Γενικά

Οργανώνεται το πλαίσιο ξεναγήσεων στο λαογραφικό μουσείο συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου

Αντιπροσωπεία οπλιτών όλων των εκεί στρατωνοζομένων μονάδων με τον επικεφαλής αξιοματικό τους δέχθηκε το Σάββατο 14.3.15 στους χώρους του λαογραφικού μουσείου του στο εντευκτήριο του ο σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου κατόπιν συνεννοήσεως με την 33 Μ/Κ ταξιαρχία φιλοξενεί και ξεναγεί σώμα στρατιωτών κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις δέκα οργανωμένες θεματικές ενότητες του μουσειακού χώρου, οι οποίες είναι τα παραδοσιακά επαγγέλματα, η αγροτική ζωή, τα γεωργικά εργαλεία, η υφαντική τέχνη, το νοικοκυριό, οι παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, τα ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες εποχής, τα είδη παρασκευής εδεσμάτων, η κρεββατοκάμαρα με τα προικιά, οι αντίκες. Με μέριμνα του διοικητικού συμβουλίου. προσφέρθηκαν, όπως κάθε φορά άλλωστε, γλυκίσματα και ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη φορά.
Η ξενάγηση περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν με πολλές ιστορικές αναφορές για την πατρογονική εστία, την Ανατολική Ρωμυλία, καθώς και τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής των προγόνων (ήθη και έθιμα, συνθήκες διαβίωσης, προσφυγιά, εγκατάσταση και ενσωμάτωση στον ελλαδικό κορμό το 1924, ασχολίες, επαγγέλματα). Μέσα αφορμή το αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό που υπάρχει σε κάθε θεματική ενότητα γίνεται συζήτηση ιστορικής και ανθρωπολογικής φύσεως σχετικά με το λαϊκό πολιτισμό, ενώ επεξηγούνται ορισμένες φορές ακόμη και οι τεχνικές αναπαράστασης του κάθε εκθέματος. Σκοπός της ξενάγησης είναι να δώσει στον κάθε επισκέπτη τα ερεθίσματα εκείνα που ενθαρρύνουν την προσωπική περιήγηση και ανακάλυψη του παρελθόντος σε σχέση με τις γνώσεις που διαθέτει το κάθε άτομο ξεχωριστά και αναφορικά με το πολιτισμικό υπόβαθρο της κοινωνίας όπου ανήκει.
Για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν το Μουσείο μεμονωμένα ή σε ομάδες, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του συλλόγου κατά τις εργάσιμες ημέρες 11.00 – 13.οο και 18.00 -19.00 στα τηλέφωνα: 6947-007.741 (πρόεδρος Σοφία Τατσιούδη), 6977-274-941 (υπεύθυνη μουσείου και εκδηλώσεων Ελένη Χαμουρούδη), 6978-103.541 (γενική γραμματέας και επιμελήτρια μουσείου Παγώνα Ιωαννίδου), 6938-664.886 (υπεύθυνη ενημέρωσης και επιμελήτρια μουσείου Βάσω Δελήπαλτα).

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]