Η πλούσια βιβλιοθήκη του Νέου Γυναικοκάστρου
Στέγη εντός του σχολείου απέκτησε η πλούσια σχολική βιβλιοθήκη του γυμνασίου Νέου Γυναικοκάστρου.
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29.5.15.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«Στο γυμνάσιο Νέου Γυναικοκάστρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29.4.15 η τελετή εγκαινίων της αίθουσας σχολικής βιβλιοθήκης του σχολείου.
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση η διευθύντρια Ελεονώρα Χριστοφορίδου και τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του γυμνασίου Γεώργιος Γιαννέλος, Ασπασία Κιτσιούλη, Ευφημία Θεοδωρίδου, Στεφανία Κυριακίδου, Ειρήνη Αναστασιάδου, Χρυσάνθη Τρύφων, Ευθύμιος Φιλιππίδης, Γεώργιος Τσιούμας, Κωνσταντία Χατζημαύρου, υποδέχτηκαν στο σχολείο εκπροσώπους, του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του δημάρχου Κιλκίς, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου και των δημοτικών σχολείων αλλά και τοπικών φορέων της περιοχής, για την τέλεση του μυστηρίου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Χριστοφορίδου παρουσίασε την συλλογή της βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει, έντυπο υλικό (1600 τίτλους βιβλίων), περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, φυλλάδια, οπτικοακουστικό, ηλεκτρονικό, εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια, για όλες τις ηλικίες και τις περισσότερες περιπτώσεις διαφορετικότητας.
Η σχολική βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη με πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές , δύο εκτυπωτές, μια τηλεόραση, μια ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής βίντεο και έναν βιντεοπροβολέα που θα κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ευχάριστη αλλά και πιο εύκολη, γιατί στο σχολείο αυτό υπάρχουν αρκετοί μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση από τα σπίτια τους στο διαδίκτυο και δυσκολεύονται να εκπονήσουν εργασίες που τους ανατίθενται.
Τώρα όμως, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος του σχολείου, από τον δήμο, στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, που με ευθύνη τους θα μπορούν, σε ώρες εκτός ωρολογίου προγράμματος, να ανοίγουν και να χρησιμοποιούν την αίθουσα όχι μόνο για να δανειστούν βιβλία ή να χρησιμοποιήσουν τους Η.Υ αλλά και να κάνουν ποικίλες εκδηλώσεις σε αυτήν.
Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, όπως τόνισε η κ. Χριστοφορίδου, θα προσφέρονται προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας που εξυπηρετεί, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, φύλο, θρησκεία, εθνικότητα, γλώσσα και κοινωνική προέλευση, αφού η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα εκπαιδευτικό σύστημα είναι πώς θα ενεργήσει, ώστε η κάθε είδους διαφορετικότητα μέσα στο σχολείο να μη μετατραπεί σε ανισότητα, αλλά σε πλούτο προς όφελος του συνόλου και μια σύγχρονη σχολική βιβλιοθήκη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Διευρύνει τη σχολική τάξη και προς άλλα, πλούσια σε ερεθίσματα περιβάλλοντα, κατάλληλα για παιδοκεντρικές μορφές διδασκαλίας, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης, ικανό να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό έργο.
Στόχοι της λειτουργίας της είναι,
-Να αποτελέσει αρωγό του εκπαιδευτικού και του μαθητή στην επίτευξη των στόχων του αναλυτικού προγράμματος,
-Να φέρει το μαθητή σε επαφή με ποικίλες πηγές γνώσης, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής και να αναπτύξει δεξιότητες ανεύρεσης, επεξεργασίας και κριτικής αποτίμησης των πληροφοριών, ώστε να αποβεί ένας αυριανός πολίτης με κριτική σκέψη,
-Να καλλιεργήσει σχέση αγάπης του μαθητή, με το βιβλίο, που θα κατακτηθεί μέσα από την αξιοποίηση της ποικιλίας των βιβλίων που διαθέτει, τα οποία ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις όλων των παιδιών
-Να δημιουργήσει μια οικεία ατμόσφαιρα και ένα ελκυστικό περιβάλλον προς τέρψη και ευχαρίστηση του μαθητή μέσα στο σχολικό περιβάλλον, στόχος που πραγματικά διατρέχει όλους τους προηγούμενους.
Οι παρευρεθέντες προέτρεψαν τον σύλλογο διδασκόντων του γυμνασίου και στα παιδιά, που ακολούθησαν τη ρήση του Κοσμά του Αιτωλού «Γκρεμίστε τις εκκλησίες και φτιάξτε σχολεία», η αίθουσα αυτή να αποτελεί πάντα μια δεξαμενή γνώσης , ιδεών και δυνατοτήτων. Διότι σχολείο χωρίς βιβλία και βιβλιοθήκη δεν θα ήταν αρκετό, αφού τα βιβλία είναι οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από το ένα μυαλό στο άλλο και η σχολική κοινότητα του Γγυμνασίου Νέου Γυναικοκάστρου τόλμησε και πέτυχε να δημιουργήσει, μέσα στο σχολείο, έναν τέτοιο σταθμό γνώσης και αναψυχής».