Πολιτική

«Το πρόβλημα των αδεσπότων δεν λύνεται με «παχιά» λόγια»

Με αφορμή ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού ”Αλλά..ΖΩ” για τα αδέσποτα ζώα, από το γραφείο του αντιδημάρχου ανάπτυξης Πρόδρομου Πεντζερετζή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
”Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο αστικό περιβάλλον του δήμου Κιλκίς είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που απαιτεί γνώση, οργανωμένες ενέργειες και σωστούς χειρισμούς.

Η νέα δημοτική αρχή έθεσε ως θεμέλιο λίθο για τη συνολική αντιμετώπισή του τον «ανοικτό» διάλογο και την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, (δημοτικές παρατάξεις, δημοτική κοινότητα Κιλκίς, φιλοζωϊκός σύλλογος) και με τους δημότες. Η δημόσια διαβούλευση, αρχικά σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας και κατόπιν σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, αποκρυσταλλώθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, δεσμεύσεων τις οποίες και ανέλαβε να υλοποιήσει αμέσως η δημοτική αρχή.

Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης. Επί παραδείγματι:
 Εκτελέσθηκαν τεχνικές εργασίες στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου κυνοκομείου (ρίψη αμμοχάλικου, αποκατάσταση ύδρευσης) και θα συνεχιστούν όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες
 Εκδόθηκε και διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ζητήματα φροντίδας και προστασίας των αδέσποτων ζώων
 Συστάθηκε πενταμελής επιτροπή για θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων για να παρακολουθεί την εφαρμογή των ληφθεισών αποφάσεων
Παράλληλα, οι δημοτικές υπηρεσίες (υπηρεσία τοπικής ανάπτυξης και διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών) βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με αντίστοιχες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς για την εξεύρεση έκτασης όπου προορίζεται να ανεγερθεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Η αρμόδια για το θέμα αντιδημαρχία ανάπτυξης ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην πραγματοποίηση εμβολιασμών και στειρώσεων, με τη συνδρομή του συνεργαζόμενου κτηνιάτρου, προκειμένου να αποφευχθεί μια δυσάρεστη κατάσταση στο πολύ κοντινό μέλλον δηλαδή ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσα στην πόλη του Κιλκίς. Για το σκοπό αυτό άλλωστε αυξήθηκε από 90.000 ευρώ σε 105.000ευρώ το ποσό που θα διατεθεί για το τρέχον έτος σε τροφή, σίτιση, φάρμακα και εμβόλια και περισυλλογή των αδέσποτων.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή και η αντιδημαρχία Ανάπτυξης εργάζονται προς τη σωστή κατεύθυνση και επί πλέον αναζητούν τις ενδεικνυόμενες λύσεις, κυρίως στο θέμα πρόσληψης ειδικού προσωπικού που θα φροντίζει για την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
Παρατηρούμε ωστόσο ότι όλες οι παραπάνω δράσεις, αντί να υποστηριχθούν από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, η οποία και υπερθεμάτισε τις σχετικές προτάσεις κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 29ης Δεκεμβρίου, επικρίνονται με σφοδρότητα και με μια αβάσταχτη επιπολαιότητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την ρεαλιστική παράμετρο του ζητήματος των αδέσποτων. Η πραγματικότητα είναι ότι μέσα σε ενάμισυ μήνα, όπως ζητά εδώ και τώρα η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ”Αλλά…ζω” ούτε επιλύεται οριστικά ούτε εξαφανίζεται κατά ένα μαγικό τρόπο το πρόβλημα. Η θεραπεία ενός σύγχρονου ζητήματος όπως η διαχείριση των αδέσποτων προϋποθέτει παιδεία, αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας και συνεχείς προσπάθειες στο αστικό περιβάλλον της πόλης τόσο από πλευράς δημοτικής διοίκησης όσο και δημοτών.
Αντιλαμβανόμαστε ότι υφίστανται προβλήματα και μάλιστα σοβαρά και αναφερόμαστε κυρίως σε κρούσματα επιθετικών ενεργειών αδέσποτων σκύλων εναντίον δημοτών. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα και στο πλαίσιο αυτό μελετούμε νέες προτάσεις σχετικά με την επιχορήγηση του φιλοζωικού συλλόγου Κιλκίς με σκοπό τη φροντίδα των αδέσποτων και την προώθηση της υιοθεσίας τους από δημότες και συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (κτηνοτρόφοι, γεωργοί κ.α.) με κίνητρο σημαντική έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Επειδή ακριβώς βιώνουμε και τις πιο λεπτές λεπτομέρειες του θέματος, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε πέρα για πέρα ανακριβείς και βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς περί ολιγωρίας και ανοχής που υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο προς δόξαν μιας εφήμερης όσο και φτηνής δημαγωγίας.
Η δημοτική αρχή Κιλκίς ενδιαφέρεται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και το δείχνει με πράξεις και με υπεύθυνη αντιμετώπιση, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.
Και είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της, με την συνεργασία φορέων και δημοτών έως ότου επιτύχει τις στοχεύσεις της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και στους οικισμούς της.
Χωρίς να καταφεύγει σε …«επαναστατική γυμναστική», αλλά και σε επικοινωνιακές μεθόδους που το μόνο που προδίδουν είναι μεγάλο άγχος για αυτοπροβολή”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα