Αγροτικά

Με πολύ αργό ρυθμό η προσέλευση αγροτών γιά υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην προλάβουν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ και να υποχρεωθούν σε ποινές ή και να χάσουν δικαιώματα, βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, με βάση το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερες εργάσιμες ημέρες (έως τις 15 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και από εκεί και πέρα αλλάζουν τα γράμματα.
Αν και γιά όσους παραγωγούς λάβουν εμπρόθεσμα πρωτόκολλο κατάθεσης υπάρχει ένα «παράθυρο» διορθώσεων έως τις 11 Ιουλίου.

Οι πληροφορίες θέλουν τους κοινοτικούς ελεγκτές να παρακολουθούν στενά την όλη υπόθεση, το υπουργείο να αγωνιά και να μην ρισκάρει μια «άτυπη» παράταση της διαδικασίας, τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κρύβεται πίσω από το γράμμα του νόμου, τον συντονιστή του έργου να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, τους πιστοποιημένους φορείς να έχουν σαστίσει και τους αγρότες να σπεύδουν, ως συνήθως, την τελευταία στιγμή.
Το ζήτημα είναι ότι με αυτό ημιτελές θεσμικό πλαίσιο και μ’ αυτό το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο δουλειά δεν γίνεται και τη «νύφη πληρώνουν» ποικιλοτρόπως, όπως πάντα οι παραγωγοί. Σημειωτέον ότι τα βάσανα της όλης διαδικασίας τον τελευταίο χρόνο αλλά και οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονται σε αρκετές περιπτώσεις με τα νέα δικαιώματα, υποχρεώνει πολλούς παραγωγούς να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία των δηλώσεων και να λένε με οργή «χάρισμά τους». Την ίδια στιγμή, κάποιοι αναρωτιούνται μήπως αυτό γίνεται και επί σκοπώ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν δικαιώματα, να πάνε στο εθνικό απόθεμα και να μοιρασθούν στη συνέχεια σε ημέτερους.

Σε κάθε περίπτωση χαμένοι

Με σοβαρές ποινές για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και με μεγάλες απώλειες ενισχύσεων λόγω μη υποβολής ή λόγω μη ορθής υποβολής των σχετικών αιτήσεων, κινδυνεύουν οι δικαιούχοι αγρότες, όσο περνούν οι ημέρες και η όλη διαδικασία (ενεργοποίηση δικαιωμάτων – μεταβιβάσεις τίτλων) κινείται με ρυθμούς χελώνας.
Παρά το γεγονός ότι τα σημεία είναι περισσότερα, δεδομένης της απελευθέρωσης στο ΟΣΔΕ που επιχείρησε η Βάθη, πολλοί διαχειριστές των πυλών εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις αμφιβολίες τους, για το αν και κατά πόσο η σχετική διαδικασία θα γίνει εφικτό να περαιωθεί εμπρόθεσμα και χωρίς ποινές ως τις 15 Ιουνίου.
«Με το ρυθμό που γίνονται οι δηλώσεις και με δεδομένο ότι βρισκόμασταν σε επίπεδο νομού όπως πανελλαδικά όχι πάνω από το 48% σε επίπεδο καταχώρησης δηλώσεων στο σύστημα την Τετάρτη, εκτιμώ, ότι μόλις ένα 55-60% των παραγωγών θα έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ ως τις 15 Ιουνίου», κρούει καμπανάκι κινδύνου υψηλόβαθμο στέλεχος αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης που συνδέεται με το θέμα μιλώντας στην «Η».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σίγουρα πάνω από 150-180.000 παραγωγοί θα υποστούν ποινές, αν όντως πάνε αργότερα στις πύλες για δήλωση.

Να σημειωθεί πως όποιος γεωργός υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15/6/16 και μέχρι τις 11/7/16, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής.

Παράλληλα, κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα έχει ως επακόλουθο την μείωση του συνολικού ποσού της επιταγής που θα εισρεύσει στη χώρα μας το 2016, ή αν τα χρήματα (που θα κοπούν από τους παραγωγούς) χρησιμοποιηθούν για άλλες δράσεις από τους αρμόδιους.

Σημειωτέον ότι το σύστημα στην «πλήρη ανάπτυξη του» ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων (οι οποίες φέτος ήταν αυξημένες λόγω του κλίματος φόβου που καλλιέργησαν κάποιοι χωρίς λόγο σε συνταξιούχους ενεργούς αγρότες) ήταν έτοιμο μόλις στις 5 του Μάη, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτείτο εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στο χωράφι για τη νέα περίοδο.

«Κόλλημα» και με τις ενστάσεις
Συνεπώς, οι διαθέσιμες εργάσιμες μέρες (της Κυριακής εξαιρουμένης) ήταν μόλις 50, σε μια χρονιά μάλιστα που πολύς κόσμος (περίπου 22.000 άτομα) περιμένει πρώτα να εξοφληθεί την επιταγή και να εξεταστεί η ένστασή του, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός ως τέλη Ιουνίου και με τα οριστικά δικαιώματα στο χέρι να πάει μετέπειτα να κάνει ΟΣΔΕ.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα φέτος, μια νέα παράταση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, σημειώνουν πολλοί εμπλεκόμενοι, επαναφέροντας και πάλι επιτακτικά την ανάγκη επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, για το καλό των παραγωγών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]