Οικονομία

Παρουσίαση του περιφερειακού μηχανισμού διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας

Ένα σημαντικό “εργαλείο”, που προσφάτως δημιούργησε η περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, τον «Περιφερειακό μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας», παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22-6-20στις 22 Ιουνίου, στο Διοικητήριο.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Ακρογωνιαίος λίθος για την αποτελεσματική και επιτυχή λειτουργία αυτού του νέου «εργαλείου» που έχουμε πλέον στα χέρια μας, είναι η δική σας συμβολή» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κ.Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Από την πλευρά του, ο “οικοδεσπότης” αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης τόνισε: «Ο μηχανισμός αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική απόδειξη της στήριξης από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και, σε τοπικό επίπεδο, από την ΠΕ Κιλκίς, προς τους επαγγελματικούς και άλλους φορείς οικονομικής δραστηριότητας». Έμφαση έδωσε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας και τις μεταβολές στην απασχόληση, εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού (COVID-19), επαναλαμβάνοντας πως για την ΠΕ Κιλκίς, προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των πολιτών.

Αξιόπιστα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο
Στην ομιλία του ο κ. Γιουτίκας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Μ’ αυτόν τον μηχανισμό θα έχουμε στο εξής σε πραγματικό χρόνο αξιόπιστα στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο εξελίσσεται και μεταβάλλεται η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της Κ.Μακεδονίας, αλλά και σε κάθε νομό χωριστά, για τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας ανά πάσα στιγμή, για τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση σε κάθε περίοδο, για τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται ή, αντιθέτως παρουσιάζουν υφεσιακή πορεία συγκεκριμένη παραγωγικοί κλάδοι, για τις ανάγκες του πληθυσμού για εργασία, τις υπάρχουσες δεξιότητες και ικανότητες, αλλά και τις ανάγκες του επαγγελματικού και του επιχειρηματικού κόσμου σε κάθε περιοχή, είτε πρόκειται για υπάρχουσες είτε για νέες θέσεις εργασίας, που την διαμορφώνουν κάθε φορά οι συνθήκες και οι τοπικές ανάγκες».

Ο ίδιος επισήμανε πως «αποκτούμε τη δυνατότητα να προσανατολίσουμε τους πόρους που διαθέτουμε ακριβώς εκεί που “πονάει” η απασχόληση». Άμεση γνώση της πραγματικής οικονομίας στις ΠΕ.

Ο κ. Γιουτίκας είπε, επίσης:«Με τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας αποκτούμε τη δυνατότητα κατ’ αρχάς να δημιουργήσουμε μιαν αξιόπιστη βάση δεδομένων, που θα ενημερώνεται συνεχώς με στοιχεία σε περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιώντας δεδομένα που δεν είναι διαθέσιμα σε εθνικό επίπεδο. Θα μας προσφέρει άμεση γνώση της πραγματικής οικονομίας στις περιφερειακές ενότητες.

Επί πλέον, πετυχαίνουμε μέσω της επεξεργασίας και της ανάλυσης τους να παρακολουθούμε τις μεταβολές στην αγορά εργασίας, την προσφορά και ζήτηση της εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις τόσο σε κλαδικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στον παρόντα χρόνο, και όπως τείνουν να εξελιχθούν στο μέλλον, τις θέσεις που χάνονται, τις ανάγκες γιά νέες θέσεις, τους επαγγελματικούς κλάδους που απαιτούν άμεση υποστήριξη, τους παραγωγικούς κλάδους που αντέχουν».

Ακόμη, πετυχαίνουμε να έχουμε πραγματικά στοιχεία γιά την ανεργία , για τις δυνατότητες που υπάρχουν να επανεντάξουμε στην αγορά εργασίας άνεργο πληθυσμό ή να επαναπροσανατολίσουμε επαγγελματικώς ανέργους συμπολίτες μας με ειδικά προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μαθήσεως»…

Ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Πόδας έδωσε στους συμμετασχόντες μία «πρώτη γεύση» από το αρχικό αυτό στάδιο λειτουργίας του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Κ.Μακεδονία.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, ο γενικός γραμματέας του δήμου Κιλκίς, Νίκος Ιντζελης, ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών-διαφάνειας-ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δήμου Παιονίας Αθανάσιος Τζούρτζος,ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλαδης και Κώστας Βιολιτζής αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής της “Αναπτυξιακής Κιλκίς” Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, η δικηγόρος Κυριακή Τομπουλίδου από τον (υπό εκκαθάριση) Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς Σπυρίδων Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας Αθανάσιος Τραχανίδης και Χρήστος Τουλούπης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου Μιχαλία Καραμισάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αξιούπολης Νικόλαος Βογιατζής, και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς Γεώργιος Ιωαννίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]