στις προεκλογικές περιόδους όλων των έως σήμερα εκλογικών αναμετρήσεων καταδεικνύουν το ότι η ανωτέρω διαίρεση υποψηφίων βουλευτών σε συγκυριακούς και σταθερούς πραγματικούς φίλους του αθλητισμού δεν περιορίζεται στην θεωρία, αλλά ισχύει διαχρονικώς.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο πάντα υπάρχουν εκείνοι, που… εμφανίζονται από το πουθενά, μη ξέροντας… τι σχήμα έχει μία μπάλλα και… «κατά πού πέφτουν» οι αθλητικές εγκαταστάσεις, επιδιώκοντας με υστεροβουλία την απεριόριστη επικοινωνία και προβολή μέσω του αθλητισμού, και εκείνοι που νοιάζονται και δίνουν «μάχες» γιά τον αθλητισμό, την ανάπτυξη και πρόοδό του. Πάντα υπάρχουν εκείνοι, που «κυνηγούν»… την φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση με διακρινόμενη μονάδα ή ομάδα του αθλητισμού και εκείνοι που στηρίζουν συνειδητά, με κάθε τρόπο και, το κυριότερο, «αθορύβως» το «οικοδόμημά» του.

Από την στιγμή, λοιπόν, που οι υποψήφιοι βουλευτές καλούνται να δώσουν «εξετάσεις» για τον αθλητισμό, οφείλουν να έχουν υπ’ όψιν τους, ότι δεν χρειάζεται αναγραφή θεμάτων προς εξέτασιν στην «κόλλα» τους. Διότι, τα … κανονικά θέματα, προβλήματα και ζητήματα αλλά και τα όποια θετικά σημεία του αθλητισμού όχι απλώς «μιλούν» αλλά «φωνάζουν» από μόνα τους, δείχνοντας σε όλους τους υποψήφιους την κατεύθυνση, προς την οποία οφείλουν να κινηθούν ως υποστηρικτές, όπως διακηρύσσουν, του αθλητισμού.

Το τι θα πράξουν, είναι κάτι που αφορά… στους ίδιους, ενώ, όσον αφορά στο εκλογικό σώμα, το θέμα είναι… πώς θα συμπεριφερθεί: Θα «μαγευθεί» από τις «Σειρήνες» των καιροσκόπων δημαγωγών, που εμφιλοχωρούν και στον τομέα του αθλητισμού, ή θα επιβραβεύσει την ανυστεροβουλία και ανιδιοτέλεια των πραγματικών υπηρετών του;

Αν, λοιπόν, εν όψει και αυτών των βουλευτικών εκλογών, το ζητούμενο είναι η αποκομιδή ουσιαστικού οφέλους γιά τον αθλητισμό, εν προκειμένω τον κιλκισιώτικο αθλητισμό, τότε αποτελεί «μονόδρομο» γιά το εκλογικό σώμα η υποστήριξη υποψηφίων βουλευτών των αποδεδειγμένα ειλικρινών… υποστηρικτών του.

Διότι, μόνον η παρουσία αυτών στην Βουλή των Ελλήνων εγγυάται την άμεση ή σταδιακή προώθηση θεμάτων και επίλυση προβλημάτων και ζητημάτων του κιλκισιώτικου αθλητισμού. Μόνον η παρουσία αυτών στην Βουλή δημιουργεί προοπτική αποπεράτωσης ημιτελών έργων υποδομής και προκήρυξης νέων. Μόνον η παρουσία αυτών στην Βουλή, εξασφαλίζει ουσιαστικό στήριγμα στην συνολική λειτουργία του «οικοδομήματος».

Σε τελική ανάλυση, και για αυτόν τον τομέα, όπως… για όλους τους άλλους, αποφέρει όφελος η αποδοκιμασία των υποψηφίων βουλευτών, που πλειοδοτούν σε… λόγια και υποσχέσεις, χωρίς πρόβλεψη γιά … το μετά, και η επιδοκιμασία εκείνων που… δεν «τάζουν λαγούς με πετραχήλια», κρατούν σημειώσεις για κάθε θέμα, πρόβλημα ή ζήτημα και, γενικώς, λειτουργούν με αίσθηση του μέτρου.

Εν όψει όλων αυτών, θα ήταν ελπιδοφόρο γιά τον αθλητισμό τούτου του τόπου, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να επικεντρώσουν την ρητορική αλλά και τις κινήσεις τους στην μεγάλη προτεραιότητα, που είναι η αποπεράτωση των ημιτελών έργων υποδομής.

Μετά έρχεται η θέσπιση κινήτρων και η δημιουργία προϋποθέσεων καλύτερης και περισσότερο απρόσκοπτης λειτουργίας των φορέων του κιλκισιώτικου αθλητισμού, ιδίως δε των αθλητικών «φυτωρίων», με πρωτοβουλίες, κινήσεις και παρεμβάσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις, και, τέλος, η προώθηση της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων ή η συντήρηση υπαρχουσών, εφ’ όσον «ωριμάζουν» οι συνθήκες και καθιστούν εφικτό κάθε τέτοιο έργο.

Ο,τιδήποτε άλλο, ακούγεται σε προεκλογική περίοδο ως φραστικό «πυροτέχνημα» απλώς γιά την δημιουργία εντυπώσεων, σε απόλυτη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα στον χώρο αλλά και τις προσδοκίες γιά κάτι το πραγματικά καλύτερο.

Από εκεί και πέρα, οι μεν υποψήφιοι βουλευτές αναλαμβάνουν την ευθύνη των λεγομένων και υποσχομένων, το δε εκλογικό σώμα την ευθύνη της ψήφου του.

Σε σχέση με τον κιλκισιώτικο αθλητισμό, το μόνο, το οποίο εύχεται η στήλη, είναι, από το αποτέλεσμα των προσεχών βουλευτικών εκλογών να προκύψουν καλύτερα δεδομένα γι’ αυτόν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων […]