Αθλητισμός

Να έχει και συνέχεια

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Η προοπτική κατασκευής σκοπευτικών εγκαταστάσεων στο Κιλκίς είχε έλθει στο «προσκήνιο» πριν μερικούς μήνες, όταν ανέλαβε να προωθήσει το θέμα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ύστερα από επίσημο αίτημα του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς (ΚΣΚ), του οποίου προεδρεύει ο, μεταξύ άλλων και αθλητικός παράγοντας, Μπάμπης Βασιλειάδης.

Και δεν επρόκειτο απλώς περί αιτήματος, αλλά περί ολοκληρωμένης προτάσεως, με υπόδειξη συγκεκριμένης τοποθεσίας και εγκαταστάσεων συγκεκριμένων προδιαγραφών, βάσει συγκεκριμένης μελέτης.

Ήταν η πρώτη σοβαρή κίνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του σκοπού, εκεί που οι σκοπευτικές εγκαταστάσεις συγκαταλέγονταν στις υποδομές του νομού, τις οποίες εστερούντο οι χώροι της οργανωμένης εκπαίδευσης κυνηγών του αθλητισμού του νομού, μιάς και οι μόνες εγκαταστάσεις σκοποβολής περιορίζονταν στα πεδία βολής του στρατού, τα οποία, φυσικά, δεν προορίζονταν να εξυπηρετούν τους δύο ανωτέρω χώρους.

Η συνέχεια δόθηκε πριν λίγες ημέρες, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, με την εκ μέρους του κ. Γεωργαντά εξαγγελία της κατασκευής σκοπευτικών εγκαταστάσεων στον υποδειχθέντα χώρο, με αναφορά στο ύψος και στις πηγές της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Βεβαίως, καμμία εξαγγελία δεν «λέει» κάτι, έως ότου την ακολουθήσει η φάση της υλοποίησης, καθώς στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εξαγγελθέντων έργων, που… έμειναν στην εξαγγελία!

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς ούτε να αγνοήσει ούτε να παρακάμψει το ότι από καταβολής αυτού του νομού, το 1935, δεν υπήρξε ποτέ έως τώρα καμμία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της κατασκευής σκοπευτικών εγκαταστάσεων, τόσο για την συστηματική εκπαίδευση των κυνηγών όσο και για την ανάπτυξη του αθλήματος της σκοποβολής.

Γι’ αυτό, η ανωτέρω εξαγγελία είναι, αν μη τι άλλο, κάτι περισσότερο… από το τίποτε, και τουλάχιστον έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς, αν δεν θέλει να χαρακτηρισθεί ως «μίζερος» ή και «κακοπροαίρετος».

Επαναλαμβάνουμε, εννοείται ότι το πόσο αξίζει αυτή η εξαγγελία, θα φανεί… στην υλοποίηση, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία «συνηγορούν» στην υλοποίησή της, που σημαίνει ότι είναι πλέον βάσιμες οι ελπίδες και προοπτικές, το επόμενο σημείωμα της στήλης, με θέμα τις σκοπευτικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, να έχει ως αφορμή την έναρξη της εκτέλεσης του έργου.

Βάσει των έως τώρα δημοσιογραφικών πληροφοριών, οι σκοπευτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την μελέτη-πρόταση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, θα κατασκευασθούν σε τοποθεσία μεταξύ Ξηρόβρυσης και Ευκαρπίας.

Ειδικότερα προβλέπονται γιά τον κινητό στόχο:

-Εγκατάσταση γιά βολή κατά πηλίνων δίσκων, που ξεπηδούν από δύο πυργίσκους («σκητ»).

-Εγκατάσταση γιά βολή κατά πηλίνων δίσκων, που ξεπηδούν από υπόγεια κρύπτη (ολυμπιακή τάφρος ή «τραπ»).

-Ίσως εγκατάσταση γιά την βολή κατά κινουμένου αγριοχοίρου (κινητός στόχος με αρίθμηση).

Επίσης προβλέπονται εγκαταστάσεις γιά τα αεροβόλα όπλα αλλά και γιά το συγγενές άθλημα της τοξοβολίας.

Όσον αφορά στην χρήση τους, οι ανωτέρω εγκαταστάσεις, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στο θέμα της συστηματικής εκπαίδευσης των κυνηγών, εξασφαλίζοντας την με συνδρομή ανάλογη της καταβαλλομένης από μαθητές σε φροντιστήρια γιά οποιονδήποτε άλλο τομέα εκπαίδευσης. Και καλύτερα εκπαιδευμένοι κυνηγοί σημαίνει καλύτερες συνθήκες διεξαγωγής θήρας και περισσότερη ασφάλεια και γι’ αυτούς και για την πανίδα της κάθε περιοχής.

Από εκεί και πέρα η ύπαρξη και μόνον των εγκαταστάσεων παρέχει, μέσω του έμψυχου δυναμικού τόσο του κυνηγετικού όσο και οποιουδήποτε άλλου συλλόγου με τμήμα σκοποβολής, την δυνατότητα συστηματικής «καλλιέργειας» του αθλήματος της σκοποβολής, όχι μόνο στα αγωνίσματα του κινητού στόχου αλλά και στα αντίστοιχα των αεροβόλων όπλων του σταθερού. Το ίδιο ισχύει και για το άθλημα της τοξοβολίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο νομός θα κάνει πιο έντονη την παρουσία του στον πανελλήνιο «χάρτη» και αυτών των δύο αθλημάτων, εκεί που τώρα είναι από υποτυπώδης μέχρι υποτονική.

Αν, πάντοτε σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, κάτι αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, σε σχέση με την όλη θετική εξέλιξη γιά το άθλημα της σκοποβολής, είναι η μη σαφής αναφορά σε εγκαταστάσεις σταθερού στόχου γιά τα πυροβόλα όπλα.

Γιά τα αεροβόλα, που βάλλουν από τα δέκα μέτρα, δεν τίθεται θέμα, καθώς η κατασκευή της σχετικής εγκατάστασης και είναι η λιγότερο δαπανηρή, σε σχέση με το εξασφαλισθέν κονδύλιο των 200.000 ευρώ γιά όλες τις προαναφερθείσες, και έχει ήδη εξαγγελθεί.

Μόνο που, αν θέλουμε να αναφερόμαστε σε σκοπευτικό κέντρο πλήρων προδιαγραφών, είναι αναγκαία η κατασκευή και εγκαταστάσεων σταθερού στόχου για πυροβόλα όπλα, που βάλλουν από πενήντα και από εικοσιπέντε μέτρα.

Αν αυτό δεν προβλέπεται από την πρόταση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, η στήλη προτείνει και στην διοίκηση αυτού και στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να «κοιτάξουν» το αν είναι εφικτή η προσθήκη αυτών των εγκαταστάσεων στην μνημονευθείσα τοποθεσία.

Διαφορετικά, θα ήταν ευχής έργον, πάντα γιά το άθλημα της σκοποβολής στο Κιλκίς, να εξετασθεί η προοπτική κατασκευής των εγκαταστάσεων για τα αγωνίσματα σταθερού στόχου με πυροβόλα όπλα σε σημείο της αναξιοποίητης έκτασης του πρώην πεδίου βολής του στρατοπέδου Καμπάνη, αν όχι κατά την παρούσα συγκυρία, τουλάχιστον σε περισσότερο εύθετο χρόνο, στο εγγύς μέλλον, με μέριμνα γιά την αγορά της αν δεν ανήκει στον δήμο ή στο Δημόσιο. Είναι κάτι, το οποίο η στήλη φρονεί, ότι δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες ούτε της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ούτε της τοπικής διοίκησης, με δεδομένα και τα στηρίγματα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς και των τοπικών στελεχών του αθλήματος της σκοποβολής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αρχή έχει γίνει, και κάθε του λοιπού κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης υποδομής εκπαίδευσης κυνηγών και «καλλιέργειας» αθλημάτων στόχου ευπρόσδεκτη.

Ιδιαιτέρως δε σε σχέση με την παράμετρο του σημαντικού οφέλους γιά την τοπική «μικρή» οικονομία από την ανάπτυξη συστηματικής δραστηριότητας και στους δύο αυτούς χώρους.

Ένα όφελος εξασφαλισμένο και από την γεωγραφική θέση, που έχει επιλεγεί γιά την κατασκευή των σκοπευτικών εγκαταστάσεων του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, και η οποία καθιστά υποχρεωτική είτε την διέλευση από το Κιλκίς, όσων έρχονται από νότιες περιοχές είτε της ολιγόωρης παραμονής σ’ αυτό κατά την διάρκεια της σκοπευτικής δραστηριότητας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα