Αγροτικά

Γκρίνια παραγωγών γιά καθυστέρηση έναρξης διαδικασίας ενστάσεων και ποσοστά παρακρατήσεων

Δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών του νομού μας από το γεγονός, ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η «φόρμα» υποβολής ενστάσεων σε σχέση με την πρόσφατη ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων.
Και τούτο, διότι η ανάρτηση των εν λόγω δικαιωμάτων, όπως συνέβη σε όλη την χώρα, εμπεριέχει πάρα πολλά λάθη και οι υποβολές ενστάσεων από μέρους των Κιλκισιωτών παραγωγών θα είναι πάρα πολλές.

Με την «μερίδα του λέοντος» στον τομέα αυτό να καταλαμβάνουν, σε ό,τι αφορά στον νομό μας, να αφορά σε όσους έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπου τα δικαιώματα των εξ αυτών εμφανίζονται, ως αροτριαίες καλλιέργειες και βοσκοτόπια!

Το «τοπίο», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ως προς την διαδικασία υποβολής των ενστάσεων από την προσεχή εβδομάδα, όταν και θα δοθεί προς τις πύλες ενεργοποίησης δικαιωμάτων η σχετική φόρμα γιά την υποβολή των.

Μία ακόμη αιτία που προκαλεί γκρίνιες και δυσαρέσκεια στους παραγωγούς είναι το γεγονός της παρακράτησης από την πρόσφατη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, η οποία μεσοσταθμικώς ανήλθε γιά τον νομό μας στο 54% περίπου της ενιαίας ενίσχυσης, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ που ανήλθε στο 90% της συνολικώς προσφερόμενης από πλευράς των γιά το σκοπό αυτό.

Ποσοστό εντελώς δυσανάλογο όπως μας δήλωσαν με αυτό της προκαταβολής, που είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσει τα, έτσι κι αλλιώς, στενά περιθώρια ρευστότητάς των, και μάλιστα σε μία περίοδο εορταστική, όπου οι ανάγκες ρευστού είναι ακόμη πιό επιτακτικές.

Σε κάθε περίπτωση αυτό, που θα αποτυπώσει επακριβώς την κατάσταση και το ύψος των εφετινών επιδοτήσεων, με βάση τα δεδομένα εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), θα είναι η οριστική εκκαθάριση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά παράβασιν των ειωθότων που την ήθελαν πριν την λήξη της χρονιάς, τον προσεχή Φεβρουάριο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγχαρητήριο του «Μαχητή»

Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» συγχαίρει θερμά την Χριστίνα Ζώτου από τον Καμπάνη: -Για τις άριστες κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές […]