Γενικά

Σε εκκρεμμότητα παραμένει το θέμα φοίτησης μαθητών από τρίτες χώρες στα σχολεία της Παιονίας

Τον δήμαρχο Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη επισκέφθηκε, με πρωτοβουλία του, την Τρίτη 13.10.20 ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν το “ακανθώδες” για την περιοχή ζήτημα της φοίτησης σε γυμνάσια του δήμου Παιονίας μαθητών από τρίτες χώρες, που διαμένουν στην δομή της Νέας Καβάλας, και στους αστικούς ιστούς Πολυκάστρου και Αξιούπολης, στο γυμνάσιο της οποίας φοιτούσαν πέρυσι στο σύνολό τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και του εκεί συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Μια εξέλιξη, η διορθωτική κίνηση της οποίας με διασπορά των μαθητών και στα γυμνάσια Ευρωπού και Γουμένισσας όπως προκρίνει η εκπαιδευτική ηγεσία επικαλούμενη την σχετική νομοθεσία, αντιμετωπίζει και αυτή αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, που δεν επιθυμούν να δεχθούν έστω και ένα μικρό αριθμό μαθητών (6-7 μαθητές) κυρίως στην πρώτη τάξη των γυμνασίων.

Κάτι το οποίο κατέστη σαφές και στην εν λόγω συνάντηση του δημάρχου Παιονίας με τον κ.Κόπτση, ο οποίος, μεταξύ άλλων, του πρότεινε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από μέρους της κυβερνήσεως, για να λυθεί κυρίως το πρόβλημα εκμάθισης της ελληνικής γλώσσας από τους εν λόγω μαθητές σε ειδικά τμήματα, στην πράξη και όχι τυπικώς ούτως ώστε να μην αποτελούν “εμπόδιο” στην εκπαιδευτική πρόοδο των υπολοίπων μαθητών, όταν εντάσσονται στα κονονικά τμήματα εκπαίδευσης.

Προς το παρόν, πάντως, το ζήτημα εξακολουθεί να πραμένει στάσιμο, καθώς πέραν των άλλων λόγω της καραντίνας στην δομή της Νέας Καβάλας δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη το σχέδιο της περιφερειακής αρχής εκπαίδευσης και δεν υπάρχει εμπειρία, ώστε να καμφθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις των γονέων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από τα μαθήματα των εγχωρίων μαθητών σε περίπτωση εφαρμογής του επίμαχου σχεδίου, άμα τη λήξη της καραντίνας.

Αναζήτηση λύσεων

Γιά το ίδιο θέμα εκδόθηκε από τον δήμο Παιονίας το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

«Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, συνοδευόμενος από τους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς Θεόδωρο Χριστοφορίδη και πρωτοβάθμιας Σωτήριο Μαρκάδα, επισκέφθηκε την Τρίτη 13.10.20 την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, προκειμένου να συναντηθεί με τον δήμαρχο Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των τοπικών γυμνασίων.

Κατά την συζήτηση επιχειρήθηκε η εξεύρεση λύσεων σχετικώς με την ένταξη των προσφύγων από την δομή της Νέας Καβάλας.

Επιδίωξη της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης (ΠΔΕ) αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, το να εξασφαλίσει ταυτοχρόνως σε όλα τα παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Ο κ. Κόπτσης επισκέφθηκε επίσης, το γυμνάσιο Πολυκάστρου και το 2ο δημοτικό σχολείο Αξιούπολης, όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]