Ελλάδα

Σκιάθος, ένας πίνακας με γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη Σαντορίνη και τη Μύκονο ως εμπροσθοφυλακή του τουρισμού μας και να φέρνουμε στον νου μας το βραχώδες κυκλαδίτικο τοπίο κάθε φορά που γίνεται αναφορά στις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, αυτός ο ευλογημένος τόπος που λέγεται Ελλάδα και που παρά το μικρό του μέγεθος χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία έχει πολλά είδη ανάγλυφου και κάθε επισκέπτης του μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά και ετερόκλητα τοπία.

Οι Σποράδες, με δημοφιλέστερο νησί τη Σκιάθο, προσφέρουν μια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις Κυκλάδες. Εδώ δεν πρωταγωνιστεί ο βράχος, αλλά το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο της πυκνής βλάστησης, με τα πευκοδάση να αποτελούν το 70% της έκτασης του νησιού και να δημιουργούν έναν πνεύμονα ευεξίας και αναζωογόνησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Η δροσιά που προσφέρουν οι φυλλωσιές των δέντρων και η θαλασσινή αύρα αποτελούν τον καλύτερο κλιματικό συνδυασμό που ρίχνει τη θερμοκρασία ακόμα και τις καυτές μέρες και κάνει το μπάνιο στις παραλίες απολαυστικό.

Τίποτε, όμως, δεν προχωρεί χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, και η φυσική ομορφιά της Σκιάθου ήταν μόνο η «πρώτη ύλη» για να γίνει το νησί ακόμα πιο ελκυστικό για τους τουρίστες. Τα πολυτελή και οργανωμένα ξενοδοχεία στην Σκιάθο, η προσοχή στη γαστρονομία, η επένδυση στη νυχτερινή διασκέδαση, η αξιοποίηση των παραλιών και του φυσικού περιβάλλοντος, όλα αυτά μαζί έδωσαν στο νησί ακόμη μεγαλύτερη αξία και το κατέστησαν ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, με το 90% των κατοίκων να απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μία από τις πάμπολλες παραλίες της, οργανωμένες και μη, να δοκιμάσετε ελληνικές γεύσεις και διεθνή κουζίνα σε κάποιο από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τις ψαροταβέρνες της, να χαλαρώστε στις καφετέριες και στα μπαρ της, στην Πόλη της Σκιάθου ή στο Μπούρτζι, το ενετικό οχυρό όπου σήμερα φιλοξενείται το Ναυτικό Μουσείο, αλλά και να κάνετε τη βόλτα σας στην αγορά. Η οδός Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η κεντρικότερη της πόλης, το βράδυ είναι πραγματικά φαντασμαγορική και θυμίζει… Ερμού, με ρούχα, αξεσουάρ, μικρά έργα λαϊκής τέχνης και κάθε λογής σουβενίρ να κοσμούν τις βιτρίνες της.

Ο μόνος λόγος για να… λοξοδρομήστε από αυτήν την οδό είναι για να επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του «αγίου των γραμμάτων» που περιέγραψε τόσο γλαφυρά και πιστά όσο κανείς την καθημερινή ζωή των στερημένων αλλά εργατικών και αξιοπρεπών κατοίκων του νησιού. Μπαίνοντας στον φτωχικό χώρο όπου έζησε και πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, μεταφέρεστε νοερά σε μια άλλη εποχή, όπου ο αγώνας για επιβίωση ήταν ακόμη πιο σκληρός και η ένδεια περιόριζε κατά πολύ τις ζωές των ανθρώπων.

Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, για να κλείσετε το βράδυ σας είναι ένα ποτό, είτε στην προκυμαία είτε στο Παλιό Λιμάνι, όπου κυριαρχεί το ροκ ηχόχρωμα. Προτιμήστε τα ατμοσφαιρικά μπαράκια του Παλιού Λιμανιού, όπου όλο το νησί γίνεται μια παρέα και η διασκέδαση δεν σταματά μέχρι να φέξει.

Πριν από την αναχώρησή σας από το νησί, εκτός από τα σουβενίρ που πιθανώς θα αγοράσετε, αξίζει να πάρετε μαζί σας και κάποιο βιβλίο με την ιστορία της Σκιάθου, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, έτσι ώστε να μάθετε όχι μόνο το «φαίνεσθαι» αλλά και το «είναι» του νησιού, τα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή του εικόνα. Έτσι κι αλλιώς, η Σκιάθος είναι τόσο πολύπλευρη που χρειάζονται πολλές επισκέψεις για να την «κατακτήσετε» ολοκληρωτικά.

Δείτε επίσης την πλέον αξιόλογη πρόταση γαστρονομίας του  Savor Skiathos Restaurant

Περισσότερα
Δείτε ακόμα