Γενικά

Saw Palmetto: Το βότανο γιά την υγεία του προστάτη

Γράφει ο Χρήστος Χαλίτσιος*

Γράφει ο Χρήστος Χαλίτσιος*

Το Σάου Παλμέτο (Saw Palmetto) το οποίο επιστημονικά ονομάζεται Serenoa Repeus ή Sabal Serralatum είναι ένα βότανο που είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο για να βελτιώσει την υγεία και να αντιμετωπίσει ήπιες διαταραχές του προστάτη και γενικότερα του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος.

Πρόκειται για ένα μικρό φοίνικα. Το εκχύλισμα του βοτάνου παράγεται από τα φρούτα του βοτάνου που ευδοκιμεί στις νότιες ΗΠΑ από την Φλώριδα μέχρι την Καλιφόρνια.

Το Saw Palmetto είναι ένα φυτικό προϊόν ευρέως χρησιμοποιούμενο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία, το 50% των θεραπειών της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στην Ιταλία και το 90% στην Γερμανία περιλαμβάνουν την χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου βοτάνου. Το Saw Palmetto αποτελεί το τρίτο πιο δημοφιλές σε πωλήσεις φυτικό σκεύασμα στις ΗΠΑ, και πλέον είναι πολύ χρησιμοποιούμενο και στην Ευρώπη.

ΣΥΣΤΑΣΗ
Το εκχύλισμα των καρπών του φυτού περιέχει μια μεγάλη ποικιλία φυτοχημικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιανδρογόνο δράση. Οι δραστικές ουσίες έχουν μελετηθεί εκτενώς και παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κλινικές μελέτες για την διαπίστωση της φαρμακολογικής δράσης και την επιβεβαίωση του θεραπευτικού όφελους. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βότανο και σε μορφή συνταγογραφούμενου σκευάσματος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Οι καρποί του φυτού περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος φυτοχημικών συστατικών όπως λιπαρά οξέα, φυτοστεροειδή, καροτενοειδή κ.ά. Η ευεργετική δράση οφείλεται στον συνδυασμό των βιολογικών επιδράσεων των χημικών συστατικών.

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΟΦΕΛΗ
Τα εκχυλίσματα του φρούτου του φυτού Serenoa Repens ασκούν την φαρμακολογική τους δράση κυρίως με πέντε μηχανισμούς:
-Την αναστολή του ενζύμου 5α ρεδουκτάση.
-Τον ανταγωνισμό με τα ανδρογόνα για τους υποδοχείς στον προστάτη.
-Τον ανταγωνισμό με τους υποδοχείς των παραγόντων ανάπτυξης των ινοβλαστών.
-Την αναστολή των ενζύμων κυκλογυγενάση και λιποξυγενάση.
Σύμφωνα με έρευνες, οι αντιοιστρογονικές και αντιανδρογονικές δράσεις του εκχυλίσματος του φυτού δεν προκαλούν μείωση της λίμπιντο και της σεξουαλικότητας. Οι διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα Serenoa αναστέλλουν την ανάπτυξη των προστατικών επιθηλιακών κυττάρων, που επάγεται από τους αυξητικούς παράγοντες όπως τον epitelial growth factor (EGF). Επί πλέον το φυτό ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση εμποδίζοντας την βιοσύνθεση των βιοχημικών μεσολαβητών της φλεγμονής.

ΧΡΗΣΕΙΣ
Το Saw Palmetto χρησιμοποιείται για την βελτίωση της υγείας του προστάτη καθώς και ως συμπληρωματική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίς του προστάτη, όπως αδυναμία κένωσης ουροδόχου κύστης με συχνή ούρηση, ιδίως την νύχτα. Μπορεί να βοηθήσει στις φλεγμονές προστάτη ουροδόχου κύστης, ουρήθρας. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της λίμπιντο έχοντας αφροδιακές ιδιότητες και να μειώσει την τριχόπτωση τους άνδρες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το Saw Palmetto θεωρείται ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί κατά την λήψη του να εμφανίσει ήπια ζάλη και ναυτία. Επί πλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι προκαλεί μείωση της πυκνότητας του αίματος και χρειάζεται προσοχή στην συγχορήγηση άλλων φαρμάκων. Τέλος, άτομα, που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, πρέπει να διακόπτουν την λήψη του εκχυλίσματος τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν.

Το βότανο Saw Palmetto είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο των Ινδιάνων του αμερικανικού Νότου. Τα φρούτα του φυτού χρησιμοποιούνται ως φάρμακο και ως τρόφιμο. Αποτελεί ένα τα πιο χρησιμοποιούμενα βότανα στις ημέρες μας και έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
*Φαρμακοποιός

Περισσότερα

Νέα σύσταση δήμου στους υπόχρεους για τον καθαρισμό και την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Ο δήμος Κιλκίς υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη