Οι γεύσεις της ποντιακής οικοτεχνίας Ραγιάν ταξιδεύουν στην Αθήνα
Το ξενοδοχείο Ηρώδειον η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού και η Ομάδα φίλων του Κτήματος Βασιλείου παρουσιάζουν ένα gourmet δείπνο με τα αυθεντικά προϊόντα και γεύσεις της ποντιακής οικοτεχνίας Ραγιάν, παρουσιασμένα με την μοντέρνα ματιά του εστιατορίου του ξενοδοχείου το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 στις 9.00 μ.μ.
Το πολυτελές ξενοδοχείο Ηρώδειον, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε απόσταση αναπνοής από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ανοίγει τις πύλες του εστιατορίου του Αίθριο, στο Αθηναϊκό κοινό, οργανώνοντας διμηνιαίες θεματικές εκδηλώσεις Γαστρονομικού και Πολιτιστικού περιεχομένου.
Η δεύτερη εκδήλωση του χειμώνα φέρνει κοντά μας από το χωριό Βάθη του Κιλκίς το ζευγάρι των ιδιοκτητών της οικοτεχνίας ποντιακών προϊόντων Ραγιάν, Λένα και Θεόφιλο Γεωργιάδη.
Η οικοτεχνία Ραγιάν με ποντιακά προϊόντα ιδρύθηκε το 1986 προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τα παγκοσμιοποιημένα διατροφικά δεδομένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις εποχές, την υγεία και την παράδοση. Ο παραγωγός Θεόφιλος Γεωργιάδης λέει χαρακτηριστικά για τον τρόπο παραγωγής: “Αμα δεν το χαϊδέψεις το τυρί και δεν του μιλήσεις, δε γίνεται”.
Στο Αίθριον παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό μενού των προϊόντων και των συνταγών της οικοτεχνίας με ένα πιο σύγχρονο τρόπο με τη βοήθεια του νεαρού αλλά προικισμένου Σεφ Μανώλη Μαυριγιαννάκη.
Τέσσερα λαμπερά κρασιά του Κτήματος Βασιλείου ολοκληρώνουν την απόλαυση.
Η πείρα ενός αιώνα και το μεράκι της οικογένειας Βασιλείου έχουν εναρμονιστεί σήμερα με την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας..
Στους αμπελώνες του Κτήματος , καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Σαββατιανό Ροδίτης και Αγιωργίτικο, και παράγονται ένδεκα διαφορετικές ετικέτες κρασιών.
Μενού
Καλωσόρισμα
στύπα (τουρσί) και χωριάτικο ζυμωμένο ψωμί
τσίπουρο Μακεδονίας
Ορεκτικά
Σαρμαδάκια με πληγούρι, σερβίρεται με κρικέλλια (κριτσίνια)
Τραχανάς με λαχανικά
Σαλάτα
Καλαθάκι από παρχαροτύρι με πράσινη φρέσκια σαλάτα και δροσερή σάλτσα τανομεζέ (υλιστόν με διόσμο και αγουρέλαιο)
Αμπελώνες Βασιλείου
Τυριά
Τέσσερα τυριά* στο αγουρέλαιο με κόκκινο κρασί, σταμναγκάθι, πιπέρι και κάπαρη
* Γαίς τυρί, σολγκούν, παρχαροτύρι, γαίς με διόσμο και μπούκοβο
Ζυμαρικό
Γιοχάδες τυλιχτοί στο φούρνο (Ποντιακά φύλλα ψημένα στο σατζ) γεμιστοί με κομματάκια από αγριογούρουνο, ντομάτα, λαχανικά και θόγαλαν (ξινή κρέμα)
Fume Αμπελώνες Βασιλείου
Κυρίως πιάτο
Μακαρίνα (χυλοπίτες) με τσουκνίδα ,κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια από αγριογούρουνο ζυμωμένα με πληγούρι
Αγιωργήτικο Βασιλείου
Πριν από το γλυκό
Πασκιτάν (αποβουτυρωμένο στραγγισμένο γιαούρτι) με αποξηραμένα φρούτα και μέλι καστανιάς
Γλυκό
Ατσίρια (αχλάδια) βρασμένα με κόκκινο κρασί και πετιμέζι με κομματάκια από δαμάσκηνα και καρύδια
Μελιτώδης Βασιλείου
Το κάθε κρασί θα σερβίρεται σε ποτήρι των 125 ml με την σειρά που αναγράφεται στο μενού
Τιμή 35 €
Ξενοδοχείο Ηρώδειο: Ροβέρτου Γκάλλι 4 Κουκάκι 210 9236832 Parking: Άρτεμις – Φαλήρου 21 και στους παρακείμενους δρόμους.
Κρατήσεις (παρακαλούμε μέχρι 12 Μαρτίου ) στο 6944386175 Φροντίστε για τις κρατήσεις σας εγκαίρως λόγω περιορισμένων θέσεων.
Γαϊς : στην Ποντιακή διάλεκτο είναι η ζώνη. Το τυρί ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του σχήματός του που παραπέμπει σε ζώνη.
Σολγούν : ημίσκληρο τυρί , με ελαστική υφή, ελαφρώς αλατισμένο με ήπια γεύση φρέσκου γάλακτος.
Παρχαροτύρι: φρέσκο αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο τυρί το οποίο καπνίζεται με αρωματικά βότανα που με ήπιο τρόπο χαρακτηρίζουν τη γεύση του. Συνοδεύεται άριστα με έντονα ωριμασμένα κόκκινα κρασιά.
Παρχάρια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά. Ήταν ένα τυρί που παρασκευάζονταν του θερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι ανέβαιναν στα ψηλά βοσκοτόπια.