Αθλητισμός

«Κλειδί» η συσπείρωση

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Η αγωνιστική περίοδος 2022-23 σηματοδότησε το τέλος της πρώτης παρατεταμένης απουσίας του ΓΑΣ Κιλκίς από τα «σαλόνια», δηλαδή την ανώτερη κατηγορία του ελληνικού χειροσφαίρου (τις άλλες δύο φορές μετά τον υποβιβασμό του επανέκαμψε την αμέσως επόμενη χρονιά).

Αυτό δεν σημαίνει, ότι σηματοδότησε το τέλος μιάς πορείας, με προορισμό την επάνοδο στην α1 εθνική κατηγορία. Απλώς σηματοδότησε το τέλος μιάς νέας αρχής του ΓΑΣΚ και μιάς νέας πορείας του, με νέο προορισμό την… εκ νέου εδραίωσή του στην «ελίτ» του ελληνικού χειροσφαίρου.

Μιάς πορείας με σημείο «εκκίνησης»… την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, όταν, παράλληλα με τον πρωταθλητισμό στον βόρειο όμιλο της α2 εθνικής κατηγορίας, οι ιθύνοντες του συλλόγου και του τμήματος μερίμνησαν γιά την στελέχωση της ομάδας από έμψυχο δυναμικό με ποιότητα, που να της επιτρέπει όχι απλώς να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά και να αναβαθμίζει το αγωνιστικό επίπεδό της.

Μετά δε την αποκατάσταση της «εικόνας» της ομάδας στην συνείδηση του φιλάθλου κόσμου, η ίδια μέριμνα ελήφθη και γιά την επάνοδο των φίλων του αθλήματος στην κερκίδα, ακόμη και σε σημείο ανάκτησης της φήμης του Κιλκίς ως «καυτής» έδρας του χειροσφαίρου.

Τέλος από τους ίδιους ανθρώπους εκδηλώθηκε κινητικότητα και προς την κατεύθυνση της πλαισίωσης της ομάδας από οικονομικούς παράγοντες και φορείς, ώστε την αγωνιστική άνοδό της να ακολουθήσει η εξασφάλιση της ισχύος, που απαιτείται «γιά τα δυσκολότερα».

Εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και καθ’ όλο το διάστημα μεταξύ της τωρινής αργίας και του χρονικού σημείου έναρξης της προετοιμασίας γι’ αυτήν, οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν έχουν, παρά να εστιάσουν σε μία και μοναδική επιλογή: Καμμία παρέκκλιση από αυτόν ακριβώς τον «δρόμο», που «χάραξαν» οι ίδιοι, δηλαδή:

-Συνέχιση των επαφών για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της ομάδας, στο πλαίσιο του «λίγες αλλά δυνατές» μετεγγραφές μονάδων, που να συνδυάζουν επίπεδο, ποιότητα, ικανότητες, πείρα και γνώση των δεδομένων και απαιτήσεων της ανώτερης κατηγορίας.

-Ούτε «χιλιοστό» μετακίνηση από την πάγια επιδίωξη της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων υποδομής ή «φυτωρίου».

-Περαιτέρω έμφαση σε επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις.

-Συνεχείς πρωτοβουλίες γιά ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των υποστηρικτών του ΓΑΣΚ, ώστε ο φίλαθλος κόσμος να αποτελεί μονίμως … τον όγδοο παίκτη μιάς ομάδας εδρεύουσας σε μιάν από τις «μητροπόλεις» του αθλήματος.

-Αδιάκοπες προσπάθειες προσέγγισης οικονομικών παραγόντων και φορέων, ώστε η ομάδα να μπορεί τουλάχιστον να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της προσπάθειας απλής παραμονής, άρα συνεχούς ανανέωσης της παρουσίας της στην ανώτερη κατηγορία, κατόπιν δε, εφ’ όσον αυτό καθίσταται εφικτό, στις απαιτήσεις μιάς περισσότερο έντονης παρουσίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο και «κυνήγι» επιτυχιών.

-Μόνιμη «ανοικτή γραμμή» με τους εκπροσώπους των αιρετών τοπικών αρχών, στο πλαίσιο των κανόνων εκείνων της λειτουργίας τους που τους παρέχουν την δυνατότητα υποστήριξης φορέων του συλλογικού αθλητισμού.

Ακολουθώντας, λοιπόν, απαρεγκλίτως αυτόν τον «δρόμο», τον οποίο, όπως επισημάνθηκε, οι ίδιοι «χάραξαν», οι ιθύνοντες του ΓΑΣ Κιλκίς θα μπορούσαν να έχουν ως «οδηγό» τους ένα μονολεκτικό σύνθημα: Συσπείρωση! Είναι το «κλειδί», που θα «ανοίξει» διάπλατα στον ΓΑΣΚ την «πύλη» γιά την εκ νέου καταξίωση και προοδευτική ανάκτηση της παλιάς ισχύος του.

Διότι, μόνον η συσπείρωση φίλων του αθλητισμού, οικονομικών παραγόντων και φορέων, εκπροσώπων τοπικών αρχών και γενικότερα μελών και φορέων κάθε τοπικής κοινωνίας εξασφαλίζει δυνατότητες ανάδειξης, προόδου , καταξίωσης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο της σε κάθε ομάδα, που δεν λειτουργεί υπό ιδιοκτησιακό καθεστώς «ισχυρών» του χρήματος.

Μόνον η συσπείρωση όλων των προαναφερθέντων φορέων μπορεί να λειτουργήσει στην περίπτωση του ΓΑΣΚ ως «αντίβαρο» στην τεράστια ισχύ ομάδων με τέτοιες οικονομικές «πλάτες», ώστε τουλάχιστον αυτός κατ’ αρχάς να εξασφαλίζει την «επιβίωση» και κατόπιν να «κοιτάζει στα μάτια» τους επαγγελματικούς «Κολοσσούς».

Υπό το πρίσμα αυτό, η επικοινωνία των ιθυνόντων του ΓΑΣ Κιλκίς με την φίλαθλο κοινή γνώμη, τους οικονομικούς παράγοντες και φορείς, τους εκπροσώπους αρχών και γενικώς την κοινωνία του νομού κρίνεται ως καθοριστικός παράγων περαιτέρω αναβαθμίσεως της θέσης της ομάδας στην αθλητική και κοινωνική ζωή του τόπου, στην οποία αξίζει να δοθεί όχι μόνον έμφαση αλλά και προτεραιότητα.

Κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου από πλευράς «επισήμου» ΓΑΣΚ όχι απλώς ενδείκνυνται αλλά και κρίνονται ιδιαιτέρως επωφελείς σε σχέση με τον προαναφερθέντα αντικειμενικό σκοπό. (Αρκεί, φυσικά να αποφεύγονται κάποια … «βήματα» ή «φάουλ», όπως στην περίπτωση της γιορτής γιά την κατάκτηση του τίτλου, μιάς καθαρώς τοπικής εκδήλωσης, και όχι διοργάνωσης τύπου «τουρνουά» ή «φάιναλ φορ», κατά την οποία γιά την απονομή των μεταλλίων στα στελέχη του ΓΑΣΚ επελέγησαν δύο παράγοντες της ομοσπονδίας, ενώ αγνοήθηκαν τοπικός υπουργός, επικεφαλής αυτοδιοικητικών αρχών και ιστορικά πρόσωπα του συλλόγου με «βαριά ονόματα» στο άθλημα).

Εννοείται δε, ότι θεωρείται δεδομένο στους ιθύνοντες του συλλόγου το κορυφαίο από … τα αυτονόητα: Ο ΓΑΣ Κιλκίς είναι αθλητικός συλλογικός φορέας όλων των Κιλκισιωτών, χωρίς κανενός είδους διάκριση, κάτι το οποίο ισχύει στο έπακρο και γιά την ιστορική χειροσφαιρική ομάδα του. Όλους εμάς μας ενώνει ο ΓΑΣ(Κ), χωρίς πλειοδοσίες ή μειοδοσίες, χωρίς υπερτιμήσεις ή υποτιμήσεις, χωρίς συμπτώσεις ή εκπτώσεις. Γι’ αυτό, η διοίκηση του συλλόγου έχει καθήκον να «συμπλέει» με τον κόσμο του, και ο κόσμος του έχει καθήκον να «συμπλέει» με την διοίκηση, με «πηδάλιο» το πνεύμα συσπείρωσης και ομοψυχίας.

Ό, τι, δηλαδή, είναι πρωταρχικώς αναγκαίο να «εξοπλίσει» την ομάδα, ώστε αυτή να έχει το πιο ισχυρό «έρεισμά» της πριν την έναρξη της προετοιμασίας, με την έναρξη του πρωταθλήματος και καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Ό, τι, δηλαδή, επιβάλλουν οι περιστάσεις, ώστε ο ΓΑΣΚ, με την επιστροφή του στα «σαλόνια» του ελληνικού χειροσφαίρου, να… μονιμοποιήσει την παρουσία του σ’ αυτά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης: “Κύριε Γκουντενούδη η ανεπάρκεια της διοίκησης σας είναι αποδεδειγμένη και καταχωρημένη στην συνείδηση των πολιτών

Αυτό δεν αλλάζει με την παραπληροφόρηση που επιχειρείτε συνέχεια. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 εσείς σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παραδώσατε […]

Βασίλης Ρόκος: SOS των αστυνομικών για την μεταστέγαση του ΤΣΦ Παιονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης

Με αντιπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς συναντήθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρόκος, μετά το σοβαρό ζήτημα […]