Αγροτικά

Έως το τέλος Ιουνίου οι πληρωμές ενισχύσεων στους βιοκαλλιεργητές


Έως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου θα πληρωθούν οι ενισχύσεις του 2014 στους βιοκαλλιεργητές του νομού μας και όσων ακόμη συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που δεν είχαν πληρωθεί μαζί με τους υπολοίπους στα τέλη του 2016.

Την σαφή αυτή διαβεβαίωση έδωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, απαντώνταςα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Γεωργιου Γεωργαντά.

Οπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η απαραίτητη κοινή υπουργική αποφαση που είχε υπογραφεί από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στις 28.3.17 πλέον έχει υπογραφεί και από πλευράς του υπουργείου οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών αρμοδίου γιά τα έξοδα Γεωργίου Χουλιαράκη και ως εκ τούτου «ανοίγει» ο δρόμος γιά την καταβολή των ενισχύσεων στους βιοκαλλιεργητές, που διαχρονικώς γιά μία σειρά απο λόγους, η κυριότερη των οποίων συνδέεται με την έλλειψη του υπό διαμόρφωσιν Κτηματολογίου, καθυστερεί αν και είναι ζωτικής ανάγκης να καταβάλλονται εγκαίρως, όπως αναγνώρισαν αμφότεροι.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης γνωστοποίησε οτι έως το τέλος της χρονιάς θα καταβληθεί το σύνολο των ενισχύσεων του ολοκληρωμένου προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, δηλαδή οι ενισχύσεις των 2015 και 2016, θυμίζοντας ότι έως και πριν ένα χρόνο εκκρεμούσαν πληρωμές ακόμη και του 2009.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του και στο θέμα καθυστέρησης των πληρωμών ενισχύσεων στις λεγόμενες δασώδεις καλλιέργειες.

Παρά τις εξελίξεις, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του συλλόγου βιοκαλλιεργητών του νομού μας Τριαντάφυλλος Καραδαγλίδης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που έχει εξαγγείλει ο σύλλογος γιά την προσεχή Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με ώρα έναρξης 11 το πρωί, καθώς πλην του ζητήματος καταβολής των ενισχύσεων του 2014 υπάρχει και μία σειρά από άλλα ζητήματα, που αφορούν στον χώρο της βιοκαλλιέργειας και θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν-συζητηθούν, όπως χαρακτηριστικώς επισήμανε.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα