Πολιτική

Παύλος Τονικίδης: Για το Κιλκίς που μας αξίζει

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελούν μία από τις πλέον κομβικές εκλογικές διαδικασίες της νεότερης ιστορίας μας και σε μεγάλο βαθμό θα σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα για την χώρα μας αλλά και τον τόπο μας.

Πέρασαν σχεδόν τέσσερα έτη από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2019 και με την ολοκλήρωση της συντηρητικής κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την ιδιαίτερη πατρίδα μας το Κιλκίς αλλά και να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία.

Καταρχάς ο νομός μας, το Κιλκίς είναι μια περιοχή με έντονα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αποτελώντας ουσιαστικά την πύλη της χώρας με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη που το καθιστούν τουριστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε στρατηγική θέση και παρουσιάζει σημαντικά στρατηγικά οφέλη, τα τελευταία ιδίως χρόνια αντί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή οπισθοδρόμησε και απαξιώθηκε έτη περαιτέρω.

Ο νομός μας, το Κιλκίς πάσχει σε βασικά θέματα υποδομών.

Στον τομέα της υγείας τα δύο νοσηλευτικά μας ιδρύματα, του Κιλκίς και της Γουμένισσας, έχουν κατασκευασθεί τη δεκαετία του 1930 ενώ αντίθετα σε άλλους όμορους νομούς έχουν κατασκευαστεί νέα άρτια και σύγχρονα κτήρια.

Είναι εμφανές ότι υποτυπώδεις παρεμβάσεις και προσθήκες δεν επιλύουν τα χρόνια προβλήματα που μάλιστα επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης από την πολιτεία και συνεπώς αποτελεί μονόδρομο η κατασκευή τουλάχιστον μίας νέας και σύγχρονης υγειονομικής δομής.

Στον τομέα της Παιδείας, η πλήρης απαξίωση του ΤΕΙ Κιλκίς, το οποίο παρότι διαθέτει υπερσύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις και θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστικά στην πρόοδο της περιοχής μας με την δημιουργία και την διατήρηση και άλλων σχολών ή τμημάτων, εντούτοις υπολειτουργεί με ελάχιστους φοιτητές και άδεια αμφιθέατρα.

Στον τομέα των υποδομών, οι βασικές οδικές αρτηρίες του νομού βρίσκονται σε ουσιώδες τέλμα με ευθύνη της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης.

Το σημαντικότερο έργο υποδομής του νομού μας, ο δρόμος Νέας Σάντας-κόμβος Ασσήρου έχει βαλτώσει ενώ και η ΠΑΘΕ που διατρέχει την Παιονία παραμένει σε κακό χάλι αποτελώντας το πλέον επικίνδυνο κομμάτι της Εθνικής οδού σε όλη τη χώρα με δεκάδες δυστυχήματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την σύνδεση Κιλκίς-Γουμένισσας αλλά και τον άξονα μέχρι τον Προμαχώνα, ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και χρειάζεται αναβάθμιση.

Στον τομέα της οικονομίας υπάρχει έντονη αποβιομηχάνιση τα τελευταία χρόνια με δεκάδες επιχειρήσεις μας να μεταναστεύουν σε πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στα Βαλκάνια και τις Βιομηχανικές μας περιοχές να ερημώνουν με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η μετατροπή της σε μια σύγχρονη Ζώνη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην έρευνα και την παραγωγή αλλά και η παροχή ουσιαστικών κινήτρων από την πολιτεία για νέες επενδύσεις στο Κιλκίς αποτελούν προτάσεις που θα συμβάλλουν με αξιοπιστία στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αποτελεί βεβαίως άμεση αναγκαιότητα και η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του Κιλκίς, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ευνοϊκούς όρους που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Στον τομέα του τουρισμού ο νομός μπορεί να καταστεί πόλος τουριστικής έλξης καθότι διαθέτει πανέμορφα φυσικά τοπία ενώ με προπομπό της τουριστικής προβολής τον θρησκευτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό αλλά και τον ιστορικό τουρισμό, μπορούμε να κάνουμε το Κιλκίς μας ευρέως επισκέψιμο.

Στον πρωτογενή τομέα, τα εισοδήματα των αγροτών συνεχώς συρρικνώνονται και το κόστος αυξάνεται δραματικά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να μην έχουν ουσιαστικά κάποια υποστήριξη από την κεντρική διοίκηση τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και κινήτρων.

Απαιτείται συνεπώς στήριξη του πρωτογενούς τομέα με την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, την αύξηση των κρατικών ενισχύσεων και τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για την προστασία του ευαίσθητου αυτού παραγωγικού τομέα.

Ο τόπος μας, το Κιλκίς είναι ένας ακριτικός νομός της πατρίδας μας με σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί με την ουσιαστική αρωγή της πολιτείας να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Απαιτείται βέβαια διαρκής και κοινή προσπάθεια αλλά και σύγκλιση όλων των υγειών δυνάμεων του τόπου μας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Δέσμευση μου, να συμβάλλω και εγώ από τη πλευρά μου με όλες μου τις δυνάμεις στην επίτευξη των συλλογικών αυτών στόχων για το Κιλκίς που μας αξίζει.

Περισσότερα

Εκδήλωση της ΝΕ Κιλκίς ΠΑΣΟΚ με θέμα την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Παθολογική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς

Από την νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τα όσα δυσάρεστα και συνάμα τραγικά παρουσίασαν οι […]

Δείτε ακόμα