Πολιτισμός

Η παραδοσιακή γυναικεία ποντιακή φορεσιά… «πέρασε» στο ΤΕΙ Κιλκίς

Εκδήλωση γνωριμίας των σπουδαστών στο παράρτημα Κιλκίς του τμήματος σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης του ΤΕΙ Κ.Μακεδονίας με την παραδοσιακή ποντιακή γυναικεία φορεσιά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26-3-18, σε αίθουσα του νεόδμητου κτιρίου.

Γιά την εκδήλωση το τμήμα συνεργάσθηκε με την ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», σε ενημερωτικό δελτίο της οποίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΥΚΛΑ

«Στο παράρτημα Κιλκίς του τμήματος σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης Κ.Μακεδονίας ταξίδεψε η «Συμέλα» μας, η πορσελάνινη κούκλα, την οποία ο σύλλογος ντύνει στο τμήμα παραδοσιακής χειροτεχνίας, που διατηρεί, με την γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία των Ελληνίδων του Ευξείνου Πόντου.

Την «Συμέλα» συνόδευσε η γενική γραμματέας των «Αργοναυτών» Λένα Σαββίδου, ως υπεύθυνη του τμήματος, και η εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου ένδυσης κούκλας με παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά Λένα Καλαμαρινού.

Προσκεκλημένοι από την καθηγήτρια της σχολής Φώφη Μορτάκη ανταποκριθήκαμε αμέσως και με χαρά στην ευκαιρία να έρθουμε κοντά στα νέα παιδιά, που αύριο θα βρίσκονται στις «επάλξεις» του χώρου ένδυσης, με την κρυφή επιθυμία να τους δυναμώσουμε την αγάπη που έχουν για το παραδοσιακό ένδυμά μας.

Αρχικώς έγινε γνωριμία των σπουδαστών με την ποντιακή φορεσιά και στην συνέχεια κ.Καλαμαρινού βοήθησε τις νεαρές σπουδάστριες να κόψουν και να ράψουν την πρώτη τους «Ζουπούνα» δίνοντάς τους δικά της πατρόν και λεπτομερείς οδηγίες.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΥΚΛΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί θερμά το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης και την κ.Μορτάκη για την ευγενική τους πρόσκληση, που ομολογουμένως «άνοιξε» νέους «δρόμους φιλίας».

Επίσης θερμά ευχαριστεί την εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου ένδυσης κούκλας με ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά Λένα Καλαμαρινού για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο ευαίσθητο αυτό τμήμα του συλλόγου μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα