Γενικά

«Παίζει» η κατάργηση της 33 M/K ΠΖ εδρεύουσας στο Πολύκαστρο

Η εδρεύουσα στο Πολύκαστρο 33 Μ/Κ ταξιαρχία συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Ανδρέα Καψαμπέλη στην «Δημοκρατία» της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2020, στα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε «βάθος» 15ετίας.

Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται η κατάργηση των στρατηγείων και διοικητηρίων μειζόνων σχηματισμών, σχηματισμών και συγκροτημάτων με απορρόφηση του προσωπικού τους σε μάχιμες μονάδες και «νευραλγικές» υπηρεσίες, ώστε και αυτές να ενισχυθούν και αχρείαστες πλέον δαπάνες να περισταλούν, ενώ το στράτευμα θα προσαρμοσθεί εξ ολοκλήρου στις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές, συνδυάζοντας την ευελιξία και την επάρκεια προσωπικού με μεγάλη ισχύ πυρός.

Σύμφωνα με έγκυρη «πηγή», η κατάργηση των στρατηγείων και διοικητηρίων δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην μετεγκατάσταση των μονάδων από τα συγκεκριμένα στρατόπεδα.
Όπως αναφέρθηκε, στο άρθρο του κ. Καψαμπέλη γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην εδρεύουσα στο Πολύκαστρο 33Μ/Κ ταξιαρχία πεζικού και στην εδρεύουσα στον Προβατώνα Έβρου 7Μ/Κ ταξιαρχία πεζικού, ως «υποψήφιες» γιά κατάργηση, με την επισήμανση ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την συγκρότηση δύο άλλων σε Σέρρας και Καστοριά.

Η ανωτέρω επισήμανση ήταν λογικό να προβληματίσει την κιλκισιώτικη κοινή γνώμη, καθώς πριν λίγο καιρό, και εν μέσω της πανδημίας, βουλευτής του νομού Καστοριάς είχε ζητήσει την εκεί μετεγκατάσταση της 71 Α/Μ ταξιαρχίας από το Κιλκίς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων και της κοινής γνώμης του Κιλκίς πριν αποκλεισθεί κατηγορηματικώς αυτό το ενδεχόμενο.

Έτσι, η προτεινόμενη κατάργηση της 33Μ/Κ ταξιαρχίας, με ταυτόχρονη συγκρότηση νέας στην Καστοριά, συνιστά γιά την κιλκισιώτικη κοινή γνώμη ένδειξη του ότι το θέμα μετεγκατάστασης στρατιωτικού συγκροτήματος στον νομό Καστοριάς, με ταυτόχρονη είτε κατάργηση είτε μετακίνηση αντιστοίχου του νομού Κιλκίς, στην πραγματικότητα παρέμεινε «ανοικτό».

Γι’ αυτό και η δημοσιοποίησή του μέσω παραγράφων του συγκεκριμένου άρθρου ήταν επόμενο να «πυροδοτήσει» νέες αντιδράσεις.

Ο τότε διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU–OHQ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που παρέστη στην τελετή αναχώρησης του Λόχου του 506 Μ/Κ ΤΠ για το Κοσσυφοπέδιο (ΕΛΔΥΚΟ – 3/15), στην έδρα της 33 Μ/Κ ΤΑΞ (Στρατόπεδο «ΥΠΤΓΟΥ ΑΛΕΣΤΑ ΛΟΥΚΑ Β΄»), στο Πολύκαστρο την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ο δήμος Παιονίας
Εξ άλλου από πλευράς δήμου Παιονίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά από πληροφορίες, που περιήλθαν στην γνώση της διοίκησης του δήμου Παιονίας και αφορούν στον σχεδιασμό μετεγκατάστασης της 33 Μ/Κ ταξιαρχίας σε άλλη περιοχή της Ελλάδος, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος γιά την περιοχή και λόγω της αδυναμίας συγκλήσεως εκτάκτου συνεδριάσεως δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης ένεκα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ο δήμαρχος θα συγκαλέσει συνάντηση με τους επικεφαλής των συνδυασμών του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να διαμορφώσουν από κοινού το ομόφωνο αίτημα, που θα μεταφέρει στην ηγεσία του υπουργείου εθνικής αμύνης και να καθορίσουν ταυτοχρόνως τις δυνατότητες γιά περαιτέρω δράσεις και ενέργειες εκ μέρους του δήμου και των δημοτών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα