Αθλητισμός

Ο μόνος συνδυασμός γιά τον Κιλκισιακό

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Από την πρώτη έως και την τελευταία αγωνιστική ημέρα της αγωνιστικής περιόδου 2022-23, οδήγησε την «κούρσα» του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣΚ «αγκαζέ» με τον Απόλλωνα Ευρώπου, ο οποίος ανεδείχθη πρωταθλητής στον μεταξύ τους τελευταίο αγώνα της περιόδου.

Έτσι, «η επομένη ημέρα» δεν βρήκε τον Κιλκισιακό προετοιμαζόμενο γιά τους ειδικούς αγώνες διαβάθμισης ανάμεσα σε πρωταθλητές ενώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων (ΕΠΣ) γιά την άνοδο στην γ’ εθνική κατηγορία, αλλά στον «βατήρα» της «εκκίνησης» γιά την νέα αγωνιστική περίοδο, με απολογισμό και εκτίμηση πεπραγμένων κατά την προηγουμένη.

Το πιό σημαντικό, που προέκυψε από αυτήν την διαδικασία, είναι η συνέχιση της παρουσίας του οικονομικού «στυλοβάτη» συλλόγου και ομάδας στα πράγματά της, κάτι που διευκολύνει τα μάλα όλες τις κινήσεις στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς. Που σημαίνει, ότι ο Κιλκισιακός ξεκινά με ένα «συν» ή «γερό χαρτί» γιά την νέα αγωνιστική περίοδο πριν… το ξεκίνημά της, άρα έχει την άνεση χρόνου και ευχέρεια να ρυθμίσει τα πάντα, ώστε η επίσημη έναρξή της, με το ξεκίνημα της προετοιμασίας γι’ αυτήν, να τον βρει πανέτοιμο σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει το «ένας κούκκος δεν φέρνει την Ανοιξη!». Όσο και αν περισσεύουν διάθεση και προθυμία σε ένα οικονομικό παράγοντα, έχει αποδειχθεί αντικειμενικώς αδύνατον το να αποτελεί αυτός επί μακρόν και επ’ αόριστον τον μοναδικό οικονομικό «αιμοδότη».

Επειδή, λοιπόν, ο Κιλκισιακός δεν είναι απλώς μία τοπική ομάδα, αλλά η ποδοσφαιρική ομάδα – σύμβολο, λάβαρο και σημαία της πόλης και του νομού Κιλκίς, «σημαιοφόρος» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, και επειδή, ως τέτοια, πρέπει κάποια στιγμή, επί τέλους, να «ξεκολλήσει» από το «τέλμα» της σημερινής αφάνειας, είναι επιτακτικώς αναγκαία η κινητοποίηση των ιθυνόντων του προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την πλαισίωσή του και από άλλους οικονομικούς παράγοντες ή φορείς αλλά και χορηγούς. Ό, τι, δηλαδή, απαιτείται γιά απόκτηση οικονομικής επιφανείας επαρκούς γιά το εγχείρημα της επανόδου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Και επειδή ο Κιλκισιακός δεν λειτουργεί στο πλαίσιο και με τους κανόνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου των δύο πρώτων εξ αυτών, στην οικονομική στήριξή του μπορεί να συμβάλλει αδιάκοπα κάθε φίλος του συλλόγου και της ομάδας, αναλόγως προς τις δυνατότητες που διαθέτει κατά την παρούσα παρατεταμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αυτή η υλική υποστήριξη μπορεί να εκδηλώνεται είτε με την παρουσία στο γήπεδο γιά κάθε αγώνα της ομάδας, οπότε συνδυάζεται και με την ηθική, είτε με ανταπόκριση σε κάθε οικονομικού χαρακτήρα κίνηση ή εκδήλωση του συλλόγου.

Βεβαίως, μπορεί κανείς να επισημάνει το ότι τα ανωτέρω εμπεριέχονται σε ένα κανόνα λειτουργίας του χώρου του ποδοσφαίρου, εν προκειμένω του κιλκισιώτικου, που ισχύει …επί δεκαετίες, ενώ έχουν… χιλιοειπωθεί και από αυτήν την στήλη και από… αμέτρητα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Ο αντίλογος, ότι, ακριβώς επειδή τα θέματα οικονομικής επιφάνειας και υποστήριξης ομάδας υφίστανται ή προκύπτουν …διαχρονικώς, είναι επόμενο να προκύπτει και διαχρονική επισήμανση και ανάδειξή τους, όποτε αυτά εμφανίζονται και απασχολούν την εκάστοτε επικαιρότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά σε μιάν ομάδα «σαν όλες τις άλλες», αλλά στην ομάδα με του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου με την πιό πλούσια και ένδοξη ιστορία, την οποία δεν τιμά η σημερινή παρατεταμένη «καθήλωση» στο τοπικό πλαίσιο. Και γιά την «αποκαθήλωση» και κατόπιν το «άλμα εις εθνικήν κατηγορίαν» είναι επιτακτικώς αναγκαία η με κάθε τρόπο ενίσχυση της οικονομικής βάσης της.

Μία ενίσχυση, που θα επιτρέψει στον Κιλκισιακό:

-Να προβεί σε κατάλληλες μετεγγραφικές κινήσεις.
-Να συγκροτήσει αξιόμαχο, ανταγωνιστικό και με νοοτροπία πρωταθλητή σύνολο.
-Να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο «φυτώριό» του.
-Να ανταποκρίνεται με άνεση σε λειτουργικές απαιτήσεις και έξοδα.
-Να αναπτύσσει και κοινωνική δραστηριότητα, ώστε να «δεθεί» ακόμη περισσότερο με την τοπική κοινωνία.

Μία ενίσχυση, που, παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, δεν είναι ανέφικτη, ιδίως όταν πραγματοποιείται με σύνεση και αίσθηση του μέτρου στο πλαίσιο και των αντικειμενικών οικονομικών δεδομένων. Άλλωστε, οι οικονομικοί παράγοντες και φορείς αλλά και όλοι οι φίλοι του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου δεν θα πρέπει να «παρακάμπτουν» και την ιστορική πραγματικότητα, με ουκ ολίγες περιόδους και περιστάσεις από σαφώς μέχρι πολύ χειρότερες από την σημερινή, κατά τις οποίες, ωστόσο, ο Κιλκισιακός είτε έκανε αισθητή την παρουσία του είτε μεγαλούργησε στις β’, γ’ και δ’ εθνικές κατηγορίες.

Το θέμα και ζητούμενο, λοιπόν, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας εξασφάλισης επαρκούς οικονομικής επιφάνειας γι’ αυτόν, είναι να αποκτήσει εκ νέου ο Κιλκισιακός τις προδιαγραφές και την αίγλη εκείνη της ομάδας «όλων των Κιλκισιωτών, όλες τις εποχές», καθιστάμενος έτσι ελκυστικός σε οικονομικούς παράγοντες, χορηγούς αλλά ακόμη και καλοπροαίρετους επενδυτές, και ανακτώντας την εμπιστοσύνη των απλών φίλων του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου.

Μόνον σ’ αυτόν τον συνδυασμό υλικής και ηθικής στήριξης μπορεί να ελπίζει ο ιστορικός Κιλκισιακός στην επάνοδό του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών, μόνον αυτός ο συνδυασμός μπορεί να καταστήσει εκ νέου το άλλοτε εθνικό και νυν δημοτικό στάδιο Κιλκίς «καυτή έδρα». Κατά μείζονα λόγο τώρα, που επίκεινται βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις του, χάρη στις οποίες θα πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής των αγώνων με απόλυτη ασφάλεια, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί, και θα αποκατασταθεί η πραγματική χωρητικότητα του σταδίου.

Εν κατακλείδι, πρόκειται γιά τον μόνο συνδυασμό, που εγγυάται αποτέλεσμα, από την στιγμή που έχει να κάνει με συσσώρευση στο ταμείο και συσπείρωση στην κερκίδα.

Ας «ριζώσει», λοιπόν, στην σκέψη όλων, ώστε η νέα αγωνιστική περίοδος όχι απλώς να ξεκινήσει με καλύτερες προϋποθέσεις αλλά και πιό αισιόδοξες προοπτικές, αλλά να σημάνει το τέλος της στασιμότητας και την νέα αρχή του Κιλκισιακού στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Τέσσερες συνεχείς χρονιές έξω από αυτόν… παραείναι πολλές γιά Κιλκισιακό, άρα η επιστροφή αποτελεί γι αυτόν και θέμα τιμής και γοήτρου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης: “Κύριε Γκουντενούδη η ανεπάρκεια της διοίκησης σας είναι αποδεδειγμένη και καταχωρημένη στην συνείδηση των πολιτών

Αυτό δεν αλλάζει με την παραπληροφόρηση που επιχειρείτε συνέχεια. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 εσείς σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παραδώσατε […]

Βασίλης Ρόκος: SOS των αστυνομικών για την μεταστέγαση του ΤΣΦ Παιονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης

Με αντιπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς συναντήθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρόκος, μετά το σοβαρό ζήτημα […]

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑΪΚΑ

Στα τέλη της δεκαετίας του 30 ένας πονηρός τύπος, που «ντύνονταν γαμπρός», αλώνιζε τα κεφαλοχώρια της Στερεάς Ελλάδας και «ζητούσε […]