Πολιτισμός

Πρόταση του δήμου Κιλκίς γιά ανάπτυξη προβολής προσφυγικού πολιτισμού

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που αφορά στον τομέα του πολιτισμού, έχει καταθέσει ο δήμος του Κιλκίς στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης από πλευράς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δη του επιχειρησιακού προγράμματός της που αφορά στην «βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογικών των πληροφοριών και των επικοινωνιών».

Η πρόταση αφορά στην «ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα γιά την προβολή και ανάδειξη του ποντιακού-προσφυγικού πολιτισμού στον δήμο Κιλκίς».

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

Σύντομη περιγραφή του προτεινόμενου έργου
Στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης ο δήμος Κιλκίς προτίθεται να καταθέσει πρόταση γιά την ένταξη της πράξης με τίτλο: «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών εκπαιδευτικου χαρακτήρα γιά την προβολή και ανάδειξη του Ποντιακού-προσφυγικού πολιτισμού του δήμου Κιλκίς».

Ο δημος Κιλκίς προτείνει την ανάπτυξη και εγκατάσταση ενός ψηφιακού-πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου, το οποίο με αφορμή την ιστορία, την παράδοση και εν γένει τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού και του λοιπού προσφυγικού στοιχείου του δήμου θα παρουσιάζει στο κοινό μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του.
Αυτό το σπονδυλωτό δρώμενα θα εγκατασταθεί σε αίθουσες και χώρους του παλαιού δημοτικού σχολείου Νέας Σάντας, το οποίο αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής του Ποντου (κατασκευάσθηκε περί το 1937 από τους πρόσφυγες της Σάντας).

Το έργο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές οι οποίες θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα προβάλλουν:

-Τον ποντιακό πολιτισμό (ιστορία, κουλτούρα, μουσική, ενδυμασία κλπ)

-Την ιστορία της παλαιάς επτάκομης Σάντας του Πόντου και Νέας Σάντας ιστορικής έδρας του δήμου Κιλκίς και του Ποντιακού Ελληνισμού.

-Την Παναγία Σουμελά της Σάντας και την εκπαίδευση στον Πόντο.

-Το φυσικό περιβάλλον, τα αξιοθέατα και ιστορικές διαδρομές του δήμου Κιλκίς.

-Τον πολιτισμό του λοιπού προσφυγικού Ελληνισμού που κατοικεί στην γεωγραφική ενότητα του δήμου.

Διευκρινίζεται ότι ο δήμος Κιλκίς είναι κατ’ εξοχήν προσφυγικός ανταλλάξιμων Ελλήνων από όλες σχεδόν τις αλησμόνητες πατρίδες (Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Θρακιώτες, Πόντιοι κα).

Αυτό θα επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων με τους κάτωθι τρόπους και μέσα:

-Διαδραστικά τραπέζια, διαδραστικέςε προβολές και εφαρμογές εκπαιδευσης

-Βιντεο προβολές και στερεοσκοπικές 3D

-Ψηφιακές αναπαραστάσεις σε ολογράμματα

-Δημιουργία ειδικού περιβάλλοντος μελέτης, έρευνας και παρουσίασης της ιστορίας, παράδοσης και εν γένει του Ποντιακού και λοιπού προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου.

Προϋπολογισμός προτεινόμενου έργου
Ο συνολικός προϋπολογισμός της προτεινόμενης πράξης ανέρχεται στο ποσό των 490.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Το σύνολο του ποσού αφορά επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπιμότητα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών και κυρίως των παιδιών, εφήβων και νέων στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση της ιστορίας και παράδοσης, στην διαθεσιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και στην καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Οφέλη απο την υλοποίηση
Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά και αφορούν:
-Ενίσχυση της δημιουργικότητας

-Προβολή ενός πολιτιστικού αγαθού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

-Προσέλκυση επισκεπτών (Ελλήνων και ξένων)

-Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα μέσα

-Ανάδειξη της τοπικής κοινωνικής ιδιοσυγκρασίας

-Ανάπτυξη μελετητικών και ερευνητικών προγραμμάτων ιστορικού, θρησκευτικού, λαογραφικού περιεχομένου

-Δυνατότητα δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών με πανεπιστημια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και φορεις πολιτισμού

-Καινοτόμα και με σύγχρονες τεχνολογίες προσέγγισης της τοπικής ιστορίας και του προσφυγικού ελληνικού πολιτισμού

-Εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών σκοπών σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

Βιωσιμότητα της πράξης

Η βιωσιμότητα της πράξης θα εξασφαλισθεί από την δημοτική αρχή καθώς αφ’ ενός μεν θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας έργο με πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη και αφ’ ετέρου δεν απαιτεί σημαντικούς πόρους.

Ειδικότερα, οι εφαρμογές που θα εγκατασταθούν στο παλαιό δημοτικό σχολείο Νέας Σάντας, θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του σημερινου προσωπικού του δήμου και των εκπαιδευτικών του νέου δημοτικού σχολείου που έχει ανεγερθεί δίπλα.

Η ρύθμιση και ενημέρωση του περιεχομένου των ψηφιακών εφαρμογών θα είναι δυνατή και εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.

Το έργο θα περιλαμβάνει πλήρη κάλυψη των εξόδων συντήρησης γιά ένα έτος μετά την οριστική παραλαβή.
Όπως δήλωσαν στον «Μαχητή» οι τρεις εισηγητές της πρότασης Δημήτρης Τσαντάκης, αντιδήμαρχος πρόνοιας πολιτισμού και ποιότητας ζωής, Χριστόφορος Πιπερίδης, ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Γαλλικού και ο γενικός γραμματέας του δήμου Γεώργιος Γαβριηλίδης υπάρχει αισιοδοξία, ότι τελικώς η πρόταση θα εγκριθεί, και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στον δήμο και να υλοποιήσει ένα σπουδαίο ακίνητό του, όπως αυτό του δημοτικού σχολείου της Νέας Σάντας, και κυρίως να ιδρύσει μία κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού που να συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων της περιφερειακής ενότητάς μας, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι προσφυγικής καταγωγής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διοργανώθηκε και φέτος εθελοντική συγκέντρωση […]