Αγροτικά

Η πολιτεία αδιαφορεί για τα προβλήματα των αιγοπροβατοτρόφων


Σφοδρή επίθεση και δριμύ κατηγορώ κατά κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης εξαπέλυσαν κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18.9.14, μπροστά από το διοικητήριο, με αξιοσημείωτη προσέλευση.
Ομιλητές σ’ αυτήν ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων ΚιλκίςΧρήστος Σολομωνίδης, Δημήτρης Καμπούρης/strong> και ο ειδικός επιστήμων Λάζαρος Παρασκευαϊδης, ενώ παρενέβησαν ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Κιλκίς Γιάννης Αναστασιάδης και ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Κολότσιος.
Ο κ. Σολομωνίδης αναφέρθηκε στο μέγεθος του προβλήματος, που προκάλεσε στον νομό ο καταρροϊκός πυρετός, ενώ ο κ. Καμπούρης τόσο στην πανελλήνια διάσταση του ιδίου προβλήματος όσο και σε όλα τα άλλα που ταλανίζουν τον κλάδο. Και οι δύο καταλόγισαν στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας πλήρη αδιαφορία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, παρ’ όλο που, όπως τόνισαν, είχε πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στις 7 Αυγούστου, και είχαν γίνει και οι ανάλογες εισηγήσεις από αρμοδίους, όπως σε τοπικό επίπεδο ο κ. Αναστασιάδης και σε περιφερειακό ο κ. Παρασκευαϊδης.
Οι δύο κεντρικοί ομιλητές έκαναν λόγο γιά χαρακτηριστική αδράνεια στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών εκείνων, που ευθύνονται γιά τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες ασθένειες που αποδεκατίζουν το ζωικό κεφάλαιο, ενώ κατήγγειλαν κάθε υπεύθυνο γιά την παρατηρούμενη έλλειψη φαρμάκων γιά τις ασθένειες των αιγοπροβατοτρόφων, την οποία χαρακτήρισαν ως τεχνητή, αποδίδοντάς την σε κερδοσκοπικά «παιχνίδια» των παραγωγών εταιριών, οι οποίες εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την ανυπαρξία οποιασδήποτε δράσης από πλευράς Πολιτείας και περιφέρειας.
Οι κ.κ. Παρασκευαϊδης και Αναστασιάδης εστίασαν τις ομιλίες τους ακριβώς στο τι πρέπει να γίνει γιά να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικώς ο καταρροϊκός πυρετός, παραπέποντας και σε σχετικές εισηγήσεις τους προς τις υπερκείμενες υπηρεσίες και αρχές.
Από την πλευρά του ο κ. Κολότσιος, που έγινε αποδέκτης επικρίσεων όχι μόνο των εκπροσώπων του κλάδου αλλά και αρκετών επί μέρους αιγοπροβατοτρόφων, υπενθύμισε ότι διανύει το διάστημα των πρώτων ημερών από αναλήψεως των καθηκόντων του, περιορισθηκε στο να υποσχεθεί άμεση παρέμβασή του προς την περιφερειακή διοίκηση.
Στον κ. Κολότσιο ο κ. Σολομωνίδης επέδωσε ψήφισμα του συλλόγου, με το οποίο αυτός παραθέτει όλα τα αιτήματά του, ζητώντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας άμεσης αντιμετώπισης και ικανοποίησής των.
Στο ψήφισμα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Ο πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου των αιγοπροβατοτρόφων νομού Κιλκίς σας ενημερώνουμε γιά το μείζονθέμα του καταρροϊκού πυρετού, που εμφανίσθηκε στον νομό μας, και έχει προσβάλει όλα τα κοπάδια σε ποσοστό άνω του20%.
Επί πλέον ήδη οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού μας είναι αρκετά επιβαρυμένοι οικονομικώς από την καθυστέρηση καταβολής οικονομικών ενισχύσεων από διάφορα προγράμματα και μέτρα, στα οποία συμμετέχουν (πχ εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) και έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Επειδή όπως γνωρίζετε το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού είναι πανελλαδικό και οι συνέπειές του συνδέονται αμέσως με την οικονομική επιβίωσή τους καθώς τα έξοδα τα οποία προκύπτουν από την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται γιά την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας είναι μεγάλα γιά τον λόγο αυτό παρακαλούμε να προβείτε στα παρακάτω:
-Αμεσο ψεκασμό γιά την καταπολέμηση των κουνουπιών (δεν έγιναν ψεκασμοί από αμέλεια του κράτους)
-Αποζημίωση του κόστους αγοράς των φαρμάκων θεραπείας και πρόληψης και φροντίδα γιά την τροφοδοσία της αγοράς με αποθέματα ικανά να καλύψουν τις ανάγκες (όπως γνωρίζετε, σε όλα τα γνωστά εμπορικά σκευάσματα παρατηρείται έλλειψη στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας)
-Αποζημίωση θανάτων των προσβεβλημένων ζώων και αποζημίωση τυχόν επιπτώσεων στην αναπαραγωγή και την παραγωγή προϊόντων.
-Πάγωμα των κτηνοτροφικών δανείων γιά ένα έτος τουλάχιστον λόγω της οικονομικής απώλειας, που υπέστη ο κλάδος…».

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα