Αγροτικά

Πρώτες σπασμωδικές κινήσεις στο σκληρό σιτάρι

Κινήσεις πανικού καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, μετά τις διαδοχικές αναγγελίες για μείωση της τιμής παραγωγού, από γνωστά εμπορικά σπίτια με έντονη δραστηριότητα, ειδικά στη Θεσσαλία. Την πίεση έρχεται να εντείνει η νέα λίστα τιμών της Φότζια που κόβει 18 ευρώ ανά τόνο στην πρώτη ποιότητα σίτου (νέα τιμή 562 ευρώ από 580) και 23 ευρώ στη δεύτερη ποιότητα (νέα τιμή 550 ευρώ από 573 την προηγούμενη εβδομάδα).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχείρηση των αδελφών Μάρκου που από τα 48 λεπτά πέρασε στα 46 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να ανακοινώσει σήμερα 41 λεπτά για την πρώτη ποιότητα (Σ1) και 40 λεπτά για τη δεύτερη (Σ2).

Στα 45 λεπτά είχε μειώσει την τιμή αγοράς εδώ και κάποιες μέρες και η επιχείρηση Καραγιώργου.

Αντίστοιχα, οι πληροφορίες θέλουν την τιμή παραγωγού που πληρώνει αυτές τις μέρες το ελεύθερο εμπόριο στο κριθάρι να έχει μειωθεί από τα 32 στα 30 λεπτά το κιλό.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, είναι πολλοί. Διεθνώς τον τόνο έδωσε η Γαλλία όπου καταγράφεται μια πτώση της χρηματιστηριακής τιμής του σκληρού από τα 515 στα 460 ευρώ ο τόνος, ενώ την πτωτική τάση ήρθε να επιβεβαιώσει το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου η νέα λίστα τιμών της Φότζια. Εδώ, η πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η νέα τιµή αποθήκης εµπόρου διαμορφώνεται στα 557-562 ευρώ ο τόνος (από 575-580 ευρώ).

Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου φτάνει στα 547-550 ευρώ ο τόνος (από 570-573 ευρώ). Όλα αυτά γίνονται με φόντο την παραγωγή του Καναδά, η οποία ναπροβλέπεται ιδιαίτερα καλή και τα πρώτα συμβόλαια να ασκούν πίεση τόσο στην ιταλική όσο και στην εγχώρια αγορά.

Μάλιστα, τα καλά καναδέζικα στάρια κλείνονται γύρω από τα 578 ευρώ ο τόνος για παράδοση τον προσεχή Οκτώβριο σε ελληνικό μύλο και αναμένεται η τιμή να υποχωρήσει περαιτέρω.

Στην Ελλάδα, αυτό που κυρίως προβληματίζει σ’ αυτή τη φάση είναι η ποιότητα της παραγωγής, ειδικά μετά τις βροχές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διαγωνισμός που έχει προγραμματίσει για μια μεγάλη ποσότητα, σχεδόν 20.000 τόνων, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, η Ένωση Ορεστιάδας.

Σίγουρα, οι θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους υπήρξε η έκρηξη τιμών στην αγορά αγροτικών εμπορευμάτων τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο, το επόμενο τρίμηνο το λόγο έχει η διόρθωση των τιμών.

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]