Αγροτικά

Προς εξόφληση μέρους της βασικής ενίσχυσης, πρασινίσματος και ενίσχυσης νέων γεωργών

Αντίστροφα κυλούν οι μέρες για την εξόφληση μέρους της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και της αυξημένης σε ποσοστό φέτος ενίσχυσης γιά τους νεαρούς γεωργούς κάτω των 40 ετών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας δρομολογούνται να ξεκινήσουν στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε.

Μία εξέλιξη, η οποία επί της ουσίας επιβεβαιώνει τις σχετικές δεσμεύσεις και την πάγια τακτική του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να πιστώνει τα σχετικά ποσά λίγο πριν την εορταστική περίοδο , που εκ των πραγμάτων είναι και εξακολουθεί να παραμένει μία περίοδος με αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, παρά την εφετινή ιδιομορφία λόγω της πανδημίας.

Κάτι που σημαίνει, ότι για τις περίπόυ ένδεκα χιλιάδες δικαιούχων στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς θα πιστωθούν περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό της προκαταβολής, καθώς αθροιστικώς γιά τους δικαιούχους και των τριών περιπτώσεων η αναλογία θα ανέλθει στο 55% σε σχέση με το σύνολο των επιδοτήσεων.

Οι τελευταίες διορθώσεις ολοκληρώνονται, και η δισκέτα με τους δικαιούχους είναι έτοιμη να «φύγει» γιά την Τράπεζα Πειραιώς στα μέσα της εβδομάδος και μετά με πιθανότερη ημερομηνία αυτήν της Τετάρτης, όπως αναφέρουν σχετικές ιστοσελίδες, ή της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου οι πρώτες αναλήψεις να αρχίσουν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας από την Πειραιώς.

Σταδιακώς θα μπουν τα χρήματα και στις υπόλοιπες τράπεζες, με στόχο από την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα από το μεσημέρι της Δευτέρας 21 του μήνα να ξεκινήσει και η πίστωση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2020.

Εκκρεμότητα, που αναμένεται να τακτοποιηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα, με εντολή της ηγεσίας της του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, και σίγουρα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι και οι ειδικές ενισχύσεις για το ελαιόλαδο συνολικού ποσού 126,3 εκατ. ευρώ, αλλά και το πακέτο των 37,9 εκατομμυρίων ευρώ για ελιές Καλαμών και κηπευτικά.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν πληρωθεί και το εθνικό απόθεμα, αλλά και οι ενισχύσεις για τα νησιά του Αιγαίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα