Αγροτικά

Πληρώνονται βασική ενίσχυση και «πρασίνισμα»

Από Μεγάλη Τρίτη έως Μεγάλη Τετάρτη διαµηνύουν από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πληρωθούν περί τα 600 µε 650.000.000 ευρώ για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και το «πρασίνισµα» στους παραγωγούς. Με τους αγρότες, ωστόσο, να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα χρήµατα που αναµένεται να βρουν στους λογαριασµούς του.

Υπολείπονται περί τα 150.000.000 από το σύνολο των υποχρεώσεων της ενιαίας ενίσχυσης που στην καλύτερη περίπτωση πάνε για Ιούνιο.

Κι αυτό αφ’ ενός μεν διότι η έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων κινήθηκε στα επίπεδα των προσωρινών, απογοητεύοντας τους παραγωγούς που περίµεναν περισσότερα και αφ’ ετέρου δε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις –τουλάχιστον οι δύσκολες – δεν εξετάστηκαν καν, µε αποτέλεσµα εκατοντάδες αγρότες να µείνουν για άλλη µια φορά εκτός πληρωµής.

Όπως θα φανεί και από τις πιστώσεις της επόµενης εβδοµάδας, η σαθρή µηχανογραφική βάση σε συνδυασµό µε την αγωνιώδη προσπάθεια των αρµοδίων να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου και να µην βγουν για ακόµα µια φορά εκτεθειµένοι, η επικείµενη πληρωµή θα είναι µια µεγάλη έκπληξη. Παρ’ όλα αυτά από την πλευρά του, µιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι «εντός της Μεγάλης Εβδοµάδας περισσότερα από 650.0000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στον αγροτικό χώρο», τονίζοντας ότι «όσα, σχετικά µε τις πληρωµές, έχει υποσχεθεί θα γίνουν εντός του χρόνου των δεσµεύσεών του».

Σχετικά µε την πληρωµή που αφορά το «πρασίνισµα», το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και την εξισωτική, ιδιαίτερα στα µικρά νησιά του Αιγαίου, ο ίδιος τόνισε ότι «υλοποιούµε τις δεσµεύσεις µας και µέσα από τις δύσκολες συνθήκες που διαµόρφωσε η νέα ΚΑΠ. Είµαστε συνεπείς, εξακολουθούµε να υπηρετούµε τον αγροτικό χώρο και θα δώσουµε τη µάχη για τον αγροτικό κόσµο».

Λίγες ώρες µετά την οµιλία Αποστόλου στη Βουλή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτά ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στην οποία κάνει λόγο για πληρωµή τη Μεγάλη Τρίτη συνολικού ποσού που ανέρχεται στα 600.000.000 ευρώ. Πιο συγκεκριµένα αναφέρεται ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί µέχρι τη Μεγάλη Τρίτη στην καταβολή της πράσινης ενίσχυσης και του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων αυτών υπολογίζεται να ανέλθει σε 600.000.000 ευρώ περίπου. Επι πλέον, κατόπιν συντονισµένων προσπαθειών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, εντός της επόµενης εβδοµάδας θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζηµίωση έτους αιτήσεων 2015 στους δικαιούχους των νησιών του Αιγαίου, ύψους περίπου 9.300.000 ευρώ».

Την δική του άποψη επί της επερχόµενης πληρωµής µε άλλα νούµερα και τη διαβεβαίωση ότι η εξέταση των ενστάσεων έχει ολοκληρωθεί δίνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, σε «εσωτερική» ενηµέρωση σε … συνδαιτυµόνες και συγκεκριµένα στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκουφά, λέγοντας ότι «το συνολικό ποσό που έχει προγραµµατισθεί να πιστωθεί Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη ανέρχεται σε 650.000.000. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. είναι υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και τα 550.000.000 ευρώ πρασίνισµα».

Βέβαια, µε δεδοµένο ότι για το 2015 το συνολικό ποσό της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.205.698.000 ευρώ και 576.589.900 ευρώ αντίστοιχα και ότι στην πρώτη δόση πληρώθηκαν 1.010.217.964,51 ευρώ σε 564.624 παραγωγούς, σηµαίνει πως τα χρήµατα είναι λιγότερα από αυτά που υπολογίζεται να καλύψουν το σύνολο των υποχρεώσεων ενιαίας, καθώς υπολείπονται κοντά στα 150.000.000  ευρώ.

Η ανακοίνωση Σκούφα αναφέρει: «Για το χρονοδιάγραµµα των ερχόµενων πληρωµών επικοινώνησε µε το γραφείο του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισάβετ Σκούφα. Η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2015 (100 εκατ. ευρώ) και της πράσινης ενίσχυσης (550 εκατ. ευρώ) θα γίνει Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη». Σηµειώνεται, βέβαια, ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι «η εξέταση των ενστάσεων για τα προσωρινά δικαιώµατα του 2015 έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Οι δικαιούχοι των οποίων οι ενστάσεις έχουν τελεσιδικήσει, θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Οι δικαιούχοι των οποίων οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί, δεν θα πληρωθούν σε αυτή τη φάση».

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα