Βασ.Σεργιαννίδης:«Η τακτική Πολιτείας και τραπεζών προκαλεί «ασφυξία» στην ΒΙΠΕ»
Ξεκίνησαν σήμερα στο διοικητικό κέντρο της βιομηχανικής περιοχής Κιλκίς, στο Σταυροχώρι, οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιείται φέτος στο Κιλκίς στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδος της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισήγηση του προέδρου της ΔΙΒΙΠΕΚ ΑΕ Βασίλη Σεργαννίδη με θέμα «Αγώνας γιά την ίδρυση, αγωνία γιά την επιβίωση» (σ.σ.: της ΒΙΠΕ Κιλκίς), έγκριση των πρακτικών της πρόσφατης έκτασης γενικής συνέλευσης της Θεσσαλονίκης, έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2014 της ΚΕΕΕ, ενημέρωση γιά τις πρωτοβουλίες της επιτροπής πνευματικών δικαιωμάτων, τοποθετήσεις προέδρων και μελών της γενικής συνέλευσης και «επίλογο» με παράθεση δείπνου.
Εκείνη, που συζητήθηκε εντόνως, υπηρξε η ομιλία του κ. Σεργιαννίδη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αναφορά-«καταπέλτης» γιά την τακτική που ακολουθούν Πολιτεία και τράπεζες απέναντι στις περιφερειακές βιομηχανίες, και ειδικότερα απέναντι στην ΒΙΠΕ Κιλκίς μία τακτική που προκαλεί εκ του ασφαλούς «ασφυξία» σ’ αυτές.
Ειδικότερα, ο κ. Σεργιαννίδης είπε τα εξής:
« Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς και της επιλογής του από την ένωση επιμελητηρίων της χώρας για την ετήσια συνέλευση των μελών της, σας καλωσορίζω στην βιομηχανική περιοχή Κιλκίς, που εδώ και τριάντα χρόνια, γράφει την δική της ιστορία.
Χαιρετίζω ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, εκφράζοντας την βαθειά πεποίθησή μου για την αναγκαιότητα να προστατευτεί με κάθε τρόπο ο θεσμικός τους ρόλος ως ισχυρού παράγοντα της οικονομικής ζωής της χώρας μας.
Δύο φράσεις είναι αρκετές για να αποδώσουν σε συντομία την ιστορική διαδρομή της βιομηχανικής περιοχής Κιλκίς και των επιχειρήσεών της από την ίδρυσή της και την σημερινή κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε :
• ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
• ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Η ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, που σήμερα μας φιλοξενεί στο διοικητικό της κέντρο, συμπληρώνει πια τριάντα χρόνια ζωής.
Άρχισε να λειτουργεί από το έτος 1983, όταν ολόκληρη η περιοχή αυτή ήταν απλώς χωράφια.
Την διοίκηση και διαχείρισή της ασκούσε αρχικά η Ε.Τ.Β.Α., η κατ’ ευφημισμόν τράπεζα «βιομηχανικής ανάπτυξης».
Με πολλές προσπάθειες, πολύ κόπο και μετά από ατέλειωτες συζητήσεις, αντιδικίες, διαφωνίες με τους κάθε φορά «αρμοδίους», καταφέραμε, το έτος 2000, να περάσει η διοίκηση και διαχείριση της βιομηχανικής περιοχής στους εγκατεστημένους σ’ αυτήν επιχειρηματίες και στη συσταθείσα από αυτούς ανώνυμη εταιρία «ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ.» Α.Ε., την οποία σήμερα έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου.
Σήμερα, η ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς είναι η πρώτη και η μόνη πλήρως αυτοδιοικούμενη ΒΙ.ΠΕ. της χώρας, αποτελώντας υπόδειγμα για τον άρτιο τρόπο, με τον οποίο μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια βιομηχανική περιοχή προς όφελος των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, όταν αυτοδιοικείται και όταν η αγαστή συνεργασία και η σύμπνοια χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των εμπλεκομένων.
Μπροστά στον ορατό, άμεσο κίνδυνο της οριστικής διακοπής της λειτουργίας των περισσοτέρων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας, με όσα αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της ανεργίας, την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αυτών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την κατάπτωση των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου κλπ., καλούμε την ένωση επιμελητηρίων να δραστηριοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, προτείνοντας και διεκδικώντας :
• Την αξιολόγηση των επιχειρήσεων από επιτροπή εκπροσώπων της τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου οικονομικών και της ένωσης ελληνικών τραπεζών, ώστε να καταφανεί ποιές είναι βιώσιμες, και τη δημιουργία μητρώου ενεργών επιχειρήσεων, έννοιες που δεν είναι άγνωστες, αλλά ήδη προτείνονται και από την τράπεζα τη Ελλάδος
• Την μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής των δανείων από το έτος 2022 στο έτος 2030,
• Την χορήγηση διετούς προθεσμίας χάριτος για την έναρξη αποπληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, με την μετάθεση της ημερομηνίας αυτής από την 31.12.13 στην 31.12.15 με την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα καταβάλλονται κανονικά οι ενδιάμεσοι τόκοι.
• Την διατήρηση του επιτοκίου στα αρχικά επίπεδα
Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την δραστηριοποίηση της ένωσης επιμελητηρίων για την άμεση αντιμετώπιση και ρύθμιση του προβλήματος, θεωρώντας ότι τα επιμελητήρια μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν, σε αντίθεση, δυστυχώς, με φορείς όπως οι σύνδεσμοι βιομηχανιών Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος, η στάση των οποίων στα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, δεν είναι η επιβαλλόμενη από την κρισιμότητα των θεμάτων αυτών και τον επικείμενο κίνδυνο.
Με τις ρυθμίσεις αυτές θα δοθεί τουλάχιστον μιαν ανάσα στις επιχειρήσεις και θα διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα μιας κάποιας ανάπτυξης ή έστω της μείωσης της ανεργίας και της συντήρησης της εν γένει οικονομικής κατάστασης στα σημερινά επίπεδα. Είναι δε η άμεση λήψη των παραπάνω μέτρων απόλυτα αναγκαία αν δεν θέλουμε να δούμε αύριο την βιομηχανική αυτή περιοχή, που σήμερα θαυμάζουμε, να γεμίζει από «κουφάρια» κλειστών βιομηχανικών μονάδων».