Αγροτικά

Προωθείται λύση γιά τις ατομικές ανάγκες κατοίκων σε καυσόξυλα

Με τον δασάρχη Κιλκίς Γιώργο Βούρτσα συναντήθηκε το Σάββατο 10.9.22 ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.

Την συνάντηση απασχόλησε η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών της θέρμανσης των κατοίκων των δασόβιων και παραδασόβιων οικισμών της περιοχής ευθύνης του δασαρχείου Κιλκίς.

Ο κ. Βούρτσας ανέφερε, ότι ήδη έχουν χορηγηθεί πιστώσεις από το υπουργείο γιά την δέσμευση 4.000 χκμ καυσόξυλων, τα οποία θα χορηγηθούν αμέσως στους κατοίκους 28 οικισμών.

Επίσης, σημείωσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει η υλοποίηση από το δασαρχείο Κιλκίς έργου ενταγμένου στο ΠΑΑ 2014-2020 προϋπολογισμού 272.800 ευρώ, που αφορά σε καθαρισμούς και κλαδεύσεις κατά μήκος δασικών δρόμων, από το οποίο προβλέπεται να παραχθούν 8.500 χκμ καυσόξυλων, που θα διατεθούν άμεσα και αποκλειστικά στους κατοίκους της περιοχής.

Τέλος συζητήθηκε το αίτημα του δασαρχείου Κιλκίς προς την διεύθυνση συντονισμού και επιθεώρησης δασών ΑΔ Μακεδονίας-Θράκης για την έγκριση δασικής ρυθμιστικής διάταξης καυσοξύλευσης, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα υλοτομίας από τους ίδιους τους κατοίκους σε 45 οικισμούς, των δένδρων του είδους γάβρου και πουρναριού σε επιλεγμένες περιοχές.

Την Δευτέρα 12.9.22 ο κ.Γεωργαντάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό περιβάλλοντος και νέργειας Γιώργο Αμυρά και του έθεσε την ανάγκη αντιμετώπισης με τον όσο πιο αποτελεσματικό τρόπο των ατομικών αναγκών των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών εν όψει του Χειμώνα. Ζητήθηκε να αυξηθεί το ποσό των πιστώσεων γιά την δέσμευση καυσόξυλων από τους δασικούς συνεταιρισμούς για ατομικές ανάγκες και να εγκριθούν, εντός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, δασικές ρυθμιστικές διατάξεις γιά την δυνατότητα υλοτομίας από τους ίδιους τους κατοίκους συγκεκριμένων ειδών δέντρων.

Ο κ. Αμυράς δεσμεύτηκε να απαντήσει αμέσως επί των θεμάτων, που τέθηκαν, διαβεβαιώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αντιλαμβάνεται τις ιδιαίτερες συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί, και θα ενεργήσει ότι είναι δυνατό εντός των οικονομικών δυνατοτήτων και του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου.

Περισσότερα

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς

Προβληματισμοί

Απόγευμα ενός Σαββάτου, προτελευταία αγωνιστική ημέρα κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς. Η ουραγός της κατάταξης αντιμετωπίζει […]