Αγροτικά

Πλήττει καίρια τον νομό μας η νέα προκήρυξη γιά τις βιοκαλλιέργειες με δραματική συρρικνωσή τους

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ένα σοβαρό πλήγμα στην τοπική αγροτική οικονομία και τους αγρότες καταφέρει η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση της νέας δεύτερηςς προκύρηξης για τα βιολογικά προϊόντα ύψους ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ εναντι των διακοσίων, που ειχε αφήσει να εννοηθεί το υπουργείο ότι θα προέβλεπε.

Κάτι πού σημαίνει ότι αυτός ο σημαντικός για την τοπική οικονομία αγροτικός κλάδος θα συρρικνωθεί δραματικά ,καθώς με βάση τα δεδομένα μόλις το 10% περίπ ου από τους εξακόσια και πλέον βιοκαλλιεργητές της περιφερειακής ενότητας θα μπορέσει να ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, κυρίως οι μεγάλοι, που διαθέτουν υψηλή μοριοδότηση, όπως εκτιμούν μεταξύ άλλων και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας, πέραν βεβαίως των όσων είχαν ενταχθεί στην πρώτη προκύρηξη διαθέτοντας εκτάσεις σε περιοχές «Νατούρα» της περιφερειακής ενότητας, που ηταν και το βασικό κριτήριο ενταξης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν από την τοπική οικονομία περίπου δύο με τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς η βιοκαλλιέργεια είχε αναπτυχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία στον νομό μας αναδεικνύοντας τον στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης σε εθνικό επίπεδο με δεδομένο ότι τα 12% των καλλιεργούμενων εκτάσεων ήταν βιολογικού χαρακτήρα.

Το παρήγορον στην υπόθεση είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός βιοκαλλιεργητών έχει υποβάλει αίτηση και αναμένεται ενταχθεί στο πρόγραμμα απονιτροποίησης.

Υπενιθυμίζεται, ότι στις 16 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα και λίγο κάτω από πεντακόσιους Κιλκισιώτες αγρότες θα ενταχθούν σε αυτό, μειώνοντας σε ένα βαθμό τις απώλειες από τον δραματικό περιορισμό της βιοκαλλιέργειας.

Ελπίδες γιά τον περιορισμό στην πτώση της βιοκαλλιέργειας υπάρχουν και στην περίπτωση που δοθούν πιστώσεις, οι οποίες θα περισσέψουν από το μέτρο της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα