Αγροτικά

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σκληραίνουν» οι ποινές γιά παράνομη καύση σιτοκαλαμιών

Στην «διακριτική ευχέρεια» της σιεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, εναπόκειται και φέτος το αν παραγωγοί, στων οποίων τα αγροτεμάχια εκδηλώθηκαν πυρκαϊές (π.χ. για καύση σιτοκαλαμιάς) θα λάβουν στο σύνολό τους τις επιδοτήσεις, που δικαιούνται, και δεν θα επωμιστούν μείωση στο πλαίσιο των κανόνων πολλαπλής συμμόρφωσης της νέας ΚΑΠ.

Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση από δύο έτη, χρηματική ποινή από 2.900 μέχρι 150.000 ευρώ) και παύση του δικαιώματος επιδότησης.

Αυτό γίνεται, επειδή από το 2013 και έπειτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει πρόσβαση στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της ενιαίας αίτησης εκμετάλλευσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε αμέσως να εντοπίζονται οι νομείς/κάτοχοι των αγροτεμαχίων, στα οποία εκδηλώνεται καύση της σιτοκαλαμιάς χωρίς άδεια, προκειμένου να κινείται η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία.

Βεβαίως, αν και ακόμη δεν έχει αρχίσει επισήμως η αντιπυρική περίοδος, και επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα με την υπ’ αριθ. 87834/31.7.15 Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ισχύουν τα παρακάτω: «Σε περίπτωση που αναφέρεται εγγράφως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος ότι προκλήθηκε πυρκαϊά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή καύση σιτοκαλαμιάς, με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των αγροτεμαχίων, στα οποία σημειώθηκε, η αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εάν το αναφερόμενο αγροτεμάχιο δηλώθηκε στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης από συγκεκριμένο γεωργό.

Εφ’ όσον έχει δηλωθεί, ο γεωργός ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ότι σύμφωνα με το αντίστοιχο έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος, υπέπεσε στην παράβαση «μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και θα του επιβληθεί κύρωση πολλαπλής συμμόρφωσης, καταχωρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα έντυπο ειδικού ελέγχου πολλαπλής συμμόρφωσης για καύση υπολειμμάτων, με παράβαση στην απαίτηση Α.7, μεγάλης σοβαρότητας και έκτασης εντός εκμεταλλεύσεως, εκτός και αν από το έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καύση προκάλεσε πυρκαϊά και σε εκτάσεις εκτός της συγκεκριμένης εκμεταλλεύσεως, οπότε η έκταση της παράβασης χαρακτηρίζεται ως εκτός εκμεταλλεύσεως. Παράλληλα προστίθεται παρατήρηση με αναφορά του σχετικού εγγράφου του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ήδη, πάντως, κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση προς όλους, τους πολίτες, να μην κάνουν χρήση φωτιάς για τις αγροτικές εργασίες τους, ιδιαιτέρως τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό άνεμο, και χωρίς να ενημερώνονται πριν από τα δελτία καιρού.
«Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός, ότι μετά από κάθε αγροτική εργασία πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη, που απομένει, να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει», επισημαίνεται στις ανακοινώσεις των κατά τόπους τμημάτων.

Φόβος για πρόσθετες ποινές και ποινικές κυρώσεις
Σημειώνεται, ότι και φέτος ισχύει απόφαση, που έλαβε το 2015, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή παλαιότερα σοβαρά στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες σε εμπρησμούς εκ προθέσεως ή εξ’ αμελείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που ακολουθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ’ αμελείας πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων (που προβλέπουν φυλάκιση δύο ετών μέχρι και ισόβιας κάθειρξης καθώς και επιβολή χρηματικής ποινής από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ) πλέον οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την παύση του δικαιώματος αποζημίωσης (επιδότησης) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους (π.χ. πυρκαϊά με σκοπό τη βελτίωση βοσκοτόπου), ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εφ’ όσον πρόκειται για δασική έκταση αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την διεύθυνση δασών και κοινοποιείται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ η απόφαση κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης, με απαγόρευση στο εξής της βόσκησης και οποιασδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτή. Επί πλέον οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ξεσήκωσε»

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» ήταν αυτό, που, πρώτο μεταξύ πολλών, «άνοιξε» τον «κύκλο» των πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων της […]

«Φέτος είναι… η ώρα της»

«Ρεύμα», και μάλιστα ισχυρό, η Νατάσα Σωτηριάδου είχε και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Η διαφορά με τις φετινές έγκειται στο […]