Αγροτικά

Θ.Παραστατίδης: Εμπαίζουν τους κτηνοτρόφους

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη γιά την Παρασκευή 15.11.13, συζήτηση στην Βουλή επί της επικαίρου ερωτήσεως του ανεξαρτήτου βουλευτού Κιλκίς Θεόδωρου Παραστατίδη προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, σχετική με τα θέματα του κλάδου των γεωργοκτηνοτρόφων, λόγω υπηρεσιακής απουσίας του υπουργού.
Μετά την ανωτέρω εξέλιξη ο κ. Παραστατίδης προσήλθε στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, με το προεδρείο της οποίας ήλθε σε έντονη αντιπαράθεση γιά την ολιγωρία του ΥΠΑΓΑΤ στο θέμα της φέτας.
Πρόκειται γιά θέμα, γιά το οποίο ο ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς είχε ήδη υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας προς τον υπουργό και στο οποίο, σε ό,τι αφορά στα θέματα του νομού, τόνιζε τα εξής:
« Κύριε Υπουργέ,
Τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς ο κλάδος των γεωργών και των κτηνοτρόφων, εξ αιτίας της μέχρι τώρα Κυβερνητικής πολιτικής, επιδεινώνονται περεταίρω λόγω της πρόθεσης της Κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο σε αγροτεμάχια και σταβλικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το νέο Σ.Ν. που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Αυτή η επιλογή είναι πέρα από βέβαιον ότι θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του πληθυσμού της υπαίθρου, οδηγώντας τον κλάδο αυτό σε πλήρη αφανισμό.

Η αδιαφορία και η μη επίλυση σημαντικών θεμάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης, προκάλεσε την διαμαρτυρία των γεωκτηνοτρόφων του νομού Κιλκίς και όχι μόνο. Αποδέκτης της διαμαρτυρίας αυτής ήμουν και εγώ.

Ένα από τα κύρια προβλήματα την περίοδο αυτή, είναι η εξισωτική αποζημίωση που αφορά 600 περίπου γεωκτηνοτρόφους του νομού Κιλκίς, που κινδυνεύουν να μην λάβουν το δικαίωμα αποζημίωσης, λόγω έλλειψης βοσκήσιμης γης. Το πρόβλημα δημιουργείται, αφού δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ αριθμού ζωικού κεφαλαίου και έκτασης βοσκής καθότι μεγάλες δημόσιες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, δεν να υπάρχει ούτε καν δέντρο.

Επίσης διαμαρτύρονται :

• Για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που προέρχονται από επιδοτήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για οφειλές προς δήμους και εφορία.
• Για καθυστερήσεις πληρωμών από γαλακτοβιομηχανίες ως και 10 μήνες.
Κύριε Υπουργέ,

Μου έκανε εντύπωση πως καλείτε νέους να ενταχθούν σε προγράμματα νέων αγροτών, την στιγμή που δεν υπάρχει ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο, εντός του οποίου τους καλείτε να δραστηριοποιηθούν. Απλώς, θα τους δώσετε κάποιο ποσό για ξεκίνημα και μετά τι ;

Θα είναι στο έλεος των προβλημάτων και των κερδοσκόπων.

Δεν έχετε εκπονήσει ένα Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του πιο παραγωγικού και αποδοτικού τμήματος της οικονομίας μας.

Τους καλείτε να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της γεωκτηνοτροφίας την στιγμή που :
• δεν εξοφλήσατε ακόμα σχέδια βελτίωσης του 2008 – 09.
Πολλά παλιά σχέδια βελτίωσης δεν προχώρησαν διότι οι τράπεζες δεν ενέκριναν την χρηματοδότηση λόγω Τειρεσία.
• δεν ολοκληρώθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου (ΕΦΚ) και ΦΠΑ και άλλα πολλά.

Αντιλαμβάνεστε, ότι με όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία προοπτική ανάπτυξης στον τομέα αυτό που λέγεται γεωργία και κτηνοτροφία. Οι όποιες εξαγγελίες από πλευράς κυβέρνησης, είναι προχειρότητες χωρίς καμμία προοπτική».

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα