Εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων ετοιμάζεται να λειτουργήσει στον Αγ.Παντελεήμονα
Εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων, μέσα από μια επένδυση που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 80 εκατομύρια ευρώ, δημιουργώντας 300 νέες θέσεις εργασίας σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία, αμέσως μετά το Πάσχα του 2018, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Κιλκίς, η εταιρεία «Real Tobacco AE».
O Χρήστος Φώλιας θα αναλάβει την προεδρία της εταιρίας.
Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, προς την κατεύθυνση αυτή, το νέο εταιρικό σχήμα που συστάθηκε και καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 16 Οκτωβρίου, με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε στην Agrenda ο Χρήστος Φώλιας, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της «Real Tobacco ΑΕ», έχει συμφωνήσει την εξαγορά των κτηριακών εγκαταστάσεων όπου θα στηθεί το εργοστάσιο.
«Πρόκειται για ένα κλειστό εργοστάσιο καπνοβιομηχανίας, του οποίου η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναζωογόνησή του», ανέφερε ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, προσθέτοντας ότι έχουν προωθηθεί και οι ενέργειες για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα είναι καινούριος.
Πίσω από το μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ, που θα έχει αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό, βρίσκονται κεφάλαια από τη Μεγάλη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κατέχουν την κατάλληλη εμπειρία, καθώς διαθέτουν, ήδη, παρουσία στο χώρο της σιγαρετοβιομηχανίας.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα ίδρυσης της Real Tobacco, βασικοί της μέτοχοι θα είναι η Openmark Bulgaria Ltd, η οποία θα μετάσχει με ποσό 2,6 εκατ. ευρώ και η Real Tobacco Tradinng FZE, που θα συνεισφέρει τα υπόλοιπα 7,4 εκατ. ευρώ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.
Μητρική της Openmark Bulgaria Ltd, είναι η Openmark Limited, με έδρα στο Λονδίνο και υποκαταστήματα, πέραν της Βουλγαρίας, σε Κύπρο και Ντουμπάι, με μια σειρά από brand καπνικών προϊόντων, όπως είναι τα Tabacchiera, Organza, Legate, Forman, Excelsior, Boudoir, Stella κλπ.
Αντίστοιχα, η Real Tobacco Tradinng FZE σχετίζεται με το επενδυτικό group Al Wahdania, όπου ανήκει η Modern Tobacco Corporation, μια εταιρεία με εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα brands «Bon»,»Mehr» και «Modern International».
«Τις μάρκες αυτές τις εμπορεύονται σε διάφορες αγορές σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική», μας εξήγησε ο κ. Φώλιας, διευκρινίζοντας ότι και η μονάδα στο Κιλκίς θα εξάγει το σύνολο της παραγωγής της στις ίδιες χώρες, καθώς η ελληνική και οι ευρωπαϊκές αγορές, είναι εκτός στόχων.
Τα καπνά που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των τσιγάρων, θα εισάγονται από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζονται ήδη οι δύο εταιρείες, αλλά μελλοντικά ίσως να αξιοποιηθεί η ελληνική καπνοπαραγωγή. «Σε μια δυναμική επιχείρηση τίποτε δεν αποκλείεται, ακόμη και να προμηθεύεται την πρώτη ύλη από την Ελλάδα. Όλα είναι πιθανά», ανέφερε ο κ. Φώλιας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμη και να μη συμβεί αυτό τα οφέλη για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλα, καθώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα μένει στον τόπο και προστιθέμενη αξία.
Στο ερώτημά μας, γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα για να δημιουργηθεί αυτή η επένδυση και αν έχει παίξει ρόλο η μείωση του εργατικού κόστους, ο κ. Φώλιας ήταν κατηγορηματικός. «Η επιλογή της Ελλάδας έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι Έλληνες πέτυχαν να τους πείσουν ότι η χώρα μας είναι η καλύτερη λύση για τα σχέδιά τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η μείωση του μεροκάματου δεν είναι κίνητρο. Αν ήταν έτσι δεν θα επένδυε κανείς στη Γερμανία και όλοι θα πήγαιναν στη Βουλγαρία ή την Ταϋλάνδη. Κίνητρο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί το σύνδεσμο της Ε.Ε. με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, το σημείο που συνδέει το κορμί με το κεφάλι, μια χώρα με εγγενή δυναμισμό, ο οποίος μπορεί ακόμη και αν δεν φαίνεται έχει δυνατότητες».