Πολιτική

Όχι απολύσεις με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών» τονίζει το ΠΑΜΕ

«Πυρά» κατά της εργοδοσίας του ιδιωτικού τομέα εξαπέλυσε η τοπική γραμματεία Κιλκίς του πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου (ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας μιάν εκ μέρους της «καλλιέργεια» κλίματος φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών».
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Όπως σε ολόκληρη τη χώρα έτσι και στο Κιλκίς η εργοδοσία χωρίς να χάσει την ευκαιρία εντείνει την επίθεση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από την συγκυβέρνηση, της Ε.Ε. και τους μηχανισμούς της.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εργοστάσια κυρίως του κλάδου των τροφίμων, σταματούν την λειτουργία τους και οδηγούν του εργάτες σε υποχρεωτικές άδειες, ή τους λένε ότι δεν έχουν να τους πληρώσουν, άρα καλύτερα να μην εργαστούν μερικές μέρες, ή τους έχουν στην αναμονή με τα ενδεχόμενο να κλείσουν την Παρασκευή. Υπάρχουν, ακόμα περιπτώσεις όπου εργάτες δεν έχουν πληρωθεί ολόκληρο τον μισθό τους ή έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους.
Αξιοποιούν το κλίμα φόβου, που καλλιεργήθηκε μετά το κλείσιμο των τραπεζών για το οποίο βασική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, με σκοπό να εντείνουν την επίθεση προς την εργατική τάξη του νομού.
Οι μονοπωλιακοί όμιλοι απαιτούν σήμερα από τους εργαζόμενους, που τα προηγούμενα χρόνια μάτωσαν κυριολεκτικά με τα «μνημόνια» και τις αντιλαϊκές πολιτικές, να συναινέσουν, να βάλουν την υπογραφή τους στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς.
Μας ζητούν να ξεχάσουμε τις απώλειες που είχαμε. Μας ζητούν να αποδεχτούμε νέες συμφωνίες-λαιμητόμους. Ζητούν να προσυπογράψουμε τη φτωχοποίησή μας. Αυτοί είναι οι νέοι όροι κερδοφορίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στη νέα αυτή επίθεση των εργοδοτών. Να μην υποκύψουν. Να σηκώσουν κεφάλι!
Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της κρίσης και των ανταγωνισμών του κεφαλαίου.
Να μην παρασυρθούν, επίσης, από περιπτώσεις βιομηχάνων που κατέβαλαν κανονικά τους μισθούς ακόμη και το επίδομα αδείας, και μπουν στη λογική του «καλού» και του «κακού» εργοδότη, του «υγιούς» και «μη υγιούς» επιχειρηματία. Το αυτονόητο της καταβολής του μισθού δεν μπορεί να αποτελεί θετικό παράδειγμα, μιας και σε κάθε περίπτωση ο μισθός αποτελεί κομμάτι των υπερκερδών που οι ίδιοι οι εργάτες παράγουν, κομμάτι των τεράστιων και συνεχών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου.
Καλούμε τα σωματεία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στους εργαζόμενους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κανένας εργάτης μόνος του.
Με ταξική, αγωνιστική απάντηση, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

Απαιτούμε
• Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!
• Καμμία υποχρεωτική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, ούτε απόλυση με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
• «Πάγωμα» των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
• «Πάγωμα» των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμμιά διακοπή συνδέσεων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]