Πολιτική

Σφαγεία : Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουν

«Τα σφαγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό προϋποθέσεις». Η αινιγματική αυτή αναφορά του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 20.4.15 προκάλεσε ποικίλες αντιδράεσις, αφήνοντας να πλανάται ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Ο κ. Σισμανίδης μίλησε με ιδιαιτέρως «σκληρή γλώσσα» γιά το θέμα, κάνοντας λόγο γιά επί μακρόν κακοδιοίκηση και λειτουργία σύμφωνα με παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Αίσθηση προκάλεσε και η επίθεσή του κατά του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, καταλογίζοντάς του λανθασμένες επιλογές στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος χρηματοδότησης, με επακόλουθο «να μην ξέρει κανείς πού και πώς πήγαιναν κάποια κονδύλια».

Μονάδα αδρανοποίησης ζωικών υποπροιόντων

Μονάδα αδρανοποίησης ζωικών υποπροιόντων

Των αναφορών του δημάρχου προηγήθηκε ενημέρωση από τον πρόεδρο της «Βιομηχανικά Σφαγεία Κιλκίς» Α.Ε. Οθωνα Γραμματικόπουλο, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας των σφαγείων, κάνοντας λόγο γιά χρέος 523.000 ευρώ, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση μη βιώσιμη, δηλώνοντας ότι αυτή αδυνατεί να ολοκληρώσει την επένδυση εκσυχγρονισμού και αναβάθμισής της, ως ασύμφορη, ενώ δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια γιά οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. Επίσης, αναφέρθηκε σε τεχνικά προβλήματα με αποκορύφωμα την τοποθέτηση ηλιοθέρμων με λανθασμένο προσανατολισμό (Δύση αντί Ανατολή) και στην δυσκολία εκταμίευσης κονδυλίου 250.000, που θα έδινε «ανάσα» στην επιχείρηση, η οποία απασχολεί 26 εργαζόμενους, ενώ έκρινε ως απαραίτητη την στήριξη του δήμου γιά την συνέχιση της λειτουργίας της.

Οι επισημάνσεις του κ. Γραμματικόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην προέδρου της επιχείρησης Στάθη Μακρίδη, ο οποίος τις χαρακτήρισε ως «έκθεση ιδεών», αντέκρουσε τις «αιχμές» γιά κακοδιοίκηση και ανέφερε ότι ο ίδιος «κληρονόμησε» χρέος 33.000 ευρώ.

Στις αναφορές του ο κ. Γραμματικόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζώτος, θέτοντας το έρωτημα γιατί δεν προσφεύγουν επιχείρηση και δήμος στον εισαγγελέα, εφ’ όσον διαπιστώνουν ύπαρξη ερωτηματικών σε σοβαρά θέματα και ζητήματα λειτουργίας των σφαγείων.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης, αφού άσκησε κριτική στην έως σήμερα αντιμετώπιση του θέματος από τις διοικήσεις της επιχείρησης και τις δημοτικές αρχές, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεχισθεί με κάθε τρόπο η λειτουργία των σφαγείων.

Υπέρ αυτής της προοπτικής τάχθηκε κατά την ομιλία του και ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης διευκρινίζοντας και πάλι, ότι γιά την λειτουργία πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υποχρεώσεις, ενώ δήλωσε ότι τα όποια χρήματα διαθέσει ο δήμος θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των σφαγείων.

Η συζήτηση επί του θέματος των σφαγείων στα δημοτικά συμβούλια εξελίχθηκε κατά τρόπο, που δικαιώνει τις ανησυχίες του δημοσιογραφικού συγκροτήματος, οι οποίες εκφράσθηκαν σε σειρά δημοσιευμάτων και αναρτήσεών του γιά την πορεία της επιχείρησης.

«Κοινωνικά παντοπωλεία με διαφανή λειγουργία»

Από πλευράς της δημοτικής αρχής εθίγη και το θέμα του κοινωνικού παντοπωλείου που παραμένει εδώ και καιρό κλειστό, επειδή, όπως αναφέρθηκε, δεν λειτουργούσε με διαφανείς διαδικασίες.
Πάντως υπήρξε δέσμευση γιά επανέναρξη της λειτουργίας του, πάνω σε νέες βάσεις και με βασική προϋπόθεση την διαφάνεια, με ταυτόχρονη εξασφάλιση πλαισίωσής του από νέους χορηγούς.

«Προσπάθειες συνέχισης του φεστιβάλ κουκλοθέατρου»

Όσον αφορά στο θέμα του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης δήλωσε, ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει την συνέχισή του και ήδη έχει προβεί και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες αφ’ ενός μεν γιά ένταξη του θεσμού στο νέο ΕΣΠΑ αφ’ ετέρου δε γιά την εξασφάλιση και άλλων «πηγών» χρηματοδότησης.
Και σ’ αυτό το θέμα η συζήτηση δικαίωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» γιά την επίμονη ανάδειξή του τον τελευταίο καιρό, που απετέλεσε και έναν από τους λόγους ένταξής του στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Υπάλληλοι …δύο ταχυτήτων»
Ένταση στην συνεδρίαση προκλήθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης επί του θέματος της αγροτικής οδοποιίας, η οποία εστιάσθηκε στις προσπάθειες αποκατάστασης του αγροτικού οδικού δικτύου του νομού, με αφορμή την κατανομή του προσωπικού του δήμου στα συγκεκριμένα έργα.
Ετσι, υπήρξε αντίδραση από πλευράς του αρμοδίου αντιδημάρχου Άκη Πιπερίδη, με αφορμή την δέσμευση μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων γιά έργα στις βόρειες δημοτικές ενότητες του νομού, με παρέμβαση του ετέρου των αντιδημάρχου Θόδωρου Βαφειάδη, με επακόλουθο να μείνουν πίσω τα έργα στις νότιες. Εκείνο, που ενόχλησε περισσότερο τον κ. Πιπερίδη είχε να κάνει με τα εύσημα, υπηρεσιακά και δημόσια, που απονεμήθηκαν στους υπαλλήλους οι οποίοι εργάσθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές, δημιουργώντας έτσι, όπως υποστήριξε, την «αίσθηση περί υπαλλήλων …δύο ταχυτήτων», ενώ έκανε λόγο γιά υποκατάσταση της αρμοδιότητάς του.

«Υπερβολική χρέωση»
Την συνεδρίαση απασχόλησε και η διαμαρτυρία των κατοίκων του Αγίου Αντωνίου γιά υπερβολική, όπως υποστηρίζουν, χρέωσή τους» από την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) γιά το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και σύνδεσής του με το κεντρικό.
Το θέμα κρίθηκε, ότι χρήζει περαιτέρω διερευνήσεως και αναλύσεως, γι’ αυτό και αποφασίσθηκε να τεθεί προς συζήτησιν και στην επόμενη συνεδρίαση.
Τέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης ανακοίνωσε την έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος περιήγησης της πόλης του Κιλκίς, σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων με τίτλο «Γνωρίζουμε την πόλη», καθώς και την καθιέρωση μαθήματος τοπικής ιστορίας το οποίο θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία του νομού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]