Κοινωνία

Περίσσεψε στον Λιμνότοπο η συγκίνηση στις εκδηλώσεις γιά τα 90χρονα της εγκατάστασης κατοίκων της περιοχής

Πραγματοποιήθηκαν στον Λιμνότοπο για πρώτη φορά εκδηλώσεις στο Λιμνότοπο σε ανάμνηση της προ 90 ετών εγκατάστασης διακοσίων οικογενειών από την Καβάλα στην εκεί περιοχή.

Το γεγονός, είχε συμπέσει χρονικώς με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, εξ ου και η πανήγυρις του φερωνύμου ιερού ναού του Λιμνοτόπου.

Την παραμονή, Κυριακή του Πάσχα 5.5.24 τελέσθηκαν ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, ενώ ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 6.5.24 ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα του δήμου Παιονίας.

Χαιρέτισε η πρόεδρος της κοινότητας Λιμνοτόπου Μαρία Κρίτη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης των προγόνων Καβαλιωτών. Στην συνέχεια τιμήθηκε η 95χρονη σήμερα Αμαλία Οικονομίδου, παιδάκι 5 ετών την χρονιά της μετοικεσίας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

« … Η γηραιά κυρία ήρθε με τους γονείς της και τα αδέλφια της στο Λιμνότοπο σε ηλικία 5 χρόνων, και είναι η μοναδική εν ζωή κάτοικος Λιμνοτόπου, από τις οικογένειες που ήρθαν από την Καβάλα. Η στιγμή ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, «φορτωμένη» με αναμνήσεις αλλά και χαρά για την τιμή προς την ηλικιωμένη κ. Οικονομίδου, η οποία καταχειροκροτήθηκε.

Οι χοροί, που ακολούθησαν από χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων Ποντίων και Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, ξεσήκωσαν νέους και ηλικιωμένους.

Ήταν μία ημέρα μνήμης, αλλά και υπερηφάνειας για τους προγόνους Καβαλιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους «έφυγαν» από την ζωή, αλλά άφησαν διδαχές γιά τους απογόνους τους, με την δύναμη, την επιμονή και την θέληση γιά ζωή, την οποία επέδειξαν όσο ζούσαν.

Χορηγοί των εκδηλώσης ήταν η «Οινοποιία Σακαλάκη», η «Deli Fish» ΑΕ και η «Κολιός» ΑΕ».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα