Πολιτική

Παρεμβάσεις Χ.Γκουντενούδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συμμετέσχε στις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Σιθωνία Χαλκιδικής το τριήμερο από 7 έως 9.5.15.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε πλειάδα θεμάτων που αφορούσε κυρίως τη βιωσιμότητα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι της χώρας ανέλυσαν οικονομικά και θεσμικά ζητήματα των δήμων, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, την πολιτική προστασία, την χωροταξία και την διαχείριση στερεών απορριμμάτων.
Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική των δήμων συμφωνήθηκε να ασκηθούν πιέσεις για αύξηση χρηματοδότηση και καλύτερη οργάνωση προγραμμάτων που αφορούν τη φροντίδα των δημοτών, όπως το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το επισιτιστικό πρόγραμμα, το ταμείο κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση λειτουργίας της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Μετά από εκτενή συζήτηση και πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, οι δήμαρχοι ψήφισαν αναφορικά με το θέμα των ταμειακών διαθέσιμων κατά πλειοψηφία, να μη μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της ΚΕΔΕ.

Στο ψήφισμα αναφέρονται και τα εξής: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας»

Το παραπάνω ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τον δήμαρχο Παιονίας.

Παράλληλα, ο κ. Γκουντενούδης παρενέβη το μέχρι στιγμής ανεπίλυτο θέμα των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ εντός των ορίων των δήμου, καθότι χάνεται μεγάλο μέρος δημοτικών εσόδων ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ατιμώρητοι αρκετοί παραβάτες, κυρίως υπήκοοι άλλων κρατών.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, κυρίως η διευθέτηση θεμάτων που αφορούν σε σταβλικές εγκαταστάσεις και φυσικά στο μεγάλο πρόβλημα των μεταναστών-προσφύγων που συρρέουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα