Αρθρογραφία

Σωστή διατροφή: Το «κλειδί» γιά την συναισθηματική, πνευματική και φυσική σας κατάσταση

Το θέμα της διατροφής είναι πολύ πιό περίπλοκο, από όσο μπορούμε να φανταστούμε, καθώς το φαγητό μάς «τρέφει» όχι μόνο φυσικά, αλλά και συναισθηματικά. Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότερες τροφές έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αν, βεβαίως, τις καταναλώνουμε με μέτρο και στη σωστή ποσότητα και αναλογία.
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών «μάχονται» ασθένειες ης καρδιάς, προλαμβάνουν τη δημιουργία καρκίνου, διατηρούν αλλά και βελτιώνουν την οξυδέρκεια του μυαλού. Ακούμε, σχεδόν καθημερινώς, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές βιταμίνες και ότι ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι ειδικοί, που συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προτιμούν ανεπεξέργαστες τροφές, καθώς η χρησιμότητά τους είναι σαφώς μεγαλύτερη από τροφές, που έχουν υποβληθεί σε κάποιας μορφής επεξεργασία.

Αναμφισβήτητα, οι τροφές είναι μία πηγή δύναμης που βοηθεί το σώμα μας, τόσο να αντισταθεί στις ασθένειες, όσο και να βελτιώσει την διάθεση μας. Η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση, είναι η ιδανική «συνταγή» για υγιές σώμα και πνεύμα. Τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και το τσάι, που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα και να μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες ασθενειών.
Ο ρόλος των λιπαρών οξέων είναι, επίσης, ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διατροφή, καθώς επηρεάζουν τις λειτουργίες του οργανισμού. Έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες και προστατεύουν από τις ασθένειες της καρδιάς.

Γενικότερα, για να προστατεύσει κανείς την καρδιά του, θα πρέπει να τρέφεται με τροφές χαμηλές σε λιπαρά αλλά και να γυμνάζεται καθημερινώς. Η σόγια, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι μειώνει την πιθανότητα ασθενειών της καρδιάς, διότι μειώνει τη χοληστερίνη. Επίσης, η μέτρια και ελεγχόμενη κατανάλωση ποτών σίγουρα βοηθεί στην σωστή λειτουργία της καρδιάς. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει ίση σημασία πόσο συχνά πίνουμε με το πόσο και τί πίνουμε. Το μέλι και η σοκολάτα ανήκουν, επίσης, στην κατάσταση με τις ευεργετικές τροφές.

Επί πλέον, η σωστή διατροφή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στη μνήμη. Για παράδειγμα, ένα-δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, καθώς και για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ιδίως, το κόκκινο κρασί είναι πολύ ευεργετικό, διότι περιέχει μια ουσία που βοηθεί τη μνήμη.
Παράλληλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, και κυρίως το μπρόκολο, βοηθούν τον οργανισμό ώστε να μην αναπτύξει καρκινώματα. Μια διατροφή πλούσια σε σκόρδο και κρεμμύδι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Γιατροί υποστηρίζουν, ότι μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα είναι μια πολύ σωστή προληπτική κίνηση.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές, που μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα. Οι άνθρωποι, συνήθως, «ρυθμίζουν» τη διάθεσή τους με τροφές όπως η ζάχαρη και τα φαγητά πλούσια σε λιπαρά. Η σοκολάτα, για παράδειγμα, βελτιώνει σημαντικά την διάθεση και λειτουργεί όπως τα αντικαταθλιπτικά. Φυσικά, η υπερβολή θα φέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένα κομματάκι σοκολάτας αρκεί για να «ανεβείτε» ψυχολογικά.

Όταν ξεκινήσετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και, γενικότερα, στον τρόπο ζωής σας, είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Θα αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια, ξεκάθαρο μυαλό, ο εγκέφαλός σας και η καρδιά σας θα αιματώνονται καλύτερα και δε θα χρειάζεστε υπερβολικές ώρες ύπνου. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αλλάξετε εντελώς τις διατροφικές σας συνήθειες, δοκιμάστε τουλάχιστον για μια εβδομάδα κάθε μήνα να τρέφεστε υγιεινά. Με τον τρόπο αυτό, θα δείτε μεγάλες αλλαγές τόσο στον οργανισμό σας, όσο και στην διάθεσή σας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα