Πολιτισμός

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στο Παλατιανό και στη Βάθη από την ΕΦΑ Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει και φέτος στη γιορτή των “Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών” του Υπουργείου Πολιτισμού και με χαρά σας προσκαλεί το Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, στις 10.30 το πρωί.

Στα Κρούσσια όρη του Κιλκίς.

Μια βιωματική περιήγηση στις αρχαίες μεταλλευτικές στοές της Βάθης και στη ρωμαϊκή πόλη του Παλατιανού

Θα περιηγηθούμε στη Βάθη, έναν οικισμό συνδεδεμένο με τις παλαιότερες και νεότερες έρευνες για τη συναγωγή προσχωσιγενούς χρυσού από τον Γαλλικό ποταμό. Σήμερα στα υψώματα γύρω από τον οικισμό διατηρούνται αρκετές στοές εξόρυξης και άλλων μεταλλευμάτων, κυρίως χαλκού, αλλά και αργύρου και χρυσού, μάλιστα ορισμένες από αυτές χρονολογούνται στα αρχαία ή και τα μεσαιωνικά χρόνια. Για τη μεταλλοφορία της περιοχής θα μας μιλήσει ο καθηγητής Γεωλογίας και Κοιτασματολογίας του ΑΠΘ  Βασίλης Μέλφος.

Θα καταλήξουμε στη ρωμαϊκή πόλη Παλατιανού, όπου θα περιηγηθούμε στον χώρο και θα γνωρίσουμε το Κέντρο Ενημέρωσης που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2024 με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για οικίες και ιερά, το ηρώο των Ευεργετών, τα σπίτια, τα καταστήματα και το ταχυφαγείο της πόλης, ένα μοναδικό παράδειγμα για τον βορειοελλαδικό χώρο αρχαίου μαγειρείου.

Σας περιμένουμε!

 Σημείο εκκίνησης: Βάθη, Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης, 10.30 το πρωί

 

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα νερό και να φορούν καπέλο και αθλητικά παπούτσια.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τρίτη – Παρασκευή, από τις 9 το πρωί εώς τις 2 το μεσημέρι, τηλ. 23410 22.005, 23410 76.661

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Κοινοτήτων Βάθης και Κεντρικού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα