Γενικά

Ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών προωθείται εντός του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Με αφορμή διάταξη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με τις αναγνωρισμένες γενοκτονίες και την δέσμευση του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης να περιληφθεί σ’ αυτήν εδάφιο ποινικοποίησης της άρνησης γενοκτονιών, που αναγνώρισε η Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε τα εξής:
««Οι συντονισμένες προσπάθειες των 40 περίπου συναδέλφων-βουλευτών της ΝΔ για το «Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο» απέδωσαν καρπούς. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με το άρθρο 2, ποινικοποιούνταν η άρνηση των γενοκτονιών, που έχουν αναγνωριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ζητήσαμε από τον υπουργό να συμπεριληφθεί με σαφήνεια η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που αναγνωρίσθηκαν από την Βουλή δηλαδή της Γενοκτονίας Ποντίων, Μικρασιατών και Αρμενίων.

Ταυτοχρόνως, τοποθετηθήκαμε δια μέσου του εισηγητή της ΝΔ κ. Κουτσούμπα ο οποίος ξεκαθάρισε εκ μέρους των Βουλευτών του κόμματος, ότι η ρητή αναφορά των γενοκτονιών που αναγνώρισε η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί προαπαιτούμενο για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου αποδέχτηκε το δίκαιο αίτημά μας και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να συμπεριληφθεί με ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο και η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που αναγνωρίστηκαν από την Βουλή των Ελλήνων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών όλων των ποντιακών και λοιπών προσφυγικών σωματείων σε ολοκλήρωση της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης των προγόνων τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα