Πολιτική

Για την τεχνική υπηρεσία του δήμου Κιλκίς δεν υπάρχει πρόβλημα στην πλατεία Μεγάλης Βρύσης αλλά…

Στη Μεγάλη Βρύση τα έργα ανάπλασης έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ καιρού, αλλά αυτό δεν έγινε επειδή «τα τσούγκρισαν» ο ανάδοχος εργολάβος και ο δήμος Κιλκίς με τον πρώτο να υποστηρίζει, ότι δεν πληρώθηκε γι’ αυτά και στελέχη του δευτέρου να κάνουν λόγο γιά ασυνέπειά του σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.

Οι ίδιες «πηγές» αναφέρουν, ότι η διένεξη του εργολάβου με τον δήμο αφορά και σε ανάλογα έργα σε δύο ακόμη οικισμούς.

Επακόλουθο της διένεξης, όσον αφορά στην Μεγάλη Βρύση δεν είναι μόνον η εικόνα εγκατάλειψης, που παρουσιάζει η πλατεία, αλλά και οι κίνδυνοι γιά την σωματική ακεραιότητα ιδίως παιδιών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις παρατημένες σκαλωσιές και άλλα υλικά στο πλαίσιο παιχνιδιών τους, ή και γιά όλους από τα «γυμνά» καλώδια εφ’όσον γιά οποιαδήποτε αιτία ηλεκτροδοτηθεί το συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου πχ γιά κάποια εργασία.

Εν προκειμένω οι κάτοικοι του οικισμού, βρίσκονται μεταξύ «διασταυρουμένων πυρών» εργολάβου-δήμου Κιλκίς, οι οποίοι έχουν ένα «κοινό τόπο»: Επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο, αφήνουν την ανάπλαση της πλατείας ανολοκλήρωτη και τους κατοίκους εκτεθειμένους σε κινδύνους γιά την σωματική ακεραιότητά τους, χώρια το πρόβλημα της αισθητικής απαξίωσης του χώρου.

Θεωρούν και οι δύο πλευρές ότι προσφέρουν «υπηρεσία» στο κοινωνικό σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής;
Αυτό δεν το ενδιαφέρουν οι όποιες διαφορές, αλλά το να μην πληρώνει αδίκως τα «σπασμένα» αυτών των διαφορών.

Είναι, λοιπόν, καιρός ο δήμος Κιλκίς ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος θεσμικός φορέας να προβεί στις ενέργειες εκείνες, που θα απαλλάξουν τον οικισμό της Μεγάλης Βρύσης από αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση, ανεξαρτήτως του ποιός ευθύνεται γι’ αυτήν στο όποιο βαθμό του αναλογεί η ευθύνη.

Ας μην συμβεί πρώτα κάποιο ατύχημα, γιά να εκδηλωθεί η όποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αποπεράτωσης του έργου ανάπλασης της πλατείας Μεγάλης Βρύσης και αποκατάστασης της αισθητικής της περιοχής.

Διότι, αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, τότε οι πάντες θα …«τρέχουν με …χίλια», και ο νοών νοήτω.

Από την αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Κιλκίς Ελένη Αναστασιάδου λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας όπως συνηθίζεται ανυπόγραφο, σας ενημερώνουμε:

Όσον αφορά στο ιστορικό του έργου, η σύμβαση για το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΟ Ο.Τ.22» με αρ.μελ. Μ1/2013 προϋπολογισμού 200.873,34€, υπεγράφη στις 23-04-2015 με ημερομηνία περαίωσης 22-04-2016. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα LEADER και η ένταξή του απαίτησε μεγάλη και συνεχή προσπάθεια από την Τεχνική Υπηρεσία λόγω συνεχών αλλαγών των απαιτήσεων του προγράμματος.

Μετά την ένταξη του, άμεσα, ξεκίνησε η κατασκευή του η οποία έφτασε σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (45%) από το απαιτούμενο ποσοστό (20%), ώστε να μεταφερθεί στο επόμενο πρόγραμμα Leader. Εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα και συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή του. Δυστυχώς δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του, λόγω των καθυστερήσεων που έλαβαν χώρα αποκλειστικά με υπαιτιότητα της εφαρμογής του προγράμματος Leader.

Πιο συγκεκριμένα η ολοκλήρωση του έργου προϋπέθετε τη σύνταξη Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα, ο οποίος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, κατατέθηκε στην Αρμόδια Αρχή αλλά δεν εγκρίθηκε στο χρονικό διάστημα που απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία. Η μη έγκρισή του έως και σήμερα, δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση του έργου, παρά την επιθυμία και του Δήμου και του Αναδόχου να περαιώσουν το έργο. Για το λόγο αυτό έχουν ληφθεί τρεις παρατάσεις εκτέλεσης του έργου, με την τελευταία να ισχύει έως τις 31-12-2016.

Οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν σε αντίστοιχα έργα σε όλη την Ελλάδα και έως και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων σε κανένα έργο που έχει μεταφερθεί στο νέο Leader.

To αποτέλεσμα είναι ότι σε όλα τα έργα «Leader» να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, οι Ανάδοχοι εργολάβοι να μην έχουν πληρωθεί τις εργασίες που έχουν εκτελέσει, τα έργα να μην μπορούν να περαιωθούν λόγω μη έγκρισης των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων και να είναι στην ευχέρεια των Εργολάβων η πιθανή οριστική τους διακοπή τους λόγω παρέλευσης του διμήνου μη πληρωμής τους. Στο εν λόγω έργο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σε ποσοστό περίπου 80%, ενώ έχει τακτοποιηθεί οικονομικά σε ποσοστό μόλις 20%.

Για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου καθώς και των υπολοίπων έργων Leader, η Τεχνική Υπηρεσία έχει προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα και με τις οδηγίες του νέου φορέα διαχείρισης, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες ολοκλήρωσης. Η περαίωση των έργων (δέκα σε αριθμό) εξαρτάται αποκλειστικά από τον φορέα διαχείρισης και χρηματοδότησης και όχι από την επιθυμία του Δήμου ή τον Ανάδοχο.

Όσον αφορά στην ουσία του δημοσιεύματος σημειώνονται τα εξής: Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ένα δημοσίευμα με τόσο απροκάλυπτο τρόπο έχει σκοπό να παραπλανήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Στην περιοχή της πλατείας δεν υπάρχει τίποτα που να εγκυμονεί κινδύνους πέρα από ένα σημείο όπου δεν έχει ξεκαλουπωθεί μία βάση και οι κίνδυνοι εκεί είναι ελάχιστης σημασίας και σεναριολογικής προσέγγισης.

Η πλατεία σήμερα είναι προσβάσιμη στους δημότες, χωρίς να απειλείται καμία σωματική ακεραιότητα και χωρίς να υπάρχει καμία υπόνοια ότι αποτελεί ένα εν δυνάμει εργοτάξιο. Το μόνο σημείο που πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα είναι η τοποθέτηση ελαστικού τάπητα στην παιδική χαρά, που δεν έχει τοποθετηθεί λόγω υψηλού κόστους, λαμβανομένου υπόψη όσα παρατέθηκαν στην αρχή του εγγράφου. Για το λόγο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει στην λειτουργία της παιδικής χαράς καθώς είναι εμφανές ότι δεν έχει ολοκληρωθεί (δεν έχουν τοποθετηθεί οι κούνιες και η πόρτα της μεταλλικής περίφραξης είναι κλειστή).

Είναι προτιμότερο όταν θέλει κάποιος να δημιουργήσει εντυπώσεις να το κάνει με λιγότερο προκλητικό τρόπο. Κρίμα και άδικο για μία πόλη το Κιλκίς, να λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης με μικροπολιτικά κίνητρα και όχι με κίνητρο την ενημέρωση των δημοτών μας».

Σημείωση της σύνταξης:
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα απλώς κατεγράφησαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Μ.Βρύσης σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος όταν παίζουν παιδιά στην ημιτελή πλατεία ενώ και το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από αυτούς.

Καθώς, λοιπόν, δεν επρόκειτο περί ρεπορτάζ της ίδιας της εφημερίδας σχετικό με τους λόγους της μη ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου εργου, παρατέθηκαν τα ανωτέρω με κριτήριο, ότι το «πώς και γιατί» αλλά ένα από τα μη αποκλειόμενα επακόλουθα της μη ολοκλήρωσης, όπως είναι η προαναφερθείσα πρόκληση ατυχήματος σε παιδί ή παιδιά που χρησιμοποιούν την ημιτελή πλατεία.

Το ρεπορτάζ περιορίσθηκε στο να επισημάνει την υποχρέωση των υπευθύνων στον βαθμό που η ευθύνη αναλογεί στην κάθε πλευρά, να πράξουν ό,τι επιβάλλεται ώστε να αποτραπεί κάθε τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο και όχι το πώς να το πράξουν ενώ δεν ήταν στις προθέσεις της να αναφερθεί σ’ αυτό καθεαυτό το θέμα της καθυστέρησης αποπεράτωσης του έργου.

Επομένως ας αναζητηθούν αλλού και μακριά από το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» τα φληναφήματα περί «δημιουργίας εντυπώσεων» και λετουργίας «με «μικροπολιτικά» κίνητρα και όχι με κίνητρο την ενημέρωση των δημοτών μας».

Εκτός αν η συγκεκριμένη επιστολογράφος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Οσο γιά τους λόγους της μη αποπεράτωσης του έργου μπορεί να έχουν απόλυτη βάση.

Ομως, αν παρά το ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος», με τις σκαλωσιές να βρίσκονται στην μέση της πέργκολας, συμβεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα παιδί ή παιδιά στην ημιτελή πλατεία όσους λογους (ακόμη και πολλούς) να επικαλεσθεί ο οποιοσδήποτε ο αντίλογος έρχεται διαχρονικώς από τους ….φαντάρους: «Τα αίτια πολλά η εμπλοκή μία».

Και η αποτροπή κάθε πιθανότητας εμφάνισης αυτου του ενδεχομένου ήταν ο μοναδικός «οδηγός» του «Μαχητή» στην παράθεση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Από εκεί και πέρα και οι ίδιοι οι κάτοικοι και φορείς της Μεγάλης Βρύσης δεν έχουν παρά να απευθυνθούν κατ’ ευθείαν στην επιστολογράφο, γιά να πουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το περιεχόμενο της επιστολής της.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]