Γενικά

Παρουσίαση λεξικού της γλώσσας των βλαχοφώνων των Μ.Λιβαδίων

Ο σύλλογος Βλάχων Θέρμης – Τριαδίου «ο Άγιος Νικόλαος» θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο της δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου,
το «Το λεξικό αρωμανικής (βλάχικης) γλώσσας» των Βλαχόφωνων Ελλήνων των Μεγάλων Λιβαδίων.
Η εκδηλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 30.11.14, στην αίθουσα θεάτρου του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Θέρμης, με ώρα έναρξης 5.30 το απόγευμα.
Πρόκειται γιά ένα λεξικό που στις περίπου 1000 σελίδες του, ξεπερνά τις 3.500 λημμάτων. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «….Ξεφυλλίζοντάς το βρείτε ένα πλούτο λέξεων, πρωτογενές υλικό, ανέγγιχτο στο χρόνο, ένα γλωσσικό θησαυρό και έχει τις ρίζες του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων. Κάθε λέξη συνοδεύεται από την ερμηνεία της σε ελληνική και λατινική γραφή, τα παράγωγά της, και πολλές πολιτισμικές και λαογραφικές επεξηγήσεις. Γράφονται πολλά παραδείγματα, βιωματικές εκφράσεις, για να μπορεί ο αναγνώστης να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δομή της βλάχικης γλώσσας, να μπορεί να τη μάθει ή να την ερευνήσει σε βάθος».
Το λεξικό θα παρουσιάσουν οι Ιωάννης Κογκούλης, καθηγητής της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Κώστας Προκόβας, φιλόλογος, συγγραφέας, πρώην διευθυντής του ιδρύματος «Μ. Τριανταφυλλίδης».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα