Πολιτική

“Σεισμός” στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έξω η Ε.Αγαθοπούλου μέα ο Π.Τονικίδης

Την «πέτρα» η οποία πέφτοντας «τάραξε τα νερά» της «ήρεμης» λίμνης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μας περιφέρεια, δημιουργώντας «κυματισμούς» αναταραχής. προκάλεσε η ανακοίνωση από πλευράς της Κουμουνδούρου της υποψηφιότητας του Παύλου Τονικίδη.

Μία εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ του «Μαχητή», και μάλιστα σε διπλό επίπεδο, όχι μόνον διότι την είχε ουσιαστικώς προεξοφλήσει αξιολογώντας τις πληροφορίες του, αλλά και διότι είχε αναδείξει και το σχετικό παρασκήνιο με την «εχθρική» στάση της εν ενεργεία βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου στην εν λόγω προοπτική.

Κάτι το οποίο ήλθε να «επικυρώσει» η ίδια, με την στάση της αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση, καταθέτοντας την παραίτηση της υποψηφιότητάς της στην αρμόδια κεντρική επιτροπή του κόμματος ,επιβεβαιώνοντας πλήρως με αυτό τον τρόπο τα όσα είχαν δημοσιευθεί ενωρίτερα από πλευράς του «Μαχητή» και αφήνοντας την παράλληλα εκτεθειμένη την Κιλκισιώτισσα πολιτικό έναντι της κοινής γνώμης γιά τα όσα επικριτικά είχε διατυπώσει- δηλώσει για την αρθρογραφία του.

Πέραν τούτου, αυτό, που πραγματικά έχει ουσιαστικό και πολιτικό ενδιαφέρον , είναι, ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα στην στελέχωση του τοπικού ψηφοδελτίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο επί της ουσίας αντανακλά το ευρύτερο ζήτημα σε εθνικό επίπεδο, το οποίο σχετίζεται με την κόντρα μεταξύ στελεχών του «παραδοσιακού» Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ και όσων προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα διημείφθησαν την περίοδο των μνημονίων και της σταδιακή γιγάντωση του Σύριζα, το οποίο από κόμμα με εκλογική απήχηση του 3-4% πριν το 2009 το οδήγησε σταδιακά μέχρι τα «σκαλιά» της εξουσίας την περίοδο 2015-2019 και το διατηρούν σήμερα ως κόμμα εξουσίας.

Ένα κλίμα, το οποίο είναι εντονότερο στις περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όπως αυτή του Κιλκίς, καθώς, πέραν των άλλων, υπάρχουν και οι προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και τα πρόσωπα τα οποία τις εκπροσωπούν και η κόντρα είναι δεδομένη όταν για την μία έδρα υπάρχουν εκατέρωθεν υποψηφιότητες.

Κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει στις εκλογές του 2015 όταν «κονταροχτυπήθηκε» και τότε η «παραδοσιακή» κ. Αγαθοπούλου με ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο το ΠΑΣΟΚ, τον πρώην βουλευτή του Θεόδωρο Παραστατίδη, από τον οποίο μάλιστα ηττήθηκε στην εσωκομματική «μάχη» χάνοντας την βουλευτική έδρα που κατείχε.

Ένα σκηνικό, το οποίο δεν εμφανίσθηκε στις εκλογές του 2019, το οποίο την «βοήθησε» να επανεκλεγεί και το οποίο σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του κ Τονικίδη, πρακτικά θα επανέκαμπτε, αν, βεβαίως, δεν επιμείνει η κ.Αγαθοπούλου στην παραίτηση της και οδηγηθούμε στις εκλογές με την παραμονή αμφοτέρων των υποψηφίων στην εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, εξαρχής η υποψηφιότητα του κ. Τονικίδη εξετιμάτο, ότι θα συμπεριλαμβανόταν εν τέλει στις επιλογές του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και ότι η ανακοίνωση της σε δεύτερο χρόνο από μέρους του, όπως και συνέβη, είχε να κάνε κυρίως με τις προσπάθειες να αμβλυνθούν οι όποιες αντιρρήσεις, καθώς η παρουσία του στον κόμμα από διετίας , η οποία μάλιστα στην πορεία συνοδεύτηκε με την συμμετοχή σε διαδικασίες εκλογής κομματικών οργάνων και η εκπεφρασμένη βούληση του προέδρου να καταστεί ο Συριζα «το κόμμα των ανθρώπων που το ψηφίζουν», θα «έστρωνε» τον «δρόμο» της υποψηφιότητας του.

Και τούτο, διότι, όπως έχει ξαναγραφεί, μία υποψηφιότητα όπως αυτή του κ. Τονικίδη μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διευρύνει την εκλογική του απήχηση σε μία δύσκολη γι’ αυτό εκλογική περιφέρεια , όπως αυτή του Κιλκίς, όπου μπορεί να λαμβάνει βουλευτική έδρα λόγω του εκλογικού συστήματος, όμως η απήχηση του στο τοπικό εκλογικό σώμα είναι πολύ μέτρια, καθώς πέραν των άλλων και η κομματική του λειτουργία- διαχείριση παρουσιάζει «στεγανά» και δομή «διαρθρωμένη για να υπηρετεί κυρίως το υπάρχον βουλευτικό στάτους και τις επιλογές του», όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα και καταστάσεις στο κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Τα όσα έχουν «καταμαρτυρηθεί» εναντίον του κ. Τονικίδη από τους πολέμιους της υποψηφιότητας του αναφορικά με την πολιτική διαδρομή και συμπεριφορά του , απλώς αποτελούν το περιτύλιγμα της υπόθεσης.

Οι πραγματικοί λόγοι γιά όσους εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητα του κ. Τονικίδη, είναι προφανές, ότι προέρχονται από το γεγονός ότι η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς θα αμφισβητήσει και το πρόσωπο, που θα τον εκπροσωπήσει μετά τις 21 Μαΐου στην νέα Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στο τι σηματοδοτεί ευρύτερα για την διάταξη – δύναμη των πτερύγων του εντός του, το ενδεχόμενο μίας τέτοιας αλλαγής.

Απαντήσεις και επ’ αυτών, καθώς η ουσία των εκλογών είναι κυρίαρχα η επιλογή πολιτικών διακυβέρνησης από τους ψηφοφόρους πολίτες, από τον κυρίαρχο λαό σε πέντε εβδομάδες περίπου από σήμερα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επισκεψη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στην Αγία Παρασκευή

Αν… δεν ήταν ο Σούλης!

Τον υφυπουργό υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο ανακοίνωσε ότι φέρνει στο Κιλκίς γιά εκδήλωσή της η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφερείας (ΔΕΕΠ) Κιλκίς […]