Πολιτική

«Πληρώστε αμέσως τα δεδουλευμένα» σε εργαζόμενους στους ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας

Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων Κιλκίς και Παιονίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, προς τους υπουργούς εσωτερικών και εργασίας.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, οι 35 εργαζόμενοι στον δήμο Κιλκίς και οι δέκα σ` αυτόν της Παιονίας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξη μήνες οι πρώτοι και πέντε οι δεύτεροι, ενώ στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και οι 54 εργαζόμενοι του Δήμου Κιλκίς και οι 10 του δήμου Παιονίας, που δουλεύουν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί).

Οι δυο βουλευτές ζητούν να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, καθώς και να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ενώ παρατηρείται πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους σε αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 35 και 10 εργαζόμενων στο Δήμο Κιλκίς και στο Δήμο Παιονίας αντίστοιχα, της Π.Ε. Κιλκίς. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, ενώ αυτοί του Δήμου Παιονίας, εδώ και πέντε μήνες. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και οι 54 εργαζόμενοι του Δήμου Κιλκίς και 10 του Δήμου Παιονίας, που δουλεύουν στην κοινωφελή επιχείρηση (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί).

Να σημειώσουμε ότι περίπου το 95% αυτών των εργαζόμενων, δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων σημειώνονται και στους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση και πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα βιώνουν συνθήκες εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, αφού δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.
Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που η κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχώς επιδεινώνεται, η ανάγκη για ανάπτυξη των δημόσιων και δωρεάν προνοιακών δομών που θα καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες τους, χωρίς αποκλεισμούς, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Η ίδια η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στις όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σήμερα έχουν απομείνει, στο προγράμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας, είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγραμματα και τις αντιστοιχες δομές παραμένουν συχνά απλήρωτοι, πληρώνουν και από την τσέπη τους για να κινηθούν και να βρεθούν δίπλα σ” αυτούς που τους έχουν ανάγκη, αφού οι Δήμοι δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης τους και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ούτε καν μέσα μετακίνησης, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις των αρμοδιων φορεων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχεια του έργου τους και η λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών όπως «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην περιοχή.

– Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα αντίστοιχα προγράμματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να προσληφθεί το επιπλέον αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

– Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, Έλληνες και μετανάστες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αικ.Παναγιωτίδου-Φραγγίδου: «Καθοριστική και στον νομό η συμβολή του ΕΕΣ στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας»

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή νομού Κιλκίς. Ειδικότερα, το περιφερειακό […]

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη και Γιώργου Αυτιά μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων γιά της ευρωεκλογές