Κοινωνία

Προκαλεί πολίτες και επαγγελματίες ο νέος τοπικός διευθυντής της ΔΕΗ νομού Κιλκίς

«Βράζει» από οργή και αγανάκτηση κατά του νέου τοπικού διευθυντή της ΔΕΗ Γεωργίου Ξανθού η κοινωνία του νομού Κιλκίς.
Αιτία η, κατόπιν εντολών του, εκ μέρους της επιχείρησης (εταιρίας) καταχρηστική απροειδοποίητη διακοπή ηλεκτροδότησης δεκάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών για καθυστέρηση στην εξόφληση των λογαριασμών.
Και τούτο παρ’ όλο που:
-Οι διατάξεις για την ηλεκτροδότηση προβλέπουν κλιμακωτές προειδοποιήσεις τόσο ως προς το ύψος της οφειλής όσο και ως προς τον χρόνο υπέρβασης.
-Λόγω των συνεπειών της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας τόσο η Πολιτεία όσο και η ΔΕΗ σε κεντρικό επίπεδο ακολουθούν τακτική διακριτικής ανοχής στις περιπτώσεις πλήρους ανέχειας της επιχείρησης ή νοικοκυριού, επιμηκύνοντας τα χρονικά όρια εξόφλησης των λογαριασμών ή αρχικώς μέρους αυτών, σε εφαρμογή και του πνεύματος των ισχυουσών διατάξεων.
-Σε κάθε περίπτωση, όταν εξαντλείται κάθε χρονικό περιθώριο, ο οφειλέτης δέχεται μία τελευταία προειδοποίηση, ενώ, εφ’ όσον και τότε αδυνατεί, η διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται υπό την παρουσία του στην επιχείρησή του ή την οικία του.
Το τελευταίο ισχύει ως κανόνας, τον οποίο νέος τοπικός διευθυντής φαίνεται ότι του αρέσει να επιβεβαιώνει… ως εξαίρεση, στέλνοντας τα συνεργεία να προβούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης… με κάθε τρόπο, ακόμη και απόντος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ή της κατοικίας, ως να εκτελούν… «καταδρομική» επιχείρηση!
Ο τρόπος, με τον οποίο λειτουργεί στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ξανθός, παραπέμπει σε άνθρωπο, για τον οποίο υπάρχουν μόνον… αριθμοί, και όχι… άνθρωποι, και μάλιστα όχι απλώς χειμαζόμενοι από την κρίση αλλά έχοντας φτάσει στα έσχατα όρια φτώχειας και εξαθλίωσης.
Σε άνθρωπο ανάλγητο, μη έχοντα την παραμικρή σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και αγνοούντα παντελώς την «εικόνα» και λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, η οποία δίνει καθημερινώς αγώνα επιβίωσης αλλά και υποβάλλεται σε αιματηρές θυσίες για να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά της και να είναι συνεπής, μεταξύ άλλων, και στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΔΕΗ, έστω και με τις όποιες καθυστερήσεις.
Σε άνθρωπο ακοινώνητο, ανάλγητο και αριθμολάγνο, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δίνει τις προσωπικές και μόνον εξετάσεις του στην υπηρεσία του, αδιαφορώντας εντελώς για το κοινωνικό σύνολο και την κοινωνική συνοχή, σε μιαν εκ μέρους του επίδειξη εξουσιαστικής αλαζονείας.
Η περίπτωσή του χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής από πλευράς προϊσταμένων οργάνων της ΔΕΗ και της Πολιτείας, διότι σε κάθε οικονομικώς δυσμενή συγκυρία τα εξ αυτής προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά, δημιουργούν «εκρηκτικό» μίγμα, το οποίο ανά πάσαν στιγμήν μπορεί να «εκραγεί», όταν δίπλα σ’ αυτό υπάρχουν «θρυαλλίδες».
Και ο συγκεκριμένος τοπικός διευθυντής για τον οποίο καταγγέλθηκε, ότι σε παρατήρηση περί παρουσίας σε σπίτια, για τα οποία έδωσε εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης και ασθενούν, οι οποίοι λόγω σοβαρών παθήσεων, κάνουν χρήση ιατρικών συσκευών, η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από το ηλεκτρικό ρεύμα, απάντησε «δεν με ενδιαφέρει, έτσι λέει ο κανονισμός», δεν είναι απλώς «θρυαλλίδα», αλλά «σπίθα» μονίμως «αναμμένη», ικανή να προκαλέσει ανά πάσαν στιγμήν κοινωνική «έκρηξη».
Αρα, ο κ. Ξανθός καθίσταται επικίνδυνος για την κανονική γαλήνη αυτού του πολύπαθου τόπου.
Γι αυτό στα χείλη των πολιτών του, που απευθύνονται προς τους προϊσταμένους του σε ΔΕΗ και Πολιτεία, «ανεβαίνει» αυθορμήτως η «περίφημη» προτροπή του άλλοτε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη: «Μαζέψτε τον!».
Ας το κάνουν, λοιπόν, οι δύο προαναφερθέντες φορείς αμέσως, τώρα που αυτή η προτροπή είναι απλή έκφραση λαϊκής δυσφορίας σε καιρούς οικονομικώς χαλεπούς για όλους.
Διαφορετικά θα πρέπει να πληροφορηθούν, ότι η φραστική προτροπή θα παραχωρήσει την θέση της σε επίσημο αίτημα, για την διατύπωση του οποίου ο λαός τούτου του τόπου θα πιέσει φορτικά όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς παράγοντές του, οι οποίοι και θα αναλάβουν την προώθησή του.
Ας γνωρίζουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ και της Πολιτείας, ότι έχουν να κάνουν με δυσπραγούντες νοικοκυραίους και όχι με κλέφτες και απατεώνες, σαν εκείνους που «φεσώνουν» ατιμώρητα το κράτος, και ότι τα όρια ανεκτικότητας απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές σαν του νέου τοπικού διευθυντή της ΔΕΗ δεν είναι απεριόριστα.
Πολύ δε περισσότερο, ας γνωρίζουν ότι η ανεκτικότητα, η υπομονή και η καρτερικότητα εν πρέπει να εκλαμβάνονται από κανένα ως αδυναμία.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο από πλευράς ΔΕΗ και Πολιτείας να προλάβουν την εμφάνιση και «γιγάντωση» ενός προβλήματος, από το να «τρέχουν» μετά και να μην «φτάνουν», αναζητώντας την λύση του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα