Γενικά

Γιατί κύριε Γεωργαντά έχουμε παράταση των μέτρων στο Κιλκίς μέχρι τις 12 Οκτωβρίου;

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνονται τα ειδικά έκτακτα μέτρα που ισχύουν και στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την μείωση διασποράς του κορωνοιού εώς τις 12 Οκτωβρίου.

Τις… “ασκήσεις επί χάρτου” κάποιων “αρμοδίων” της κεντρικής διοίκησης φαίνεται, ότι συνεχίζει να «πληρώνει” ο νομός Κιλκίς, και ειδικότερα η οικονομία του, όσον αφορά στην μεταχείρισή του στο θέμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού!

Και ενώ η λήξη ισχύος των μέτρων αρχικά είχαν παρθεί πριν τρείς εβδομάδες όταν είχαν σημειωθεί οκτώ κρούσματα στην Γουμένισσα και επτά στην Γρίβα, και είχαν να κάνουν με την περίπτωση των εκατοντάδων κρουσμάτων σε βιομηχανική μονάδα των Γιαννιτσών, που ήταν μέχρι της 25 Σεπτεμβρίου, με νέα απόφαση παρατάθηκε μέχρι της 4 Οκτωβρίου.

Όλοι πίστευαν ότι από σήμερα αφού τα περιστατικά όλο το προηγούμενο δεκαήμερο ήταν μηδενικά εώς μεμονομένα κρούσματα, θα υπήρχε άρση των μέτρων.

Αντ’ αυτού χθες Σάββατο 3.10.20 δόθηκε νέα παράταση ισχύος των έκτακτων μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Έτσι, στις “ασκήσεις” αυτές οι εν λόγω “ιθύνοντες” εξομοιώνουν το Κιλκίς με… την Αττική (ακόμη συζητούν αν θα φορέσουν μάσκες) και το δήμο Μυκόνου, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και στους ρυθμούς διασποράς του νέου κορωνοϊοὐ, προχωρὠντας στην εφαρμογή των αναλόγων μέτρων και σε αυτόν!

Κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι του νομού στην Βουλή των Ελλήνων, ο αντιπεριφερειάρχης οι δύο δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως ακριβώς πράττουν τα δέοντα γιά την προάσπιση της δημόσιας υγείας, θα πρέπει, με ανάλογο συντονισμό, να πράξουν ό,τι επιβάλλεται τούτες τις δύσκολες στιγμές και γιά την προστασία της τοπικής οικονομίας, ώστε ο τόπος να αντιμετωπίσει με επιτυχία και τις δύο απειλές γιά όλους τους τομείς της ζωής του.

Η κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά την παράταση των μέτρων στις περιοχές: Χαλκιδική, Χανιά, Λέσβος, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς, Τρίκαλα και στο δήμο Μυκόνου.

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Αναστολή και όροι λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων

1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 π.μ. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων/ΚΑΔ 56.10, υπηρεσιών γευμάτων που παρέχονται από κινητές καντίνες, που λειτουργούν υπαίθρια (ή εξυπηρετούν υπαίθριες εκδηλώσεις)/ΚΑΔ 56.10.19.01, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των

οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01. Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται εντός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων και του δήμου του άρθρου 1 και κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery), τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας.

Η παρούσα καταλαμβάνει και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

2. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.

3. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων αγορών.

4. Επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), ως ακολούθως:

α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών

1. Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

2.Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1 επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των επιχειρήσεων της παρ. 1.

3.Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Αναστολή πραγματοποίησης εκδηλώσεων

1.Αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού.

2.Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που οργανώνουν εκδηλώσεις διασκέδασης, κατά παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Υποχρέωση χρήσης μάσκας

1. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

2. Από την υποχρέωση της παρ. 1 εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

3. Για κάθε παράβαση του παρόντος επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

4. Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.56435/14.9.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 3958), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα