Αγροτικά

Με προϋποθέσεις η μετακίνηση για σφαγή αιγοπροβάτων λόγω καταρροϊκού πυρετού

Με απόφαση της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας ορίσθηκε η εντό νομού Κιλκίς «ζώνη» ελέγχου καταρροϊκού πυρετού, μέχρι είκοσι χιλιόμετρα από την εστία της ασθενείας, που εντοπίσθηκε στην Κερκίνη Σερρών.
Στην «ζώνη» συμπεριλαμβάνονται τα χωριά Τριπόταμος, Παλατιανό, Γερακαριό, Μεταξοχώρι, Πλαγιοχώρι, Ελληνικό, Ισωμα, Ριζανά, Αναβρυτό, Κοκκινιά, Παρόχθιο, Ποντοκερασιά, Μελισσουργιό, Αγιος Αντώνιος, Αγιος Μάρκος, Φύσκα, Σπουργίτη, Κάτω Θεοδωράκι, Ανω Θεοδωράκι, Δίβουνο και Βάθη.
Στις ανωτέρω περιοχές τα ζώα (μηρυκαστικά) δεν μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσης γιά 21 ημέρες από την διαπίστωση της εστίας. Στο διάστημα αυτό ωστόσο μπορούν να μετακινηθούν γιά άμεση σφαγή στα σφαγεία Ι.Πεταλά (S-48) Χρυσόπετρα και στα Βιομηχανικά Σφαγεία Κιλκίς (S-16), με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Την ημέρα της μετακίνησής τους στο σφαγείο έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώμματα καταρροϊκού πυρετού.
-Πριν την μετακινησή τους στο σφαγείο, στα προς σφαγή μηρυκαστικά έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά στον χρόνο αναμονής γιά τα ζωικά προϊόντα).
-Εχουν εφαρμοσθεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα, με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν στο σφαγείο πριν την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]