Αγροτικά

Στο πλευρό του αμπελοοινικού κλάδου το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας

Την συμπαράστασή του στον αμπελοοινικό κλάδο, που διακηρύσσει την μαζική εναντίωσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας.
Στο σχετικό ψήφισμα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«….Ο αμπελοοινικός κλάδος όλης της χώρας είναι ανάστατος εξ’ αιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επέβαλε με νόμο η κυβέρνηση στο κρασί. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται ΕΦΚ σε γεωργικό προϊόν στην χώρα αλλά και στην Ε.Ε. Η επιβολή αυτού του φόρου (0,20 ευρώ στο λίτρο) πλήττει 200.000 αμπελουργούς, τους 700 οινοποιούς της χώρας, τους 20000 εργαζόμενους και οπωσδήποτε καθιστά απρόσιτο στην κατανάλωση το παραδοσιακό αυτό προϊόν, το κρασί που αιώνες τώρα είναι ένα προϊόν με μεγάλη ποιοτική και πολιτιστική αξία και αποτελεί ταυτόχρονα περήφανο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό.
Ο νόμος αυτός επιβλήθηκε στον κλάδο χωρίς προειδοποίηση, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς σπουδή με επιπολαιότητα και προχειρότητα μόνο και μόνο για να βρεθεί ένα ισοδύναμο στην διαπραγματευτική φαρέτρα της κυβέρνησης για το «μνημόνιο».

Η καταναγκαστική ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του νόμου από 1ης Ιανουαρίου 2016 χωρίς περίοδο προσαρμογής βρίσκει ανέτοιμες τις οινοποιίες, κυρίως τις μικρές αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες, τα τελωνεία. Η εξωφρενική απαίτηση για εφάπαξ καταβολή του ΕΦΚ μέχρι τέλος Ιανουαρίου που αφορά σε ΟΛΗ την ποσότητα την οποία έχει παραχθεί χρόνια τώρα δείχνει τον καθαρά εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα του νόμου. Οδηγεί αναπόφευκτα σε κλείσιμο των μικρών οινοποιείων καθώς δεν μπορούν να μετακομίσουν σε γείτονες χώρες.
Η προοπτική είσπραξης εσόδων από την εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι χαμηλή (εκτίμηση 25.000.000 ευρώ) ενώ η εφαρμογή του απαιτεί υψηλό διοικητικό κόστος που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος του προϊόντος. Η ειδική φορολόγηση ενός εθνικού γεωργικού προϊόντος όπως στο κρασί σε συνδυασμό με τον υψηλό ΦΠΑ (23% στην Ελλάδα, 12% στην Γαλλία) το καθιστά ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ στην εμπορεία του και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο παρεμπόριο. Το μέτρο αυτό είναι αναποτελεσματικό και πλήττει ευθέως το κρασί γι’ αυτό ο αμπελοοινικός κόσμος είναι σε απόγνωση.

Για να αποφευχθεί το κλείσιμο και άλλων παραγωγικών μονάδων στην χώρα, για να μην πληγεί και άλλο η επιχειρηματικότητα που στην προκειμένη περίπτωση αφορά ΟΛΗ την ελληνική περιφέρεια, γι’ αυτό ζητούμε ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ».

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα