Αγροτικά

Σκληραίνουν οι παραγωγοί του νομού την στάση τους

Την εσφαλμένη τακτική του να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις «μακράς πνοής», φαίνεται ότι πληρώνουν οι παραγωγοί, καθώς είναι εμφανής η «κόπωση» τόσο στην αγωνιστική τους διάθεση όσο και στο φρόνημά τους μετά από ενάμισυ μήνα περίπου κινητοποιήσεων.

Το κλίμα σίγουρα έχει επιδεινωθεί μετά και την πρόσφατη εισαγγελική παραγγελία γιά διώξεις όσων παρακωλύουν την κυκλοφορία, ενώ η αύξηση των αγροτικών εργασιών στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι γεγονός, ότι λειουργεί και ως αντικίντρο παραμονής στα «μπλόκα».

Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα «μπλόκα» των Ευζώνων του οποίου η μαζικότητα έχει περιορισθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα αν και από σήμερα πιθανότατα να ενισχυθεί από παραγωγούς από τις περιοχές Γιαννιτσών, Ν.Χαλκηδώνας και Κουφαλίων.

Και τούτο διότι ήταν μία από τις παραμέτρους που συζητήθηκαν γιά το μέλλον των κινητοποιήσεων στην συνδιάσκεψη εκπροσώπων συντονιστικών επιτροπών από «μπλόκα» περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24.3.16 στην Παλαιά Πέλλα και στο οποίο συμμετείχε πολυμελής ομάδα εκπροσωπων από τα μπλόκα των Ευζώνων και της Δοϊράνης.

Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε να καταβληθεί προσπάθεια γιά την ενίσχυση των «μπλόκων» όπως επίσης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα θα προχωρήσουν σε καθολικούς αποκλεισμούς των τελωνείων.

Παράλληλα αποφασίσθηκε να προχωρήσουν το τρέχον διήμερο σε κινητοποίηση μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κυρίως από αγρότες των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης αλλά και με την συμβολική συνδρομή παραγωγών του νομού μας.
Προς το παρόν πάντως τα δύο «μπλόκα» του νομού μας σε Ευζώνους και Δοϊράνη συνεχίζουν τους περιοδικούς αποκλεισμούς όπως έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, με το ενδεχόμενο καθολικών αποκλεισμών να είναι προ των πυλών.

Ειδικότερα το «μπλόκο» των Ευζώνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε»
«Εδώ και πέντε εβδομάδες εμείς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή του δήμου Παιονίας, όπως και οι συνάδεφλοί μας από όλη την χώρα, ευρισκόμεθα σε κατάσταση κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι γιά τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει η κυβέρνηση στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς μας.
Αλλαγές οι οποίες, αν εν τέλει ψηφισθούν πάνω στην βάση των όσων έχουν διαρρεύσει, έως σήμερα, θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» του παραγωγικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς διαπνέονται από μιάν εντελώς δημοσιονομική αντίληψη αύξησης φόρων και εισφορών εξαιρετικά δυσβάστακτων και μάλιστα σε μία περίοδο έτσι κι αλλιώς δύσκολη λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσεως και της αυξήσεως του κόστους παραγωγής.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, ότι με την τακτική της οδηγεί σε «μαρασμό» έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας και απλά επιθυμεί να συλλέξει από αυτόν γιά την επόμενη τριετία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Άλλωστε η τακτική, που ακολουθεί εδώ και τόσο καιρό, συκοφαντώντας τους παραγωγούς είτε ως «φοροφυγάδες» είτε ως «ακροδεξιούς», επιδιώκοντας παράλληλα να εκμεταλλευθεί τις δεδομένες δυστυχώς αδυναμίες ενιαίας έκφρασής τους, αποδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις της να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα περί «ουσιαστικού διαλόγου», που τόσο έχει προβάλει όλη αυτήν την περίοδο των διαμαρτυριών μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά κινήσεις τακτικισμού και μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδιασμού, με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης όπως απέδειξε άλλωστε η πρόσφατη άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού με ωρισμένους παραγωγούς και στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν εκπρόσωπος από τα δύο μπλόκα της περιφερειακής ενότητάς μας, όπως αρχικώς είχε σχεδιασθεί.

Η έλλειψη κατανόησης που διαπιστώνουμε από πλευράς της κυβερνήσεως μας οδηγεί να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας γιά εμάς και τις οικογένειές μας, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα την πείσουμε να προχωρήσει σε έναν πραγματικά ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο προς μιάν κατεύθυνση, που θα σηματοδοτεί αφ’ ενός μεν την συνδρομή των παραγωγών στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, αφ’ ετέρου δε δεν θα οδηγεί στην δραματική συρρίκνωση του κλάδου και των οικονομικών μας.

Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε στο πλευρό μας και όλες ουσιαστικώς τις παραγωγικές τάξεις της Πατρίδας μας, όπως έχει αποδειχθεί και από τις κοινές δράσεις κινητοποίησης με εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αυταπασχολουμένους, και είμαστε βέβαιοι ότι εάν συνεχισθεί με ενότητα, συσπείρωση και μαζικότητα, θα καταλήξει εν τέλει, σε μία λύση, που θα μας οδηγήσει ξανά στο χωράφι και στον στάβλο, προς όφελος δικό μας, των οικογενειών μας, της κοινωνίας και εν γένει της ελληνικής οικονομίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γιά… άλλο σκοπό!

Τα στελέχη πολιτικών γραφείων αιρετών, νυν και πρώην, επιλέγονται και προορίζονται να διεκπεραιώνουν κυρίως ενημερωτικής φύσεως θέματα των γραφείων και […]