Γενικά

Παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου γονέων 2ου ΔΣ Πολυκάστρου για προβλήματα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας γιά τα προβλήματα του σχολείου θα προβεί ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου, την Πέμπτη 10.9.20, έμπροσθεν του κτιρίου των γραφείων της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς (γωνία Α.Γεωργίου 1 – Σόλωνος), με ώρα έναρξης 12.30.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Λίγες μέρες απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων. Δυστυχώς, παρά τις τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων, που επιμένουν να αξιοποιηθούν κτίρια των δήμων, άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, για να μικρύνει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, και παρά το γεγονός ότι και οι εκπαιδευτικοί, έχουν εκφράσει και επιμένουν στο «ώριμο» αίτημα γιά μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15 (χωρίς εκ περιτροπής λειτουργία, αλλά με περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς), στην ημερήσια διάταξη των ανακοινώσεων του υπουργείου παιδείας δε φαίνεται να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Παρά την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας καθησυχάσει, οι γονείς εύλογα ανησυχούμε για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο τέσσερις ολόκληρους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών μας.

Είναι προκλητικό να μας παρουσιάζουν, ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, την στιγμή που και στην περιοχή μας δεν έχει γίνει καμμία παρέμβαση στις κτιριακές υποδομές προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τάξεων και έτσι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Είκοσι χρόνια έχουμε να δούμε κατασκευή νέου σχολείου στην περιοχή μας, και τα παιδιά μας εδώ και χρόνια στοιβάζονται σε τάξεις των 20-25 ατόμων. Είναι προκλητικό να επικαλείται η κ. Υπουργός τον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη (17-20!!).

Σε μια χρονική περίοδο που λογικά θα περιμέναμε περισσότερες προσλήψεις σε καθαρίστριες, προσλαμβάνονται γιά τον δήμο Παιονίας μόλις 24 καθαρίστριες με σύμβαση ωρισμένου χρόνου (οι 11 πλήρους απασχόλησης και οι 13 μερικής), που έρχονται να προστεθούν στις 12 μόνιμες (που και αυτές δεν είναι όλες πλήρους απασχόλησης), υπεύθυνες για πάνω από 170 αίθουσες σε 42 σχολικές μονάδες σε όλη την περιοχή, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινόχρηστοι και βοηθητικοί χώροι. Παράλληλα, επίσης μέσω του δήμου, διαθέτουν μόλις 15.000 ευρώ για μάσκες και αντισηπτικά για τους 3.300 μαθητές της περιοχής μας, ποσό που κρίνουμε, ότι έιναι ανεπαρκές.

Όλα αυτά διαδραματίζονται την στιγμή που μόλις τον Ιούνιο, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τάξη, και τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα την ημέρα μέσα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας, θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τάξεις με 20 και 25 παιδιά.

Ως γονείς ένα πράγμα συμπεραίνουμε: Η κυβέρνηση με την επίκληση της «ατομικής ευθύνης», θέλει να αποποιηθεί την ευθύνη της σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων. Οι παλινωδίες σχετικά με τους όρους χρήσης της μάσκας και η ανακοίνωση πως αυτό θα είναι το μοναδικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων (από την άνοιξη μέχρι σήμερα!!!) δίνει έδαφος ώστε να μεγαλώνει η ανησυχία όλων μας. Η χρήση της μάσκας δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια και το μόνο μέσο προστασίας αντιμετώπισης της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, χωρίς όμως να αμφισβητούμε, ότι μπορεί να είναι ένα «εργαλείο» για την προφύλαξη όλων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Ως γονείς βάζουμε στο κάδρο των διεκδικήσεών μας το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών μας.

Διεκδικούμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και με ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία για όλα τα παιδιά. Για να ανοίξουν τα σχολεία με ή χωρίς μάσκα χρειάζεται πρωτίστως να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης, της καθαριότητας, των κενών σε εκπαιδευτικούς. Τα αιτήματα αυτά είναι αναγκαία και ρεαλιστικά όσο ποτέ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
•Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών. Μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη.
•Άμεση αξιοποίηση-άνοιγμα σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών-δημοτικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις.
• Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη. Να ικανοποιηθεί το υπερώριμο αίτημα για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου στο Πολύκαστρο καθώς επίσης και η κατασκευή 2ου Γυμνασίου στο Πολύκαστρο.
•Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
•Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των κενών που υπάχουν στην παράλληλη στήριξη, ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή.
•Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια καθημερινής λειτουργίας του σχολείου.
•Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
•Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας (σχολίατρος) που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων. Ουσιαστική αναβάθμιση των δομών υγείας της περιοχής.
•Προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
•Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (μέσα ατομική προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
‘Εχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την υγεία
και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 10.9.20 στις 12.30, στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα