Αγροτικά

Περιοδεία στο Κιλκίς από τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη

Περιοδεία στο Κιλκίς και στην Παιονία πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπέ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρώσει μια κοστολογημένη δέσμη μέτρων άμεσα εφαρμόσιμων και είναι ξεκάθαρο ότι την κρίση στον πρωτογενή τομέα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση.»

Περιοδεία και συναντήσεις στο Κιλκίς και στην Παιονία πραγματοποίησαν ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον Φάνη Κουρεμπέ, συντονιστή αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την βουλεύτρια Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, τον συντονιστή της Ν.Ε του Κιλκίς, Αναστάσιο Κεσίδη, και το μέλος της Ν.Ε. υπεύθυνο για αγροτικά θέματα, Νίκο Θεοδωρίδη.

Αφετηρία της περιοδείας τους αποτέλεσε ο Άγιος Πέτρος, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία και είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών τους.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν κτηνοτροφική μονάδα στην Ποντοηράκλεια και συζήτησαν με κτηνοτρόφους της περιοχής για όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα δε αυτές σε ρεύμα και ζωοτροφές, που οδηγούν τους κτηνοτρόφους ακόμη και στη μείωση της παραγωγής τους και στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Επίσης, τονίστηκε η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων από την Κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν έχει αρκεστεί απλώς σε εξαγγελίες ημίμετρων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι κτηνοτρόφοι, «η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με ασπιρίνες».

Η περιοδεία συνεχίστηκε σε μεταποιητική μονάδα στην ίδια περιοχή, όπου παράγεται ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και συζητήθηκαν τα προβλήματα του κόστους παραγωγής στο γάλα με αποτέλεσμα αυτό το κόστος να περνάει στην διατροφική αλυσίδα και να καταλήγει στον καταναλωτή.

Το μεσημέρι στη Γουμένισσα είχαν συναντήσεις με οινοπαραγωγούς και στη συνέχεια στη Γρίβα με τους κασταναπαραγωγούς της περιοχής. Ακούστηκαν τα προβλήματα που πλήττουν τον τελευταίο καιρό τις συγκεκριμένες παραγωγικές ομάδες και τόνισαν την αναγκαιότητα της στήριξης τους από την Πολιτεία. Σημαντικό στοιχείο των συναντήσεων αποτέλεσαν τα συνεργατικά σχήματα των παραγωγών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς η λειτουργία τους πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες τους και την δυναμική τους.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύτηκαν ότι με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναδείξουν όλα τα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση είτε ολιγωρεί είτε δεν επιδεικνύει την δέουσα πολιτική βούληση να τα επιλύσει.

Η περιοδεία έκλεισε με την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο του Κιλκίς με συζήτηση πάνω στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα αλλά και τις προτάσεις του κόμματος όπως:

• Η οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

• Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

• Την άμεση επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών ώστε να αντέξουν οι κτηνοτρόφοι μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

• Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους παραγωγούς.

• Εθνικές στρατηγικές για κάθε κλάδο παραγωγής συγκροτημένες από το υπουργείο σε συνεργασία με παραγωγούς, μεταποιητές και επιστήμονες.

• Πρόγραμμα παρεμβάσεων ώστε να γίνει οικονομικά βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών, με επικαιροποίηση του κανονισμού για φαινόμενα που δεν συναντούσαμε πριν την κλιματική αλλαγή.

• Ελέγχους για ελληνοποιήσεις και αισχροκέρδεια, και προσπάθεια να πεισθούν οι παραγωγοί νομοθετικά και με κίνητρα να συνεργαστούν, στήνοντας ένα νέο μοντέλο παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρώσει μια κοστολογημένη δέσμη μέτρων άμεσα εφαρμόσιμων και είναι ξεκάθαρο ότι την κρίση στον πρωτογενή τομέα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση.

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Δείτε ακόμα

Γιά τέταρτη συνεχή χρονιά στην τελική φάση («φάιναλ έιτ») η χειροσφαιρική ομάδα εφήβων Αλέξανδρου Αξιούπολης

Νέο «κρίκο» στην μακρά «αλυσίδα» επιτυχιών και διακρίσεων του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου πρόσθεσε η ομάδα εφήβων του Αλέξανδρου Αξιούπολης, καταλαμβάνοντας την […]