Αγροτικά

Το ρωσικό σιτάρι «απειλή» γιά τις εξαγωγές μαλακού σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τέλος στον εξαγωγικό φόρο σιτηρών έβαλε η Ρωσία την Παρασκευή 15.5.15, γεγονός που θα της επιτρέψει να εξάγει επί πλέον ένα εκατομμύριο τόννους σιταριού έως τις 30 Ιουνίου. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι δεν ήταν μια απροσδόκητη κίνηση και αναμένουν περισσότερη πίεση των τιμών για το σιτάρι, ακόμα και για το ρωσικό.
Από την πλευρά της, η γαλλική τράπεζα «Strategie Grains» τονίζει το ενδεχόμενο απειλής από τις αναδυόμενες ρωσικές εξαγωγές σιταριού εις βάρος του ευρωπαϊκού, τονίζοντας ότι θα υπάρξει απότομη πτώση των εξαγωγών μαλακού σιταριού της ΕΕ την επόμενη περίοδο κατά 2,6 εκατομμύρια τόννους στους 28,6 εκατ. τόννους.
Η μείωση στις προβλέψεις εξαγωγής για την επόμενη περίοδο αντανακλούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, την απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει το φόρο για τις εξαγωγές σιταριού που είχε επιβάλει από το φετινό Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την αγορά, όπου οι τιμές είχαν «απογειωθεί» τόσο για τις ρωσικές βιομηχανίες τροφίμων όσο και γι’ αυτές των ζωοτροφών.
Αν και υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να επιβάλει ξανά τον φόρο από την νέα περίοδο, αναμένεται ότι θα τον επιβάλει σε χαμηλότερα επίπεδα και σε χαμηλές τιμές που για την ώρα όπως σημειώνουν οι αναλυτές είναι μεγάλη η πιθανότητα να σημειωθούν.
Επίσης, η «Strategie Grains» αναθεώρησε προς τα πάνω και τα αποθέματα μαλακού σιταριού της ΕΕ στα τέλη του 2105-16 κατά 1,6 εκατομμύριο τόννους στους 17,5 εκατομμύρια τόννους.
Την ίδια ώρα, σημάδια ξηρασίας στην Ρωσία εξ αιτίας του Ελ Νίνιο κρατούν τους αγρότες σε επιφυλακή για το αποτέλεσμα της παραγωγής σιτηρών την νέα περίοδο 2015-16.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]