Αγροτικά

Παρέμεινε στα 12 κιλά ανά στρέμμα η ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου σποράς σκληρού σιταριού

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σφραγίδα ΦΕΚ πήρε η αιφνίδια αναθεώρηση της ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σποράς γιά το σκληρό σιτάρι, που ευρέως καλλιεργείται στον νομό μας, και που παρέμεινε όπως και πέρυσι στα 12 κιλά ανά στρέμμα στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αν και με βάση την νομοθεσία του 2014 από την νέα περίοδο θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 16 κιλά ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με την σχετική τροποποιητική απόφαση, ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 12.000.000 ευρώ, για το έτος 2018 στα 11.870.803 ευρώ, για το έτος 2019 στα 11.743.009 ευρώ και για το έτος 2020 στα 11.743.009 ευρώ.

Επί πλέον η απόφαση τροποποιεί τις υποχρεώσεις των αγροτών ως εξής:

• Οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ωρισμένη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου σποράς (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής).

• Οι εκτάσεις των παραγωγών που συμμετέχουν στην συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται και με πιστοποιημένο σπόρο σποράς.

Οπως δήλωσαν στον «Μαχητή» σιτοπαραγωγοί του νομού μας, η εν λόγω απόφαση μπορεί να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της οικονομικής επιβάρυνσης, όμως θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ποιοτικό κομμάτι έως το 2020.

Αν και, βεβαίως, αυτό που επισημαίνουν είναι, ότι η σχετική επιδότηση έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια δεδομένου, ότι από τα 11,5 ευρώ που ήταν έχει «πέσει» στα 4,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα